Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na hrane s Gašparom a Kolíkovou: Dusná atmosféra, samé hádky a obvinenia
Zdielať na

Na hrane s Gašparom a Kolíkovou: Dusná atmosféra, samé hádky a obvinenia

BRATISLAVA / Do ulíc sa tento týždeň vydali tisícky protestujúcich, spôsob rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry a zmeny v trestných kódexoch si všíma aj Brusel. V parlamente zase hrozí rýchle vianočné rokovanie. Je pre krajinu skutočne dobré, aby vláda takto menila podobu právneho štátu? Diskutovali predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) a poslankyňa Mária Kolíková (SaS).

O prezidentských kandidátoch

Peter Pellegrini odmietol podporu Dankovej SNS. Tibor Gašpar, ale otázku považuje za predčasnú. "Ani jeden ešte neoznámili kandidatúru," povedal Gašpar s tým, že osobné sympatie si nechá pre seba. Ďalším kandidátom je aj Hamran.

Podľa Kolíkovej by bol výborným prezidentom Ivan Korčok a dúfa, že vo voľbách uspeje. Hamran však môže zamiešať karty v opozícii, kde sa môžu "zamiešať karty". "Nemyslím si, že by na strane demokratického tábora toto miešalo karty," poznamenala Kolíková.

​Podľa Gašpara je to dôkaz, že Hamran vždy premýšľaľ, ako politik. Gašpar trvá na tom, že je účelovo obvinený. Dostal sa do výmeny s exministerkou spravodlivosti, ktorá povedala, že sa čuduje, že práve on kádruje Hamrana. 

Viac vo videu:

Nová doba v polícii?

"V minulosti čakali novinári u Tibora Gašpara a nikto to nevyšetroval," povedal Gašpar na margo toho, že odteraz budú musieť vyšetrovatelia hlásiť týždeň dopredu, koho, kde a ako budú "riešiť". Gašpar zdpraznil, že "teraz sa zavádza zákonnosť". Gašpar dodal, že nadriadený musí vedieť, kde sa mu podriadený hýbe. 

Proti takémuto fungovaniu je Mária Kolíková, ktorá očakáva, že závadové osoby budú o postupoch vyšetrovateľov informované. To je podľa nej v rozpore s cieľom zásahu. Dodala, že v spise musí samostatne konať nielen vyšetrovateľ, ale aj prokurátor. 

Viac vo videu:

Tisícky ľudí v uliciach po celom Slovensku

To, že by sa opozícia bála ľudí v uliciach, Gašpar poprel a zdôraznil, že to považuje za demokraciu a slobodu slova. "Dostávame podporu," povedal na konto sociálnych sietí a reakcií ich voličov, ktorí podľa Gašpara nezmenili očakávania a nemení ich ani Smer. 

"Ja som vyzvala pána poslanca, aby ste konečne ukázali tie desiatky rozhodnutí ústavného súdu," povedal kolíková s tým, že to, čo je schopá urobiť táto vláda u nej vyvolalo zdesenie. So zrušením ÚŠP nesúhlasí, pretože majú byť spisy presunuté a dané do rúk prokurátorom, ktorí sa týmto témam vôbec nevenujú. Občanov bolo podľa nej kľúčové o tomto informovať.

"Jasne dali najavo, že víťaz nemôže všetko," pokračovala ďalej a dodala, že ďalšie protesty sú naplánované na utorok a aj v ďalších mestách, ako je Liptovský Mikuláš, Považská Bystrica a iné. "Chceme zastaviť túto aroganciu moci," dodala exministerka, ktorej prekáža zmena celého tretného systému. 

Gašpar sa na úvod venoval tomu, že Mária Kolíková dostala priestor povedať, kde budú protesty. "Dôvodov a argumentov je veĺmi veľa," pokračoval a poznamenal, že jeho spoludiskutujúca žije vo virtuálnej reality.

"Zodpovedný je generálny prokurátor a nie rada prokurátorov," povedal a menoval jej rozhodnutia ústavného súdu. Dodal, že takýchto rozhodnutí o porušení ľudských práv je 26. "Tu došlo k obetiam na životoch," akcentoval Gašpar a spomenul aj tlak na obvinených.

Oprel sa aj o vyjadrenie, že zrušiť špecializované inštitúcie nie je v rozpore s právom EÚ. "Ak to niekto tvrdí, tak klame," doplnil a trval na tom, že vláda nič neporušuje. "Tri roky tu nebol právny štát a my to dávame do poriadku," uzavrel Tibor Gašpar, ktorý zároveń povedal, že keď on viedol úrad, tak sa operovalo v online priestore a "bolo to sofistikované". Podľa Kolíkovej neexistuje žiadne rozhodnutie, ktoré by potvrdzovalo manipuláciu vyšetrovania. Existuje podľa nej zmanipulovaná nahrávka, ktorú na tlačovkách používal Robert Fico. 

Viac vo videu:

Európsky parlament debatoval o zmenách na Slovensku

Eurokomisár má problém nielen so zrýchleným konaním a vládu vyzval, aby v zmenách nepokračovala. "V záujme Slovenskej republiky je aj to, aby europoslanci nepáchali ekonomickú vlastizradu," uviedol Gašpar s tým, že eurposlanci lobovali proti ekonomickým záujmom Slovenska. Dodal, že podľa ministerstva spravodlivosti komunikácia prebieha, na druhej strane má byť podľa neho niečo, čo označil za "politické mimovládky"

Kolíková poznamenala, že do EÚ sme vstupovali preto, že sme tvrdili, že nás s ňou spájajú rovnaké hodnoty. "Tieto hodnoty sú však tejto vláde cudzie," dodala s tým, že k špecializovaným inštitúciám, ktoré majú bojovať s korupciou, nás viažu aj zmluvy. 

Viac vo videu:

Čo odhalili preferencie občanov a ako na to ragovali diskutujúci? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články