Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Do Tomáša a Fica sa pustilo aj KDH a OĽaNO: Obviňujú vládu, že chce ožobračiť dôchodcov aj charitu
Zdielať na

Do Tomáša a Fica sa pustilo aj KDH a OĽaNO: Obviňujú vládu, že chce ožobračiť dôchodcov aj charitu

BRATISLAVA / Nielen absencia plnohodnotných 13. dôchodkov, ale aj podmienky, ktoré si ministerstvo stanovilo pobúrili nielen KDH, ale Matovičovo hnutie. Práve ono sa venovalo aj tomu, že vláda ruší maximálne čakacie lehoty na operácie.

Matovič a jeho sociálni netvori

Igor Matovič už vláde nevyčíta len 13. dôchodky a dôchodcovský bonus, ale aj to, že vláda zrušila maximálne čakacie doby na zákrok. Opakoval, že zmenu navrhol Marek Krajčí a nemocnice mali šancu sa na túto zmenu pripraviť až dva roky. "Na tomto sa potichúčku táto vláda sociálnych netvorov dohodla," poznamenal a nevynechl Pentu, ktorá vlastní sieť zdravotníckych zariadení. 

Marek Krajčí zdôraznil, že hoci vláda pokračuje vo schválenej reformy nemocníc, od 1. januára sa rušia čakacie lehoty. Argumentoval aj tým, že ani sociálna poisťovňa si nebudeč strážiť termíny. "Je to obrovský benefit pre každého z nás," povedal na margo možnosti operácie v zahraničí. Označil, že tlieskanie ministerke zdravotníctva zo strany opozície, nie je na mieste. 

"Ide väčšinou o onkologické ochorenia," pokračoval exminister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý sa do histórie zapísal nezvládnutím pandémie Covid-19. "Nie je dôvod na to, aby od 1.1. 2024 platiť nemala," dodal na margo zrušenie maximálnej čakacej doby. 

KDH sa nepáči oberanie mimovládok

Predseda Milan Majerský na úvod tlačovej konferencie, spolu so zástupcami tretieho sektora, uviedol, že KDH zásadne nesúhlasí so zmenami vo financovaní občianskych združení - IPČKO, Jeden rodič a ďalšie. "Sme zásadne proti tomu, aby bol zmenený, ale aby bol zachovaný v súčasnom stave," poznamenal s tým, že ide o oberanie organizácií, ktoré sa starajú nielen o deti, ale aj o chorých. 

Majerský uviedol, že ak by návrh vlády prešiel, tak tieto občianske združenia prídu nielen o náplň práce, ale o starostlivosť prídu tí, ktorí ju potrebujú a štát im ju nedokáže zabezpečiť. KDH však nespomenulo, že aj súčasný stav je diskriminujúci, keďže bez prilepšenia zstávau dôchodcovia, ktorí buď deti nemajú, alebo o nich prišli. KDH vláde vyčíta aj to, že ide o "nesystémové riešenie".

"Je to, ako miešanie hrušiek s jablkami," odznelo na tlačovej besede. Pôsobiaci mimovládku IPČKO vyzdvihol exminister školstva Hvorecký. Akcentoval, že práve táto organizácia zameriavajúca sa na psychologickú pomoc, prežila niekoľkokrát práve kvôli 2 % z daní. 

Súvisiace články