Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ministerku Šimkovičovú pobúril obraz svetového maliara Dúbravského, spustila tým preňho masívnu podporu
Zdielať na

Ministerku Šimkovičovú pobúril obraz svetového maliara Dúbravského, spustila tým preňho masívnu podporu

BRATISLAVA / Ministerke kultúry Martine Šimkovičovej sa nezdá vystavenie obrazu jedného z najznámejších súčasných slovenských maliarov Andreja Dúbravského. Vadí jej, že sé na ňom vystavení dvaja muži. Vyvolala tým masívnu vlnu podpory, ktorú umelcovi, ktorý reprezentuje Slovensko doma aj v zahraničí, dáva široká verejnosť, umelci aj politici.

Na sociálnych sieťach dokonca vznikla iniciatíva, kedy si ľudia dávajú obrazy Andreja Dúbravského do profilových fotiek, ako znak podpory. Ministerka jeho prácu a výstavu v Slovenskom rozhlase skritizovala na svojej domácej platforme na kanály youtube. "Veľa ľudí to vyrušuje a vyrušuje to aj mňa samotnú," povedala ministerka Šimkovičová v TV Slovan.

Dúbravský vyzýva na pevné nervy

"Obávam sa toho čo sa bude diať v budúcnosti... ktorým inštitúciám zoberú penaize odkiaľ budú vyhadzovať riaditeľov múzeií a galérii a čo sa bude reálne rušiť atď. Prosim aj vtedy buďme hlasní a proaktívni... šetrime si nervy... díky. Pekny začiatok decembra všetkým...," napísal maliar Andrej Dúbravský, ktorý sa všetkým poďakoval za podporu. Zdôraznil však, že zatiaĺ sa nič neruší a necenzuruje. 

"Ministerka kultúry Martina Šimkovičová bola pobúrená tvorbou úspešného slovenského maliara Andrej Dubravsky. Ten úspešne reprezentuje našu krajinu nielen v Európe, ale aj za oceánom. Áno, je pravda, že na obraze sú len tri ruky. Kde je štvrtá, by mohol ministerke dovysvetliť Peter Pellegrini," zverejnil Peter Farkaš. 

“Na margo obrazu od Andreja Dúbravského, ktorý znepokojil pani “ministerku” by som rád podotkol, že pred historickou budovou SND je od roku 1888 istá fontána, ktorú vtedy vyhotovil na objednávku Prvej Bratislavskej (prešpošporskej) sporiteľne istý Viktor Oskar Tilgner. Fontána sa volá Ganymedova. Je inšpirovaná inými obdobnými fontánami v Tivoli, dnešné Taliansko. Na samom vrchu, na tanieri unáša Zeus v podobe orla mladého Ganymeda, aby nalieval z čaše božstvám Olympu nektár nesmrteľnosti a zároveň bol Diovým milencom. Zatiaľ si ju evidentne nevšimla. Chvalabohu," napísal na sociálnej sieti Tomáš Kriššák.

Politici upozorňujú na podobu s minulým režimom

"Odmietam útoky ministerky kultúry na Andreja Dúbravského, ktorý na rozdiel od nej Slovensko skvele reprezentuje v zahraničí. Na Slovensku máme výnimočných umelcov, vedkyne, ľudí z biznisu… Šikovní ľudia sú vlastne ten najvzácnejší kapitál, ktorý naša krajina má. Andrej patrí k nim, je špičkový výtvarník a jeho diela sú zastúpené v prestížnych galériách po celom svete. Je smutné a hlúpe, ak osobnosti ako Andrej Dúbravský, čelia útokom a nepochopeniu, špeciálne od politikov, ktorí by ich mali podporovať a vážiť si ich. Časy, kedy predstavitelia vlády rozhodovali o tom, aké obrazy budú povolené, sme tu už mali a nikdy by sa nemali vrátiť," uviedol v stanovisku predseda PS Michal Šimečka. 

"Najlepšie na celom “pobúrení” ministerky Šimkovičovej tvorbou Andreja Dúbravského je to, že ide o umelca, ktorý úspešne reprezentuje slovenskú tvorbu aj v zahraničí. A nehovorili náhodou, že slovenskú tvorbu chcú podporovať? A ak chce ministerka ”vymazávať” objímajúcich mužov z histórie umenia, tak má čo robiť celé funkčné obdobie," reagovala Plaváková z PS. 

"Vážená pani Šimkovičová, za krátky čas ste sa stali mimoriadne živým dôkazom toho, že volať po väčšom zastúpení žien vo verejných funkciách bez definovania základných kritérií, môže byť likvidačné. Vo vašom prípade pre kultúru. Zrušili ste peniaze na boj proti dezinformáciám. Sme krajina štatisticky najviac postihnutá hoaxami s najmenšou mierou mediálnej gramotnosti, v ktorej viac ako tretina učiteľov dôveruje článkom zo Zem a Vek. V Bruseli často hovoríme o hrozbách dezinformačných kampaní. Vy, pani Šimkovičová, ste sa stali tvárou tých hrozieb," napísala na sociálnych sieťach europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Pripomenula, že po tesných slipoch v reklame teraz miisterku pobúril obraz teplých mužov v Slovenskom rozhlase od Andreja Dúbravského. "Andreja Dúbravského sledujem dlho. Z diaľky, lebo k takému talentovanému umelcovi sa so svojim laickým chápaním umenia aj hanbím priblížiť. Cveng jeho mena v oblasti výtvarného umenia od Viedne cez Rím až po New York ma napĺňa pýchou, že zdieľame jednu národnosť. A to napriek tomu, že od volieb si kladiem otázku, nakoľko sú moje hodnoty ešte kompatibilné s przniteľmi mojej krajiny, umelcov, slovenčiny, tesných slipov, teplých ľudí a bryndzových halušiek," uviedla ďalej s tý, že maliar Andrej Dúbravský je kultúra.

"Jeho obrazy sú kultúra. Bez kultúry nemáte rezort. Bez ľudí ako Andrej ste bez práce. Kultúra nie je definovaná (ne)vkusom jednej ženy, ani keď je ministerkou. Má oveľa širšie rozmery ako sú hranice krajiny, ktoré z vašej rakúskej dediny deň čo deň prekračujete prepožičanou limuzínou z ministerstva. Dúbravského obraz môžete zvesiť zo steny rozhlasu, môžete opľúvať jeho meno vo vašich dezinformačných glosách a podpriemerných statusoch. On už navždy zostane súčasťou kultúry. Slovenskej, aj tej svetovej. Bude tomu tak ešte dlho po tom, ako vás už o historicky celkom malú chvíľočku vystrieda vo funkcii niekto iný. Snáď niekto zorientovanejší v kultúre ako vy. Po vás nám urobí radosť aj bežná ovca z Očovej bez ambícií ničiť umenie a maľovať samu seba," uzavrela europoslankyňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie