Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Analýzy Na hrane s Ľudovítom Ódorom: Sme na nebezpečnej ceste, hospodársky rast všetko nevyrieši
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Ľudovítom Ódorom: Sme na nebezpečnej ceste, hospodársky rast všetko nevyrieši

BRATISLAVA / Na výsledky volieb čakajú všetci – aj súčasný premiér, pretože novému premiérovi odovzdá do rúk výsledky svojej polročnej práce. Čo sa ódorovcom podarilo, čo je nevyhnutné urobiť, aby sme zišli z gréckej cesty, a urobilo Slovensko dostatočné opatrenia v boji proti nelegálnej migrácii? O aktuálnom stave krajiny s dočasne povereným premiérom Ľudovítom Ódorom.

Čo ho vydesilo?

"Nie som až tak veľmi bojazlivý typ," povedal Ódor s tým, že v predvolebnej kampani nechýbali "exotické nápady" s vianočným predajom, ale aj tie, ktoré by vyriešili verejné financie "čarovným prútikom". Poznámku o "ľavorukých amatéroch" od Petra Pellegriniho vníma ako reakciu na to, že líder Hlasu-SD nemá také preferencie, aké by si prial. 

"Nezabúdajme, že títo ľudia, ktorí teraz vyzývajú vládu, tu vládli 10 rokov a zásadné veci nevyriešili," poznamenal Ódor. Priznal, že jeho vládny kabinet netvoria politickí profesionáli. "Na konci sa postavíme pred verejnosť a dáme odpočet pre všetkých, ktorí to potrebujú," povedal na margo šiestich mesiacov, ktoré strávil vo funkcii. V kampani podľa bývalého šéfa NBS dominovali treťoradé témy, ktoré boli preňho niekde na konci zoznamu a preto svoje návrhy odovzdá víťazovi až po voľbách.

"To, že nerobíme 10 tlačoviek týždenne, neznamená, že nerobíme opatrenia," spomenul s dôrazom na podpis zmluvy s elektrárňami, ale aj plán obnovy a sociálne dávky. 

Navrhované opatrenia sú nedostatočné

Najviac polemické je podľa Ódora to, že sa vytvára dojem, že takáto malá krajina, ako je Slovensko, môže žiť na 120 % dlh. “Celú situáciu upokojila ECB," povedal s tým, že už na začiatku roka 2020 sme neboli v dobrom stave. "Čoraz viac financií bude treba na dôchodky, zdravotníctvo, dlhodobú starostlivosť," pokračoval dočasne poverený premiér, ktorý zdôraznil, že na opravu nám zostávajú maximálne dve volebné obdobia. Cesta, na ktorej sme, je veľmi nebezpečná. "Sme zadlžení na úrovni Grécka," poznamenal a argumentoval veľkými deficitmi a zdôraznil, že vláda to bude musieť riešiť. "Hospodársky rast všetko nevyrieši," dodal. 

Je zdaňovanie bánk cestou?

"Nemôžeme nejakým spôsobom nadmerne zdaňovať banky, lebo my v tých krízach potrebujeme zdravý bankový sektor," pokračoval Ódor a akcentoval to, ako banky pomohli, keď odkladali splátky, ale aj to, že je treba, aby financie v bankách ľuďom zarábali. Poznamenal aj to, že sa nesmie stať, že banky zdvihnú poplatky pre klientov. 

Zdanenie bánk zároveň konsolidáciu nevyrieši, lebo ani banky toľko nezarábajú. "Konsolidácia môže ubrať z hospodárskeho rastu, ale aj uberá príjmy obyvateľom a firmám. Musí to ísť postupne, ako keď máte dom a vidíte, že stena nie je v dobrom stave. Je správne opravovať dom kontinuálne," povedal Ódor s tým, že okamžite treba na Slovensku opraviť efektívnosť eurofondov, pretože dokážu kompenzovať prílev investícií. Práve tie financie z EÚ sú kľúčové aj pri konsolidácii. 

"Dá sa to," uviedol Ódor s tým, že im sa to podarilo a dnes zverejnili aj štúdiu s 36 opatreniami, ktoré ukážu, ako sa to dá robiť lepšie. Predpokladá sa, že na tom by sa mohla budúca vláda zhodnúť. 

Elektrinu chceli vyriešiť pred sviatkami, plyn trochu zdražie

Výhodou je, že elektrinu si vyrába Slovensko samo a aj tretí blok Mochoviec ide na 100 %. "Nemyslím si," hovoril Ódor na margo cien plynu. "Nebude to likvidačné. Chceme ešte dosiahnuť vyčlenenie niekoľko 100 miliónov kompenzácií pre domácnosti," povedal s tým, že zámerom je, aby to bolo adresnejšie. Akcentoval, že riešenie treba urobiť v dvoch krokoch, pretože teraz nemajú informácie, kto má nižšie príjmy a vyššiu spotrebu plynu. "Medzikrok je taký, že sa môžeme pozrieť na dáta o spotrebe, že tí, ktorí majú nižšiu spotrebu, sú tí nízkopríjmoví," poznamenal s tým, že podpora by mala byť cez sociálny systém.

"Nikto neurobil plán, aby sme o rok nemuseli byť v tomto istom stave," poznamenal na margo plošného rozdávania s tým, že politici sa opakovane vyhovárali na nedostatok dát. Ódor politikom vyčíta, že nikto neurobil kroky k tomu, aby tie dáta boli. Zdôraznil aj potrebu zmeny životného minima, ale aj príspevku na bývanie. 

Čo s potravinami a ako pomôcť migrantom?

Ako zabezpečiť zníženie cien potravín? A ako sa postarať o ľudí, ktorí mrznú v stanoch? Viac z odpovedí Ľudovíta Ódora sa dozviete vo videu:

Súvisiace články