Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Poslanec Kollár sa rozlúčil s parlamentom: Také mrhanie časom a ľudským potenciálom som nikde nezažil
Zdielať na

Poslanec Kollár sa rozlúčil s parlamentom: Také mrhanie časom a ľudským potenciálom som nikde nezažil

BRATISLAVA / S parlamentom sa lúči aj Miroslav Kollár, ktorý sa do poslaneckej lavice dostal na kandidátke Kiskovej strany Za ľudí. Tri a pol ročné obdobie bolo preňho turbulentné.

Demokrati zostali po víkendových voľbách mimo parlamentu a výsledok pod 3 % znamená, že Hegerova strana nedostane ani príspevok za voľby. V parlamente končia aj poslanci, ktorí sa do NR SR dostali na kandidátkach iných strán s tým, že na konci sa hlásili k Demokratom.

Okrem Andreja Stančíka, Kristiána Čekovského, Jany Žitňanskej, Jaroslava Naďa alebo Juraja Šeligu sa tento osud týka aj Miroslava Kollára. 

Lúči sa aj s politikou

"Kancelária vyprataná, kľúče odovzdané, divoká parlamentná skúsenosť sa po tri a pol roku definitívne skončila. Na hodnotenie toho, kto, prečo, ako, začo, s kým a proti komu, prečo takto, prečo až do konca treba ešte chvíľu odstup, dnes sa mi žiada len poďakovať mojim trom kolegom z poslaneckej kancelárie," napísal Kollár na sociálnej sieti. 

"Bolo mi cťou a verím, že sa ešte nájdu príležitosti zopakovať si podobnú spoluprácu. Na to, že to bude príležitosť politická, by som si už ale veľa rubľov nestavil. A dnešný najintenzívnejší pocit? Že na rozdiel od všetkých doterajších mojich skúseností – z médií, z mimovládneho aj súkromného sektora, aj z komunálnej politiky – je „veľká“ politika a špeciálne parlament priestor, kde čas nemá žiadnu hodnotu," pokračoval vo svojom statuse ďalej. 

"Také bohapusté mrhanie časom, energiou a ľudskými kapacitami som ešte nezažil. Chápem, že politika takto funguje, že napokon vyhrávajú tí "trpezliví", pre ktorých čas nemá cenu, ktorí dokážu unaviť oponenta. Vďaka za túto skúsenosť, uvedomil som si, akú má pre mňa čas neopakovateľnú hodnotu a že je ho už málo. Takže podľa toho budú vyzerať moje nasledujúce dni, týždne, mesiace a roky," uzavrel. 

Kollárove trampoty

Hoci do politiky vstupoval ako primátor Hlohovca, napokon v komunálnych voľbách post neobhájil. Kandidoval aj proti Veronike Remišovej na post predsedu strany Za ľudí, ale ani v tom prípade sa mu nepodarilo uspieť. Z klubu Za ľudí odišiel ako prvý preto, že Matovič podľa neho tragicky nezvládal manažment pandémie. Problém mal aj s jeho štýlom robenia politiky. 

Vstúpil do strany Spolu, ktorú napokon prebral, a zlé jazyky tvrdili, že predchádzajúceho predsedu Juraja Hipša zo strany de facto vyštval. Spolu sa však percentuálne darilo stále menej, a tak sa začalo hovoriť o spájaní. To prišlo pár mesiacov pred voľbami, kedy sa Miroslav Kollár postavil na spoločnú tlačovku s Mikulášom Dzurindom a išiel sa spojiť s jeho stranou Modrí. 

Spojenia však vydržalo len mesiac a Dzurinda napokon spoločný projekt opustil. Následne si Miroslav Kollár vybral stranu Demokrati Eduarda Hegera, ktorá vo voľbách dosiahla výsledok nižší, než sú 3 %. Zabudnúť tak mohli nielen na parlament, ale aj na štátny príspevok. 

V parlamente však Miroslav Kollár patril k tým poslancom, ktorých odborníci hodnotili ako "príčetných" a pomáhal vyvažovať konzervatívne zloženie Národnej rady SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie