Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NR SR: NR SR ukončila piatkové rokovanie, pokračovať budú v pondelok a znova do polnoci
Zdielať na

NR SR: NR SR ukončila piatkové rokovanie, pokračovať budú v pondelok a znova do polnoci

BRATISLAVA / Poslanci začali krátko pred desiatou večer debatou o kompetenčnom zákone, ktorý má nielen zaistiť nové ministerstvo športu pre Andreja Danka, ale má zásadne zmeniť podobu štátnej správy.

Piatkové rokovanie na konci

Poslanci ukončili rokovanie v piatok krátko pred šestnástou. Rokovali od deviatej bez obedňajšej prestávky. 

Do rozpravy sa prihlásilo 44 rečníkov, zatiaľ ich vystúpilo približne sedem. Zároveň sa poslanci v maximálnych možných počtoch prihlasujú faktickými poznámkami.

Faktickou poznámkou sa zapojil aj koaličný poslanec Marián Kéry, ktorý argumentoval, že Úrad špeciálnej prokuratúry nie je v zahraničí štandardom a niečo identické má len Rakúsko a Rumunsko.

Sulík naňho reagoval tým, že v Nemecku a ďalších krajinách neuniesla štátna moc prezidentovho syna, premiér nemal cez svoju asistentku väzby priamo na taliansku mafiu a nedošlo k únosu štátu. 

Vláda chodí vyjednávať Gašpara, ako šéfa SIS, hovorí Krúpa

Podľa Juraja Krúpu (SaS) je tento zákon klasickým dôkazom toho, ako sa uzurpuje moc. "Ako sa macošsky správa táto vláda k vlastnému národu a kv lastnej krajine," poznamenal Krúpa v rámci faktickej poznámky na vystúpenie poslanca Ondreja Dostála (SaS). Pýtal sa, či bude ďalším bodom aj ministerstvo pre legalizáciu korupcie. Opozícii sa nepozdáva, že šéf SIS by si mohol aj naďalej uplatňovať poslanecký mandát. Preto sa hovorí o tom, že tento zákon je na mieru šitý pre Gašpara.

"Zaradenie SIS ako ústredného orgánu štátnej správy sa zariaďuje pre pána Gašpara.... Vieme veľmi dobre, že táto vláda chodí po veľvyslanectvách a po našich partneroch a vyjednáva, aby bol pán Gašpar akceptovateľný pre nich. Zatiaľ nie je," povedal Krúpa a dodal, že Kaliňák získava totálnu moc nad zbrojárstvom. 

Poslanci opozície vyčítajú vláde, že chce ovládnuť nielen Úrad pre dohlad na zdravotnou starostlivosťou, či Protimonopolný úrad. Nepáčia sa im ani zmeny v zbrojárstve. Naďalej hovoria o návrhu ako o "legislatívnom paškvile" a novele vyčítajú aj to, že jej súčasťou nie je doložka vplyvov. Návrh zákona teda nešpecifikuje v akých parametroch ma nové ministerstvo pre Andreja Danka pomôcť štátnemu rozpočtu. 

Vitajte v čiernej diere Európy, začal Matovič

Podľa Igora Matoviča je cieľom koalície poistiť si, že Slovensko touto čiernou dierou ostane. Spomenul, že v Európskej únii nie je ďalší obvinený, ktorý by podpredsedal parlamentu. Sociálne siete sú podľa neho nastavené tak, že pomáhajú ľuďom, ktorí klamú.

"Ono to znie tak bezbranne," poznamenal Matovič na margo viery v konšpirácie. "Znamená to, že ludia na Slovensku sú najviac blbí," povedal expremiér vysvetľujúc, čo sa podľa neho skrýva za vysokou vierou v konšpirácie u nás. 

"To, čo dnes robíte je demontáž právneho štátu," povedal Matovič Smerom ku koalícii s tým, že toto sa im raz vypomstí. "Vedome konáte proti tomu, čo je v ústave a za to sa budete zodpovedať," poznamenal ďalej. 

Nočné rokovanie a "legislatívny skvost"

"Kam sa ponáhľate a prečo?" pýtal sa poslanec a exmiister školstva Hvorecký, ktorý zdôraznil, že Vianoce a Nový rok nie sú amragedon. Hvorecký však nebol sám a väčšeina opozície zákonu vyčíta, že absolútne nespĺňa atribúty potrebné na skrátené legislatívne konanie. 

Oskra Dvořák, ktorý vystúpil za klub PS povedal, že zákon sa podobá na rozprávku "Ako psíček s mačičkou varili tortu". Podľa opozície sa snaží Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, koalícia ovládnuť "naozaj hanebne". Oskar Dvořák prečítal za rečníckym pultom aj list od predsedníčky Renáty Blahovej. Práve nej sa má koalícia snažiť zbaviť. Zatiaľ, čo PS, Matovičovci a KDH za tým vidia snahy Penty, SaS tvrdí, že sú za tým osobné dôvody. 

Dvořák akcentoval aj to, že v čase, keď úrad viedol nominant Smeru, umožnil Pente vyplatiť si milióny zo zdravotn'ho poistenia. 

Koalícia predložila v rámci kompetenčného zákona rovno aj dva pozmeňujúce návrhy. Práve to jej ostro vyčíta opozícia, ktorá tvrdí, že zákon je paškvil, ale aj za to, že sa snaží ovládnuť väčšinu inštitúcií, ktoré majú byť nezávislé. Ide napríklad aj o Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie