Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
NR SR: Poslanci skončili druhý rokovací deň o PVV vlády. O zaujímavé momenty nebola núdza
Zdielať na

NR SR: Poslanci skončili druhý rokovací deň o PVV vlády. O zaujímavé momenty nebola núdza

BRATISLAVA / Druhému dňu dominovala opozícia, koaličníci však reagovali. V sále bol po celý čas ministerka hospodárstva Denisa Saková, ostatní členovia vlády prevažne chýbali.

Poslanci aj dnes pokračovali v diskusii o programovom vyhlásení vlády Roberta Fica. 

Poslanecké grémium

O 17:00 zasadlo poslanecké grémium, ktoré sa zaoberalo tým, že by sa tieto dva rokovacie predĺžili. Dnes by sa hlasovalo do 21:00 a zajtra by sa skrátila obednajšia prestávka o hodinu a rokovanie by pokračovalo až do 20:00. Tento postup si poslanci schválili 101 hlasmi. 

Výhrady opozície, reakcie koalicie

Podľa Zory Jaurovej (PS) je predstava vlády o kultúre obrovským krokom späť, čo dala najavo počas diskusie k programovámu vyhláseniu vlády. Zdôraznila aj obavy zo snahy ovládnuť verejnoprávnu RTVS jej rozdelením. Poslankyňa protestovala aj proti snahe prijať nové štatúty verejnoprávnych fondov v kultúre. Fondy podľa nej nepotrebujú zasahovanie do svojej verejnoprávnej podstaty.

Spochybňuje aj zámer rozšíriť systém kvót na prezentáciu slovenských umelcov v štátnych inštitúciách. Vidí za nimi snahu ovplyvňovať ich dramaturgiu a slobodu. Jarjabek si myslí, že spojenie televízie a rozhlasu v minulosti bolo hrubým zásahom do vysielacej infraštruktúry oboch inštitúcií. Zničil sa podľa neho duálny systém, ktorý podľa neho v poslednom období nahrádzali alternatívne médiá. Poslanec Branislav Škripek (KDH) vidí v programovom vyhlásení v rámci kultúry pozitívne vyjadrenia. Ocenil dôraz na pomoc pri obnove či rozvoji Matice slovenskej.

Oponoval jej poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD), ktorý namietal, že poslankyňa dopredu spochybňuje členov vlády. Spojením verejnoprávneho rozhlasu a televízie sa podľa neho zničil duálny systém. Tvrdí, že dnes sa nedá rozoznať verejnoprávna televízia od súkromných. Vláda podľa Jaurovej neuvádza v PVV žiadne argumenty pre rozdelenie RTVS. Verí, že prípadnej realizácii bude predchádzať podrobná analýza dôvodov, ekonomických dosahov a štúdia uskutočniteľnosti. 

Jarjabek si myslí, že spojenie televízie a rozhlasu v minulosti bolo hrubým zásahom do vysielacej infraštruktúry oboch inštitúcií. Zničil sa podľa neho duálny systém, ktorý podľa neho v poslednom období nahrádzali alternatívne médiá. Poslanec Branislav Škripek (KDH) vidí v programovom vyhlásení v rámci kultúry pozitívne vyjadrenia. Ocenil dôraz na pomoc pri obnove či rozvoji Matice slovenskej.

Poslankyňa za PS Simona Petrík akcentoval nedostatky štátu v prístupe k ženám, ale nevynechala ani dôchodkový systém. Akcentovala, že na SLovensku významne starne populácia a mladých nepribúda. Ministrovi práce Eirkovi Tomášovi vyčíta nielen obratie mimovládneho sektora o 2 % z dane s tým, že zdôraznila, že si "stretil gól do vlastnej brány". "Čo vám bráni odstrániť dôchodcovský bonus z ústavy?" opýtala sa s tým, že viaceré opozičné strany by toto podporili.

Petrík chce, aby sa vyriešil problém odpočtu odvodu do dôchodku počas materskej dovolenky. Zdôraznila, že zatiaľ k tomuto jednoduchému riešeniu nikto nepristúpil. Rovnako odsudzuje, že vdovy, ktoré v manželstve nemali deti, nemajú nárok na vdovský dôchodok, označila to za diskrimináciu. 

Konflikty sa nevyhýbajú ani rokvoacej sále. Výmena názorov sa udiala medzi poslancami Petrom Pollákom ml. (Slovensko) a Samuelom Migaľom (Hlas-SD). Migaľ označil hnutie Igora Matoviča za sektu, Pollák mu kontroval, že Migaľ je hanbou novinárskej obce (Samuel Migaľ bol 20 rokov redaktorom televízie JOJ pozn. red.). 

Počas svojho príspevku v rozprave sa Peter Pollák ml. venoval najmä tomu, že PVV zabúda na marginalizované komunity, ktoré žijú v biednych podmienkach. Poznamenal, že verí, že vláda svoj sľub "kanalizácia všade" dodrží a nevynechá ani rómske komunity. 

Technológickú transformáciu žiada Michal Truban (PS). "Zlú stratégiu spoznáte podľa toho, že je plná vzletlivých myšlienok, ale nie sú v nej veľmi ťažké rozhodnutia," poznamenal Truban s tým, že vládny program nerieši najväčšie výzvy potrebné pre rast ekonomiky, miezd i dôchodkov. Za najdôležitejšiu výzvu označil technologickú a digitálnu transformáciu. Nereflektovanie na ňu podľa neho povedie k znižovaniu konkurencieschopnosti na európskom a svetovom trhu. Zdôraznil aj nevyhnutnú spoluprácu podnikateľského sektora s vládou a školami, či firmami. 

"Rozprávate o Ukrajine, pomoci, vytvárate dojem, že vláda sa odkláňa od európskej alebo proatlantickej orientácie. To je taká vaša predvolebná blbosť," reagoval poslanec Michal Bartek (Hlas-SD). Pripomenul, že zloženie novej vlády je výsledkom demokratických volieb a rozhodnutia občanov. Tvrdí, že vláda sa jasne vyjadruje k týmto témam a Slovensko už Ukrajine nesmierne pomohlo a humanitárne bude pomáhať aj ďalej.

Debatujú od utorka

Vládny program v utorok (14. 11. 2023) predložil do NR SR premiér Robert Fico (Smer-SD) a požiadal o vyslovenie dôvery jeho vláde. Apeloval na dodržiavanie ústavy a medzinárodného práva. Vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Deklaroval, že vláda sa bude snažiť naplniť nádej občanov na lepší, pokojnejší a bezpečnejší život. Diskusii dominovali vystúpenia opozičných poslancov.

Vládnemu programu vyčítali, že je málo konkrétny. Z členov vlády vystúpil okrem premiéra len minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Svoj program vláda schválila v pondelok (13. 11.). Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Ako sa vyvíjal včerajší deň, si môžete pozrieť vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie