Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Danko si zavaril: Opozícia chce test na alkohol a odstúpenie, premiér Fico hovorí o normálnom ľudskom príbehu
Zdielať na

Danko si zavaril: Opozícia chce test na alkohol a odstúpenie, premiér Fico hovorí o normálnom ľudskom príbehu

BRATISLAVA / Andrej Danko havaroval do stĺpa vo štvrtok večer v bratislavkej Dúbravke. K nehode sa priznal vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Už predtým však nehodu potvrdil aj TV JOJ.

Dopravná nehoda, ktorú spôsobil predseda SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko, nenechala chladnymi ani opozičné strany. Tie vyzvali politika, aby vyvodil zodpovednosť.

KDH i SaS ho priamo vyzvali odstúpiť z funkcie. Ak tak neurobí, opozícia chce budúci týždeň vyzbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze k jeho odvolávaniu. Opozícia žiada Danka, aby okolnosti nehody riadne vysvetlil a aby povedal, či bol pod vplyvom alkoholu.

Mal by sa zachovať ako chlap, skloňuje KDH

"Andrej Danko by sa mal zachovať ako chlap a odstúpiť zo svojej funkcie podpredsedu NR SR. To, že jeden z najvyšších ústavných činiteľov po spáchaní dopravnej nehody ujde z miesta činu, len vyvoláva otázky, prečo sa tak stalo," uviedol v stanovisku predseda KDH Milan Majerský.

Dodal, že nová vláda sľubovala priniesť novú politickú kultúru. "Tento čin je len ďalším dôkazom toho, že svoje sľuby nedokážu napĺňať. Vyzývame preto Andreja Danka, aby sa vzdal svojej funkcie a verejne sa ospravedlnil. Takisto žiadame o riadne a dôsledné prešetrenie celej situácie," dodal.

SaS skloňuje možný vplyv alkoholu

Šéf poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling povedal, že Dankova nehoda vyvoláva veľa pochybností. Z miesta nehody mal utiecť, poslanec hovorí tiež o vážnom podozrení, že Danko bol pod vplyvom alkoholu. "Andrej Danko dnes v noci na rovnej ceste zdemoloval semafór, poškodil si auto a z miesta nehody ušiel bez toho, aby upovedomil políciu, bez toho, aby bola nehoda riadne zdokumentovaná a bez toho, aby sa podrobil dychovej skúške. Andrej Danko v minulosti nemal problém viesť schôdzu NR SR zjavne pod vplyvom alkoholu. V jednom z rozhovorov priamo v rádiu priznal, že nevládze, lebo veľa popil. Dokonca priznal, že pred tlačovou besedou, na ktorej bozkával výložky, vypil tri poháre vína. Je preto vážne podozrenie, že dnešnú autonehodu spôsobil pod vplyvom alkoholu. To, že z miesta činu ušiel a nepodrobil sa dychovej skúške, znie takmer ako priznanie," uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Ďalšie otázky, ktoré je nutné podľa SaS zodpovedať je, kde bol osobný šofér Andreja Danka, ktorý má dohliadať na bezpečnosť podpredsedu NR SR? Kde bola ochranka, ktorú si Andrej Danko ešte minulý rok od štátu vypýtal, lebo cítil nebezpečenstvo? "Ak sa Andrej Danko cíti natoľko bezpečne, že môže po nociach sám jazdiť autom, zrejme nepotrebuje žiadnu ochranku," dodal Gröhling.

Podľa podpredsedníčky SaS Janky Bittó Cigánikovej by mal Andrej Danko podstúpiť testy na prítomnosť alkoholu či iných omamných látok. "Toto sa dá zistiť aj tri dni spätne. Vyzývame Danka, aby podstúpil tieto testy a vylúčil akékoľvek pochybnosti. Nič to však nemení na veci, že ušiel z miesta nehody. Ak sa Andrej Danko k situácií nepostaví čelom, tak vyzberáme podpisy na jeho odvolanie," doplnila Jana Bittó Cigániková.

Ak chce dokázať, že nebol pod vplyvom alkoholu, môže ísť podľa SaS na testy, ktoré tri dni spätne vedia zistiť prítomnosť alkoholu a tak vylúčiť pochybnosti. Gröhling sa pýta, kde bol osobný šofér Danka a jeho ochranka, ktorú si mal pred časom vypýtať.

PS apeluje, že Danko má ísť príkladom

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka uviedol, že ak politik spôsobí dopravnú nehodu, má počkať na políciu, nie utiecť z miesta činu. "Politik by mal ísť príkladom, nie ukazovať verejnosti, že je kvôli svojej funkcii nad zákonom. Pán Danko by mal teraz jednoznačne vyvodiť zodpovednosť," uverejnil v stanovisku.

Matovičovci chcú zverejnenie postupu polície

Hnutie Slovensko tiež vyzvalo Danka vzdať sa funkcie. Poslanec Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) chce, aby sa zverejnil postup policajtov pri riešení Danka. Pripomenul, že ak Danko poškodil semafor, má ísť o trestný čin, preto budú čakať na vyšetrenie nehody a vyjadrenie orgánov Policajného zboru.

Andrej Danko sa k nehode priznal

Danko potvrdil, že mal nehodu, došlo k nej na na križovatke ulíc Repašského - Saratovská v Bratislave. Podľa svojich slov dostal vo štvrtok večer šmyk a narazil do stĺpa. V prípade potreby škodu zaplatí. Dodal, že s políciou spolupracuje.

​Normálny ľudský príbeh, hovorí Fico

Premiér touto vetou reagoval na dopravnú nehodu, ktorú má na svedomí šéf SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko. "Opäť sme v situácii, keď sa budú škandalizovať veci, ktoré sa nemajú. Podpredseda NR SR a predseda SNS jasne vysvetlil, že nedošlo k žiadnemu zraneniu," uviedol premiér s tým, že takáto vec sa môže stať komukoľvek.

Vo vyspelom svete by malo dôjsť k vyvodeniu zodpovednosti, hovorí Pellegrini

​Peter Pellegrini hovoril, že ak sa informácie potvrdia, Andrej Danko by mal vyvodiť osobnú zodpovednosť. "V prípade, že by sa potvrdilo, že predseda SNS a podpredseda NR SR bol účastníkom dopravnej nehody a nezachoval sa tak, ako sa má každý občan v zmysle zákona pri dopravnej nehode zachovať, tak, samozrejme, je to potom otázka aj na vyvodenie politickej zodpovednosti," uviedol Pellegrini.

Skonštatoval, že vo vyspelom svete by po potvrdení úteku z miesta nehody malo dôjsť k vyvodeniu zodpovednosti. Ak bude zjavné, že Danko porušil zákon, mal by na to podľa Pellegriniho reagovať.

Súvisiace články