Zatiahnuté
20°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Ustanovujúca schôdza NR SR sa začala: Poslanci zasadli do lavíc a zložili sľub, dve poslankyne sa z prvej schôdze ospravedlnili
Zdielať na

Ustanovujúca schôdza NR SR sa začala: Poslanci zasadli do lavíc a zložili sľub, dve poslankyne sa z prvej schôdze ospravedlnili

BRATISLAVA / Máme nový parlament a poslanci sa ujali svojich mandátov. Hoci sa očakával pokojný priebeh prvej schôdze, nepodarilo sa. Viac sa dozviete vo videu.

Nová vládna väčšina, ale aj jej politickí súperi zasadnú do poslaneckých lavíc. Tieto mená určia podobu slovenskej politiky na ďalšie štyri roky. "Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem riadne plniť svoje povinnosti, ochraňovať záujmy obce, dodržiavať Ústavu Slovenskej republiky, ústavné zákony, zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy, a pri výkone svojej funkcie poslanca obecného zastupiteľstva ich budem uplatňovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia," v Národnej rade SR skladá 150 poslancov zvolených v predčasných parlamentných voľbách.

Ustanovujúca schôdza sa začala štandardne hymnou. Ustanovujúcu schôdzu oslovil dosluhujúci predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Termín vyhlásila prezidentka ešte minulý týždeň.

Prvým bodom programu je tradične práve zloženie sľubu poslanca. Ospravedlnila sa poslankyňa za Smer Jana Vaľová, ale aj Anna Záborská šéfka Kresťanskej únie (klub OĽaNO). Sľub teda zložia až neskôr. Poslanci musia počas skladania sľubu stáť. Sľub im je predčítaný a poslanci reagujú len slovom sľubujem. 

Ministrov vystriedajú náhradníci

Tých poslancov, ktorých o 14.00 h prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje do vlády, vystriedajú v pléne Národnej rady SR ich náhradníci z kandidátok zvolených strán. Popoludní by sa mal voliť aj nový predseda parlamentu a jeho podpredsedovia. Predsedom by sa podľa dohody mal stať Peter Pellegrini, podpredsedom za Hlas by sa mal stať Peter Žiga, podpredsedom za PS Michal Šimečka a Smer zvažoval napríklad aj Ľuboša Blahu. SNS by mal na podpredsedníckej stoličke zastupovať Andrej Danko. 

Dosluhujúci predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) poprial novozvoleným poslancom veľa síl a úspechov. Apeloval, aby sa správali slušne a nešírili nenávisť.

"Pristupujte k svojej práci s pokorou, s rozvahou, keďže sa krajina nachádza nie v najľahších časoch. Buďte pre občanov SR oporou. Nešírte zlobu ani nenávisť, naopak, hľadajte dobro, porozumenie a konsenzus," apeloval Kollár na zákonodarcov. Skonštatoval, že z minulosti sa dá poučiť a nesúhlas s politickým oponentom sa dá vyjadriť aj slušne.

Osvedčenia si prebrali týždeň po voľbách

Osvedčenia o zvolení do Národnej rady (NR) SR si poslanci prevzali v pondelok v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave. Odovzdal im ich predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

"Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán odovzdaním osvedčení o zvolení zároveň oficiálne potvrdzuje, že voľby do NR SR prebehli v súlade so zákonom a Ústavou SR, že boli slobodné a demokratické. Ja dodávam, že aj férové," skonštatoval Orosz.

Do parlamentu sa po sobotných (30. 9.) voľbách do NR SR dostalo celkovo šesť politických strán a hnutí a jedna koalícia. Zvíťazila strana Smer-SD, do parlamentu sa dostali aj poslanci za Progresívne Slovensko, Hlas-SD, KDH, SaS, SNS a rovnako aj za koalíciu OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanskú úniu.

Súvisiace články