Polojasno
18°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Na hrane s Tomášom a Gröhlingom: V štúdiu sa strhla hádka, došlo aj na reči o fackaní
Zdielať na

Na hrane s Tomášom a Gröhlingom: V štúdiu sa strhla hádka, došlo aj na reči o fackaní

BRATISLAVA / 100 dní vlády, ktorá napísala knihu o tej bývalej. Desaťtisíce ľudí v uliciach a prezidentské voľby, v ktorých 11 kandidátov začína bojovať už aj v duchu brat proti bratovi. Prieskum o tom, o čom sa za ostatné týždne prestalo hovoriť – o druhom pilieri, do ktorého vláda okresala príspevky. A keďže jedným z hostí bol minister práce, tak ako inak pýtali sme sa aj na to, kedy budeme do práce chodiť 4 dni v týždni – ale na 8,5, nie na 12 hodín. Hosťami v Na hrane boli minister práce a podpredseda Hlasu Erik Tomáš a podpredseda SaS, exminister školstva Branislav Gröhling.

Gröhling je jediným kandidátom na post šéfa SaS

Saskár uviedol, že je rád, že sa členmi dohodol, že sa budú viac rozkračovať a rozvíjať aj regióny. "Momentálne to necitím," poznamenal na konto možného iného kandidáta. To, že by bol len figovým listom pre Richarda Sulíka odmietol. O budúcnosti SaS rozhodne republiková rada. "Budeme jasne pravicová liberálna strana," povedal na margo spájania s PS. Na to nevidí priestor, keďže PS je skôr ľavicová strana. 

Kto prevezme Hlas-SD?

Erik Tomáš na šéfa Hlasu kandidovať nebude. "Bolo by predčasné hovoriť o nástupníctve," poznamenal s tým, že Peter Pellegrini sa ešte nestal prezidentom. Pripustil však, že kľúčové slovo bude mať zakladateľ strany a to je Peter Pellegrini. "Ja si myslím, že pán Pellegrini je a aj by bol najlepším predsedom strany," dodal Tomáš s tým, že žiadna kandidatúra sa nespomínala, ale zrelá strana by mala vedieť sovjho kandidáta dopredu a mala by na ňom byť dohodnutá. 

11 kandidátov na post prezidenta republiky

Konflikt medzi Andrejom Dankom a Petrom Pellegrinim rozbúril vody prezidentskej kampane. Tomáš na margo konfliktov povedal Tomáš, že nie sú porovnateľné s bývalou vládou. "Andrej Danko si musí za svoj štýl politiky niesť zodpovednosť," vysvetlil s tým, že Hlas-SD jeho útoky neopláca. "Toto nebude náš štýl politiky a nechceme konflikty," uviedol ďalej s tým, že konflikty nemajú význam a určite nie tie na verejnosti. 

Gröhling uviedol, že koalícia nefunguje a rovnako nefunguje ani národná rada. "Za chvíľočku to vyjde na povrch," poznamenal a zdôraznil, že Peter pellegrini klamal pred voľbami a klame teraz. Podľa neho to je dôkaz, že sa Peter Pellegrini v koalícii necíti dobre a chce z nej ujsť. "Potom by sa mohol ten Hlas zlúčiť so Smerom," povedal s tým, že by sa toto partnerstvo znovu spečatilo. 

Tomáš sa svojho šéfa zastal, že pred voľbami mal Pellegrini ambíciu byť predsedom vlády, ale teraz si ho ľudia želajú za prezidenta. "V tejto koalícii vás fackajú všetci," povedal saskár a zdôraznil, že Danko je človek, ktorý by nemal byť v prezidentskom paláci. Obaja účastnici diskusie sa v tomto momente začali hádať a zápis nebol možný. 

Ovplyvnia koalíciu protesty?

Tomášovi sa zdá, že šesť týždňou po voľbách sa kričí, že "dosť bolo Fica". Odkázal na to, že Sulík s Kočnerom raňajkoval. Skritizoval aj pokriky "Korčok na hrad". "Celá tá vec trestných kódexov sa mení na prezidentskú kampaň," poznamenal. 

Gröhling zdôraznil, že tri opozičné strany sa konštruktívne spojili a protesty vždy naberajú na sile. "Opozícia vďaka tlaku dosiahla veľa," povedal predseda poslaneckého klubu SaS. Zdôraznil aj to, že každú stranu tam vystupuje vždy jeden politik. 

Novela trestného zákona spustila hádku

Koalícia sa však vo svojich opravách novely nevysporiadala ani s kľúčovou výhradou Maroša Žilinku. Tomáš uviedol, že téma bola otvorená bez kontextu. Opakoval argumenty koalície o tom, že sa vyrovnávame okolitým krajinám. "Stále sa dáva priestor iba určitej skupine odborníkov," rozhorčil sa Tomáš a vyčítal, že o kódexoch sa nedebatuje odborne. 

Gröhling oponoval, že si sadli "ako partička" na úrade vlády a namiešali si sumy a tresty. Znova vyčítal chýbajúce NPK. "Vy sami ste neverili vlastným očiam," poznamenal na margo Suskovho návrhu a dodal, že aj premiér sa čudoval. 

Tomáš tvrdí, že opozícia balamutí ľudí v uliciach. "Vy normálne fabíte nereálne veci," rozhorčil sa Tomáš s tým, že právomoc rozhodnutia bude mať sudca a posudzovať prípady bude individuálne. Znova akcentoval, že im ide o náhradu škody. Obaja diskutujúci sa znovu začali vadiť. To, že pripomienka Žilinku nebola zapracovaná, vyvolala u Tomáša pochybnosť, lebo tú informáciu nemal. Diskutujúci sa znovu začali prekrikovať a moderátorka musela obom stiahnuť mikrofóny. 

Zníženie príspevku do druhého piliera sa občanom nepozdáva

Nesúhlasí s tým až 60 % opýtaných a to najmä mladí ľudia. Dokonca sa toto riešenie nepozdáva ani 26 % seniorov. "napriek tomu, že som ľavicový politik, skúsim sa čo najkorektnejšie vyjadriť k druhému pilieru," povedal s tým, že druhý pilier máme od roku 2005. "95 % by malo lepší dôchodok len z prvého piliera," povedal s zaútočil na druhý pilier.

"Na západ od Slovenska má druhý pilier len jedna krajina," dodal s tým, že začal na ministerstve poctivú diskusiu. Doplnil, že rešpektuje, že druhý pilier je v ústave. Na margo výsledkov však nepovedal, že práve vlády smeru do druhého piliera niekoľkokrát zasiahli a pôvodný model mal byť 9 ku 9. Teraz to vláda znížila dokonca až na 4,5 %. Tomášovi vadia aj rizikové fondy, kde nie je garancia. 

"Toto je socialistická vláda, ktorá prišla mladým ľuďom ukradnúť úspory," argumentoval Gröhling a dodal, že to znížili o 33 %. "Vy ste podobný ako pán Krajniak," oboril sa Gröhling na ministra. Tomáš odmietol odpovedať, či bude príspevky do druhého piliera ešte znižovať, alebo či naňho vláda ešte siahne. 

Čo bude so štvrodňovým pracovným týždňom?

Tomáš zdôraznil, že všade je tento návrh zavedený, ako pilotný projekt. Priznal, že to je sexi tém, ale nie je to nová téma. Nevedel upresniť, či by sa skrátila pracovná doba, aleby by sa spriemerovala na 10 hodinovú pracovnú dobu. "Naozaj by som išiel formou indiviuálnych projektov," povedal s tým, že si to vie predstaviť v poisťovníctve, ale nevie si to predstaviť vo výrobe. 

Saskár si vie predstaviť slobodné rozhodnutie a dohodu medzi podnikateľmi a zamestnávateľmi či odborovými zväzmi. "Aj teraz tá možnosť je," povedal s tým, že si nevie predstaviť, že by sa niečo podobné malo diať celoplošne. Tomáš sľúbil minimálnu mzdu na úrovni tisíc eur, ktorá by sa mala k tejto sume dostať na konci volebného obdobia.

Pomoc hypotekárnymi úvermi žiadajú tisíce ľudí

"Za január je takmer 10-tisíc žiadostí," poznamenal na margo hypotekárnej pomoci od štátu. Zároveń však poznamenal, že sa niektorým ľuďom nepodarilo refinancovať. Gröhling mu odporučil, aby sa vláda inšpirovala opatreniami SaS. "Vy radíte, ale ra'dite dehonestujúco," poznamenal s tým, že SaS radí, ale keď bola vo vláde tak "zase neurobila nič"

Súvisiace články

Najčítanejšie