Jasno
18°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
"Dosť bolo Fica", opozícia hovorí, že Smer už štvrtýkrát unáša štát
Zdielať na

"Dosť bolo Fica", opozícia hovorí, že Smer už štvrtýkrát unáša štát

BRATISLAVA / Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry spustil vlnu protestov. Opozícia apeluje, že sa bez boja nevzdá. Na námestí pred úradom vlády majú byť tisícky ľudí.

Bojíte sa skutočných vlastencov, odkázal vláde Šimečka

Líder PS Michal Šimečka rovnako zopakoval "Dosť bolo Fica" a dav pokračoval v skandovaní. "Je to presne, ako hovoríte," reagoval na kričiaci dav a zdôraznil, že je hrdý na ľudí, ktorí prišli, a nie je im jedno, ako to so Slovenskom dopadne. 

Robert Fico sa podľa Šimečku mýlil, keď si myslel, že mu jeho kroky prejdú – či už kvôli predvianočnému času. "Robertovi Ficovi nejde o štát," povedal s tým, že vláda sa od volieb sústredí len na čistky v polícii, na moc a beztrestnosť. "Na všetko ostatné Fico kašle," zahlásil Šimečka, ktorý zdôraznil, že Fico varí "podľa Orbánovho receptu". "Trestný zákon vyzerá, ako keby ho písal Bödör s Kočnerom," dodal ďalej. 

Za SaS na proteste vystúpil Juraj Krúpa. Účastníkom sa poďakoval, že im záleží na tom, čo sa deje na Slovensku. "To, čo momentálne zažívame, je, že nám Fico opäť unáša štát," poznamenal Krúpa. Dav začal skandovať: "Dosť bolo Fica". Robert Fico podľa Krúpu kradne našu krajinu. "Zacítil, čo to je byť v opozícii, keď mu hrozí dáky trest a stíhanie," pokračoval bývalý šéf výboru pre obranu a bezpečnosť. 

Ako prvý na pódiu vystúpil predseda KDH Milan Majerský, ktorý začal s tým, že KDH vždy stálo na strane "pravdy a spravodlivosti". "Boli sme na strane pravdy a spravodlivosti aj vtedy, keď sa bojovalo proti mečiarizmu," poznamenal s tým, že aj dnes stojí na správnej strane dejín. Akcentoval, že právo a spravodlivosť treba brániť. "Nepatrí nám, nepatrí vám," povedal a dodal, že patrí všetkým. 

"Stretli sme sa tu nahnevaní, ale na slušnom proteste," povedal zástupca PS, ktorý sa predstavil ako Jerguš a vyzval účastníkov protestu, aby sa nenechali nikým vyprovokovať. 

"OĽaNO nikto nechce," píše Henčeková

"Tri strany sa dohodli a konajú spoločne. Je to celá príčetná parlamentná opozícia. Nikto nebráni iným sa pridať. OĽaNO nechce, má svoju akciu a nikto ani nechce OĽaNO. Skúsme stále nevyplakávať a keď už niekto koná, tak stále len nenadávať a nešomrať," napísala na sociálnej sieti poslanecká asistentka Slávka Henčeková. 

Stará láska nehrdzavie

Igor Matovič nabehol na vlnu protestov proti zrušeniu Špeciálnej prokuratúry a po včerajšom výkriku zorganizoval dnes o 17.00 h protest pred NR SR. Hoci to, že opozícia s Igorom Matovičom nechce mať nič spoločné, verejne to otvorene zverejnila len Henčeková, ktorá je aktuálne poslaneckou asistentkou Tomáša Szalaya (SaS). 

K Igorovi Matovičovi sa však pridal nový predseda Demokratov a exminister obrany Jaro Naď. Ten akcentoval, že celá opozícia sa musí spojiť, aby porazila vládnu koalíciu. "Je jedno kto, koho volil," povedal Naď. Zároveň zdôraznil, že z protestu Igora Matoviča pred NR SR sa má v pláne zúčastniť aj na proteste PS, SaS a KDH pred Úradom vlády SR. Mali by tam s ním ísť aj poslanci OĽaNO. "Pôjdem tam, aj keď nevystúpim," zahlásil Naď. 

Popri ňom sa v dave objavili aj niektorí poslanci KDH a ďalej reprezentanti poslaneckého klubu Igora Matoviča. Veronika Remišová akcentovala, že "musíme zniesť viac ako zimu". Počas príhovorov sa politici opierali o odkaz Novembra 1989 a nadobudnutej demokracie. 

Súvisiace články