Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
NR SR: Parlament skončil prvý deň rokovaní o PVV Roberta Fica, opozícia ho vzala útokom
Zdielať na

NR SR: Parlament skončil prvý deň rokovaní o PVV Roberta Fica, opozícia ho vzala útokom

BRATISLAVA / Programovému vyhláseniu vlády je venovaná tretia schôdza. Overovateľmi sú poslanci Kalivoda a Pročko.

Procedurálne návrhy opozície

Prvý procedurálny návrh predniesol poslanec opozície NR SR Peter Pollák ml. Vyzval parlament, aby zaviazala vládu nezasahovať do 2 % podielu dane. Poslanci tento návrh neschválili. Za hlasovalo 62 zo 142 prítomných. 

Veronika Remišová navrhla, aby bol zaradený nový bod, ktorý by mal zaistiť rovnaký prístup médií k orgánom verejnej moci. Reagovala tým na slová Roberta Fica, ktorý sa včera večer vyhrážal médiám ako Sme, DenníkN a TV Markíza. Ani tento procedurálny parlamenr nescvhálil za bolo len 41 zo 144 poslancov. 

Remišová vyzvala aj na to, aby poslanci odsúdili šikanovanie Ladislava Koteka zo strany policajnej inšpekcie. Za bolo len 64 poslancov a tak návrh neschválili. 

Poslanec Július Jakab vyzval, aby vláda znížila hypotekárne úvery do výšky 3 %, akcentuje, že vláda by mala dodržať svoje predvolebné sľuby. Poslanci nepodporili ani posledný procedurálny návrh podporilo len 22 poslancov. 

Programové vyhlásenie vlády

NR SR schválila program schôdze ako celok. Časť opozície počas hlasovania odišla. Pokúšali sa o zapísanie do rozpravy. Išlo o takmer celý klub SaS, Matovičov klub, ale aj zopár poslancov z Progresívneho Slovenska. Na svojich miestach zostalo KDH. 

Programové vyhlásenie vlády predstavil poslancom jej predseda Robert Fico. "Neberte ako prejav neúcty, že sa k vám prihováram bez písomného prejavu," začal na úvod. Požiadal o schválenie PVV a tým pádom aj o dôveru poslancov NR SR. Premiér zdôraznil aj to, že Slovensko bude v zahraničnej politike obrátené na všetky štyri svetové strany. 

"Zhodneme sa na konštatovaní, že štartovacia čiara, z ktorej vláda štartuje, je veľmi hrboľatá, je plná mín a mechanizmov, ktoré ju ohrozujú. Zhodneme sa, že nikdy v histórii moderného Slovenska nepreberala vláda finančné, sociálne a ekonomické záležitosti v takom zdeštruovanom stave, ako to vidíme pri verejných financiách," skonštatoval Fico. Zlyháva podľa neho slobodný trh. Dodal, že vláda prichádza do obdobia, kedy si uvedomujeme, že akékoľvek "multikulturálne pohľady sú za nami a neprinášajú efekt, ktorý sa od nich očakával".

Poukázal na situáciu vo svete a vojnové konflikty, hovorí o porušovaní medzinárodného práva aj o strate autority medzinárodných organizácií. Predseda vlády preto vo svojom vystúpení apeloval na dodržiavanie medzinárodného práva a rešpektovanie našej ústavy.

Avizoval, že vláda bude chcieť odstraňovať defekty v právnom štáte a bude žiadať o podporu viacerých návrhov zákonov. Zdôraznil tiež, že štátna moc pochádza od ľudí a krajinu nemôžu riadiť médiá či mimovládne organizácie.

Prejavy opozície

Igor Matovič sa po skončení prejavu predsedu vlády postavil pod miesto Roberta Fica s papierom na ktorom bolo napísané "Klamár bez svedomia". Zdá sa, že opozícia vezme PVV útokom. Do rozpravy sa prihlásilo 50 diskutujúcich len z opozície. Vychádza to na 16 hodín čistého času. 

Michal Šimečka (PS) vyčíta PVV, že je deravé a nekonkrétne a tak isto vníma aj spôsob, akým bude štvrtá vláda Roberta Fica vládnuť. Vyčíta vládam za posledných 20 rokov práve to, že Slovensko, ako krajina dlhodobo stagnuje a v porovnaní s Európou sa prepadáva. Problémom je preňho aj generačná chudoba a sociálna izolácia. 

"Robert Fico nám predkladá programové vyhlásenie vlády, ktoré je kompilátom rôznych pasáží naozaj rôznorodej kvality. Sú tam úplné nezmysly a úlety, sú tam viaceré škodlivé a nerealizovateľné návrhy a sú tam aj pasáže, ktoré asi celkom solídne spísali ministerskí úradníci, ale ktoré nikdy nebudú naplnené," zhodnotil Šimečka.

Predloženému dokumentu podľa lídra PS chýba obsah, cesta aj cieľ. Tvrdí, že kabinet ním neplní svoje sľuby a nereaguje ani na hlavné výzvy, ktorým Slovensko čelí. Jediné, čo vládu motivuje a na čo má plán, je podľa Šimečku pomsta a čistky na ministerstve vnútra.

Obáva sa aj zámeru prehodnotiť ochranu národných parkov či prehodnotenia dôchodkových pilierov. Hovorí aj o snahe politicky ovládnuť RTVS. Chýba mu tiež zmienka o hrozbe ruskej zahraničnej politiky pre európsku bezpečnosť. Ďalšie roky očakáva Šimečka stagnáciu Slovenska.

Jurak Krúpa za SaS akcentoval, že prichádza vláda temna a vracia sa ľudáctvo. SaS znepokojuje aj dianie v polícii a je presvedčená, že nezávislému vyšetrovaniu je koniec. "Vieme, že Kremeľ nám tu už potichu tlieska," poznamenal na konto zhraničnej politiky. Krúpa si aj položil otázku, že "či sa majú odsťahovať všetci, ktorí chcú žiť v spravodlivej a čestnej krajine"

"Je to niečo ako slohová práca plná vaty, balastu a protichodných vyjadrení," opísal Krúpa vládny program. V súvislosti s bezpečnostnou a zahraničnou politikou sa obáva ústupu Slovenska z pozície rešpektovaného a akceptovaného partnera v rámci Európskej únie a NATO.

Skonštatoval, že naši zahraniční partneri si urobia názor podľa krokov vlády a uvidia zmenu v orientácii Slovenska. Vo vládnom programe mu chýbajú aj zmienky týkajúce sa kyberpriestoru, pričom upozornil na hybridné hrozby.

Počas vystúpení opozície väččšina vládneho kabinetu opustila rokovaciu sálu NR SR. Nezostal ani Robert Fico, ako predseda vlády. Predtým takéto správanie vládnym predstaviteľom vyčítal. 

Zahraničný výbor nepodporil PVV vlády Roberta Fica. Viac vo videu:

​Svojej povesti dostál aj Igor Matovič (Slovensko), ktorý počas utorkovej schôdze kritizoval vládu a jej PVV.  Pár hrubých slov sa však ušlo aj opozícii. Vláde vyčítal neplnenie sľubov spred volieb, hovoril o rozkrádaní štátu a korupcii. Kritizoval aj neúčasť všetkých ministrov a premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na rokovaní parlamentu. Matovič v pléne pripomenul predvolebné sľuby novej vlády a poukázal na jej aktuálne kroky. Hovorí o okrádaní dôchodcov či rodín s deťmi.

Opäť za rečníckym pultom vyrátal, čo všetko podľa neho urobila jeho vláda nielen pre dôchodcov, ale aj pre rodiny. Kritizoval aj vládne návrhy predložené na aktuálnu schôdzu NR SR. Novela zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti podľa neho zoberie ľuďom nárok na včasné zákroky. Líder hnutia Slovensko adresoval kritiku aj do radov opozície. Napriek tomu jej zástupcov, s výnimkou SaS, pozval 17. novembra o 17.00 h na Hodžovo námestie, kde jeho hnutie pripravuje podujatie k výročiu novembra 1989.

"Očakávali sme, že programové vyhlásenie bude obsahovať jasné ciele a míľniky, ktoré sa budú dať jasne odmerať, skontrolovať a jasným spôsobom poukázať na to, čo sa po štyroch rokoch podarilo. Nič z toho PVV neobsahuje, vyzerá to, že bolo šité horúcou ihlou len preto, aby si vláda čo najskôr splnila svoju povinnosť," vyhlásil predseda KDH Milan Majerský. Podotkol, že sa tomu nečuduje, pretože dve z troch vládnych strán nemali svoj program. Namieta, že k vládnemu programu sa opozícia dostala len pár hodín pred schvaľovaním a prejavom politickej kultúry by podľa neho bolo aj to, keby sa o dokumente debatovalo aj s odbornými kruhmi, verejnosťou aj opozíciou.

V PVV mu chýba predstava o tom, ako zabezpečiť udržateľnosť verejných financií či vízia, ako rozprúdiť ekonomiku. Negatívne vníma hnutie cieľ vlády zvyšovať dane fyzickým osobám a firmám. Od vlády očakáva zákon o energetickej chudobe. V programe mu chýba, ako chce vláda opatrenia financovať. Veľké rezervy vidí Majerský v prorodinnej politike.

Absentuje podľa neho vôľa pomáhať jednorodičovským domácnostiam, zdravotne znevýhodneným či zmienka o práci s Rómami. V oblasti zdravotníctva je podľa neho PVV príliš všeobecné. Poukázal napríklad aj na chýbajúcu zmienku o nemocnici Rázsochy. Chýba mu tiež väčší dôraz na zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Pozitívne vníma vôľu pokračovať v modernizácii trestného práva napríklad v oblasti alternatívnych trestov.

Súvisiace články

Najčítanejšie