Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
NR SR: Hlasovanie o novele Trestného zákona bude zajtra, potvrdzuje Pellegrini
Zdielať na

NR SR: Hlasovanie o novele Trestného zákona bude zajtra, potvrdzuje Pellegrini

BRATISLAVA / Pred Národnou radou dnes opozícia zorganizovala ďalší protest, na ktorom tisíce ľudí vyjadrovalo nespokojnosť s chystanou novelou Trestného zákona. Hlasovanie o zmenách v trestných kódexoch je naplánované na štvrtok.

Rozpráva o novele Trestného zákona v Národnej rade skončila. Zajtra v doobedňajšich hodinách budú poslanci o tomto návrhu hlasovať.

Opozícia podľa Gašpara len zavádza

Posledným v rozpráve vystúpil poslanec za Smer Tomáš Gašpar, ktorý je aj spravodajcom. "Neviem, kto vám pripravuje poklady, no nehovoríte pravdu. Podľa Gašpara opozícia len straší a skĺzava do krčmovej argumentácie. "Vytvárate v spoločnosti predstavu o tom, že teraz sa tu zvýši niekoľkonásobne kriminalita," komentoval poslanec Smeru, podľa ktorého je to čisté zavádzanie.

Tibor Gašpar opozícii pripomenul brožúru, v ktorej bola zaznamenaná cesta toho, ako to na Slovensku fungovala posledné roky. Podľa Gašpara si nechce opozícia priznať, že sa tu diali nezákonné veci. "To nekonštatujem ja, že tu boli porušované práva, konštatujú to rozhodnutia Ústavného súdu," dodal Gašpar. Igorovi Matovičovi vyčítal politizáciu trestných stíhaní, keďže v minulosti viackrát odkázal Robertovi Ficovi, že patrí do väzenia.

Protest pred Národnou radou

Kým poslanci v parlamente naďalej vedú diskusiu o zmene novely Trestného zákona, tak pred Národnou radou prebieha ďalší protivládny protest. Aj tentokrát sa na proteste zúčastnilo tisíce ľudí. Pred davom vystúpila aj Mária Kolíková z SaS, ktorá hovorí, že kroky novej vlády je potrebné zastaviť. "Urobíme všetko preto, aby sme to zastavili," odkázala Kolíková.

​Pozmeňujúci návrh Gašpara

Poslanec za stranu Smer Tibor Gašpar prišiel krátko pred začatím protestu pred Národnou radou s ďalším pozmeňujúcim návrhom. Zverejnila ho Národná rada na svojej stránke. Počas dnešného rokovacieho dňa by sa mal prihovoriť aj poslancom.

Hlasovanie presunuté na zajtra

V exkluzívnom rozhovore pre JOJ 24 predseda parlamentu a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini zdôraznil, že novela Trestného zákona bude schválená s ďalšimi pozmeňujúcimi návhrami, ktoré rozplynú aj obavy Európskej komisie.

Pellegrini sa vyjadril aj k dnešnému protestu, ktorý sa uskutoční pred Národnou radou.: "Ja som si vždy ctil protesty. Pokiaľ sú protesty slušne, tak nemá dôvod štát proti nim zasiahnuť." Zároveň dodal, že protesty nezmenia to, že bude UŠP zrušený.

Peter Pellegrini v rozhovore potvrdil, že dnes sa o novele Trestného zákona hlasovať nebude. "Očakávam, že sa bude hlasovať zajtra doobeda," dodal predseda parlamentu. Koalícia sa v takom prípade vyhne tomu, aby schválila chystané zmeny počas protestu, ktorý sa má dnes o 17:00 konať pred Národnou radou.

​Nikam neodchádzame

Simona Petrík z Progresívneho Slovenska chápe, že Roberta Fica otravujú pri jeho žatve moci médiá, opozícia a desiatky tisíc ľudí v uliciach. "Bude to musieť vydržať, my nikam neodchádzame," povedala poslankyňa za PS.

Podľa Jána Horeckého z KDH dôvodová správa a ani vystúpenia ministra spravodlivosti Borisa Suska nedávajú odpoveď na základnú otázku, akú motiváciu a cieľ má koalícia pri pretlačovaní tejto novely. Horecký rešpektuje, že vládnym stranám sa podarilo v parlamentných voľbách uspieť, no ani to neznamená, že sa majú držať hesla vyhraj voľby a môžeš všetko.

Minister spravodlivosti kritizuje opozíciu

Do rozprávy v Národnej rade sa okrem opozičných poslancov prihlásil aj minister spravodlivosti Boris Susko, ktorý nesúhlasí s argumentáciou opozície. Podľa ministra ide zo strany opozície a zavádzanie a demagógiu.

Podľa Suska sme boli v posledných rokoch svedkami toho, ako sa zneužívalo trestné právo najmä voči politikom. "Je potrebné upraviť jednotlivé predpisy trestného práva tak, aby sme eliminovali všetky možnosti, aby k takému zneužívaniu nemohlo dochádzať," reagoval minister spravodlivosti.

Účelové zmeny

Schválie novely Trestného zákona by podľa poslankyne z Progresívneho Slovenska Dariny Luščikovej prinieslo kolosálne nebezpečné a účelové zmeny, ktoré z najväčšou pravdepodobnosťou budú mať negatívne dopady na právny systém a spoločnosť. "Ide o mocenské rozhodnutie Roberta Fica a úzkej skupiny ľudí okolo neho s cieľom zabezpečiť amnestiu pre všetkých vašich obvinených, odsúdených a obžalovaných. Robert Fico a nikto z vás sa tým ani netají," konštatovala Luščíková.

Bude hlasovanie?

Už včera poslanec Hlina avizoval, že predseda NR SR Peter Pellegrini zrejme presunie hlasovanie. Následne sa podobné názory začali šíriť aj od zvyšku opozície. Noviny PLUS majú informáciu z prostredia parlamentnej menšiny, že koalícia sa obáva protestu, ktorý sa má o 17:00 konať pred budovou parlamentu. Aj preto sa mal do debaty zapojiť nielen minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), ale aj koaliční poslanci. To, že dnes sa hlasovať nebude potvrdil Novinám PLUS TV JOJ aj šéf klubu PS Martin Dubéci. "Keby to chceli stihnúť dnes, tak by to stihli," uviedol na margo hlasovania, ktoré má podľa neho byť až vo štvrtok. "Určite sa boja protestu," skonštatoval a potvrdil, že koalícia uvažuje zvolať ďalši protest aj na zajtra. 

Poslanci vládneho Hlasu-SD však hovoria, že informáciu o hlasovaní zatiaľ nemajú. Vyjadril sa tak nielen Samuel Migaľ, ale aj Ľubica Laššáková. Obaja sa zároven vyjadrili, že nevidia dôvod, prečo by sa mali dnešného protestu obávať. Ozývajú sa však aj hlasy, ktoré hovoria o tom, že sa koalícia obáva aj opozičného podania na ústavny súd. Nevládny poslanci sa v ňom odvolávajú na to, že koalícia porušuje ich poslanecké práva. 

​Obmedzená diskusia Koalícia rozpravu v druhom čítaní skrátila na 62 hodín a poslanecké kluby mali vyhradený presný čas, ktorý bol rozdelený medzi všetky parlamentné politické strany. Čas na diskusiu pre opozíciu v posledný rokovací deň už ostal iba pre klub PS a KDH.

Viacero opozičných poslancov predložilo pozmeňujúci návrh. Protest pred parlamentom Opozičné strany PS, SaS a KDH zvolali na stredu protest pred Národnú radu o 17:00 hod. V rovnakom čase by sa malo vtedy v parlamente hlasovať práve o novele Trestného zákona.

"Pozývame v stredu pred parlament ľudí z celého Slovenska. Povedzme im to pred hlasovaním spoločne a nahlas. Hlasovaním za tento zákon pomôžu koaliční poslanci iba mafiánom, zlodejom a korupčníkom. Ukážme im, že Slovensko je proti. Že budeme znovu a znovu bojovať proti snahe Ficovej vlády zmocniť sa právneho štátu, spravodlivosti a všetkého na Slovensku. Oni nemôžu a nebudú mať všetko,” uviedol Šimečka s tým, že prezidentka už v prípade prijatia novely Trestného zákona avizovala jeho vetovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie