Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Reakcie na rozhodnutie prezidentky: Politici v dvoch táboroch, už sa ozval aj Smer
Zdielať na

Reakcie na rozhodnutie prezidentky: Politici v dvoch táboroch, už sa ozval aj Smer

BRATISLAVA / Politici reagujú na rozhodnutie hlavy štátu. Peter Pellegrini svoj postoj pritom vysvetlil už včera v relácii Na hrane TV JOJ. Dnes tvrdí, že hlava štátu hrá v propspech jeho oponenta v prezidentskej kampani.

Premiér hovorí o zahraničných sponzoroch

Tak, ako chce prezidentka SR Zuzana Čaputová urobiť všetko pre to, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť, koalícia urobí všetko pre to, aby platila. Na sociálnej sieti to v reakcii na rozhodnutie prezidentky obrátiť sa v prípade trestnoprávnej novely na Ústavný súd (ÚS) SR uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Vo videu postup hlavy štátu skritizoval, vidí za ním jednoznačne opozičné gesto a nie snahu korigovať znenie zákona.

"Nevyužila právo veta, keď by sme mohli niektoré drobnosti opraviť. Podali sme jej pomocnú ruku, no ona ju musela odmietnuť," povedal Fico, označujúci Čaputovú za "hračku v rukách médií a mimovládok". Premiér počul v prezidentkinom prejave i vyjadrenia, ktoré majú naznačovať verdikt ústavného súdu v prípade jej podania, považuje to za znepokojujúce.

Zopakoval zároveň, že cieľom novely a zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je zabrániť masívnemu porušovaniu ľudských práv, k akému podľa Fica za asistencie ÚŠP dochádzalo v období 2020 - 2023. "Tak, ako pani prezidentka robí všetko pre to, aby novelizácia trestného zákona a zrušenie ÚŠP nenadobudlo účinnosť, my urobíme všetko, aby schválená trestnoprávna legislatíva vstúpila do platnosti," zdôraznil Fico. Prezidentka v piatok informovala, že podá novelu Trestného zákona na ÚS.

Zároveň bude žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, kým súd nerozhodne. Novelu schválili poslanci parlamentu minulý týždeň. Legislatíva počíta so zrušením ÚŠP. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Rozhodnutie prezidentky PS podprouje

Predseda PS Michal Šimečka spolu s podpresedníčkami na krátkom tlačovom brífingu vyhlásil, že rozhodnutie hlavy štátu jeho strana víta. Označil to za jediné správne riešenie. "Považujeme toto rozhodnutie za správne," poznamenal Šimečka a zdôraznil, že vytvára najväčší priestor pre posúdenie ústavného súdu. Akcentoval, že koalícia by sa v opačnom prípade snažila predlžovať celý proces tak, ako po schválení. "Je to dôkaz o tom, že sa boja ústavného súdu," pokračoval. 

"Takú rozsiahlu zmenu Trestného zákona, ktorá sa navyše udiala v skrátenom legislatívnom konaní, musí jednoznačne posúdiť Ústavný súd. Iba ten môže včas pozastaviť jeho účinnosť. Akékoľvek iné rozhodnutie prezidentky by dávalo vládnej moci príležitosť zmariť túto možnosť. Aj z konania Roberta Fica, ktorý zdržoval celý proces podpisu novely, je zrejmé, že sa boja ústavného súdu," uviedol Šimečka s tým, že koalícia si uvedomuje zlý proces schvaľovania novely aj to, že sú na veľmi tenkom ľade.

"Ficova koalícia túto novelu pretlačila parlamentom extrémne chaotickým spôsobom, pod časovým tlakom a bez riadnej diskusie. Prezidentka Čaputová v dôsledku ich krokov nemá inú možnosť, než konať tak, aby mal ÚS aspoň minimálny potrebný čas na posúdenie a rozhodnutie o tak závažnej veci," pripomenul predseda progresívcov Šimečka.

Peter Pellergini túto možnosť komentoval už včera

Prezidentský kandidát a šéf NR SR bol hosťom vo štvrtkovej relácii Na hrane TV JOJ. Vyjadril sa aj k možnosti, že prezidentka zákon podpíše a podá ho na ústavný súd. "Ak pani prezidentka vyjadrila nesúhlas, tak by som očakával, že ho vráti do národnej rady," povedal Peter Pellegrini a dodal, že by ho mohla vrátiť aj s pripomienkami. Označil to za štandardný postup. "Ako sa môže prezident podpísať pod zákon, s ktorým nesúhlasí?" pokračoval líder Hlasu a šéf NR SR, pričom naznačil, že by mohla vzniknúť aj otázka, či sa prezidentka s vedením Ústavného súdu už nedohodla.

Dnes sa predseda parlamentu vyjadril, že prezidentka Slovenskej republiky pri novele trestného zákona "uprednostnila politický postoj pred záujmami ľudí. Pridala sa k strašeniu slovenskej verejnosti, ktoré už tri mesiace predvádza opozícia a jej vystúpenie nemožno vnímať inak, ako v kontexte blížiacich sa prezidentských volieb, v ktorých zjavne má svojho favorita".

"Svojím postupom znemožnila prezidentka Národnej rade prípadnú opravu ustanovení, ktoré by mohli priniesť vyšší pocit bezpečnosti ľudí, zneistených neustálym strašením a zavádzaním zo strany opozície. Preto HLAS bude aktívne konať, aby slovenskí občania boli nielen chránení zákonom, ale mali aj pocit dôvery a bezpečnosti vo vlastný štát. Napriek jej opakovaným vyjadreniam, že novelu trestného zákona vráti na prerokovanie parlamentu, sa prezidentka rozhodla novelu trestného zákona podpísať. Ľudia tomuto postoju nemôžu rozumieť inak, ako že hlava štátu s touto novelou súhlasí," dodal Pellegrini. 

SaS rozhodnutie kvituje

Strana SaS víta rozhodnutie prezidentky. Mária Kolíková uviedla, že ústavný súd môže zachrániť spravodlivosť na Slovensku. Poslankyňa uviedla, že víta aj návrh na pozastavnie účinnosti. "Poslanci koalície nevyužili tento priestor," poznamenala na margo debaty v parlamente a zmien, ktoré v zákone mohli nastať ešte pred schválením. 

"Myslím si, že je dobrým rozhodnutím umožniť Ústavnému súdu včas rozhodovať o otázke súladu tohto zákona s Ústavou. Aby včas zachránil spravodlivosť pre poškodených a obete trestných činov. Je to jediná cesta, ako môžeme včas zabrániť tomu, aby tento hanebný zákon vstúpil do účinnosti. Osobne som presvedčená, že tento hanebný Trestný zákon má v sebe mnoho úskalí pre spravodlivosť a je tam veľa dôvodov nielen pre pozastavenie účinnosti, ale aj pre samotné rozhodnutie, že tento zákon je v rozpore s Ústavou a mal by byť zrušený," povedala tímlíderka SaS pre spravodlivosť a poslankyňa Mária Kolíková.

Protestuje aj minister Susko

Ľudksými právami operoval vo vyjadrení aj minisrter spravodlivosti za Smer-SD Boris Susko. Prezidentka podľa neho stratila nadhľad a nadstraníckosť. Zároveń zdôraznil, že s výhrami v prípade veta, by sa koalícia vysporiadala. "Treba skoncovsť s drakonickými trestami," akcentoval minister. 

Viac vo videu:

​Rozhodnutie prezidetnky víta Korčok

"Prezidentka Zuzana Čaputová posiela trestný zákon na Ústavný súd, využíva tak svoju kompetenciu a zároveň zaujíma jasný postoj k zásadnej veci pre občanov - zlý zákon, ktorý ďalej deformuje spravodlivosť v našej krajine v prospech páchateľov trestnej činnosti. Práve teraz majú občania možnosť vidieť, na čo máme hlavu štátu. Toto je príklad rovnováhy moci, o ktorej hovorím a ktorej predseda Hlasu nechce rozumieť. Rovnováhy v čase, keď vladnúca moc pošliapava legislatívny proces, keď vychyľuje trestnú politiku tak, že slúži jej záujmu a nie občanom," reagoval kandidát na prezdienta Ivan Korčok. 

"Práve v tomto momente je rola prezidenta kľúčová - pre občanov, tých, ktorých vladnúca moc od začiatku zavádza. Skúsme si teraz spolu predstaviť, či by Peter Pellegrini bol schopný vo funkcii prezidenta zastať sa občanov, konať nezávisle a bez príkazov, ako to od prezidenta chce naša ústava. Presne o toto pôjde vo voľbách, o nezávislosť prezidenta a o rovnováhu. Nie o šírenie prázdneho hesla pokoja, pod ktorým sa budú diať takéto veci," dodal v stanovisku. 

Reakcie mimoparlamentnej opozície

Demokrati zdôraznili, že práve rozhodnutie nevetovať novelu trestného zákona a podať návrh na Ústavný súd umožní Ústavnému súdu mať dostatok času na rozhodnutie o tom, či pozastaví účinnosť novely. "Prezidentka tak postupuje v súlade s odporúčaním ako právnikov, tak aj Demokratov, ktorí na postup pred časom opakovane vyzývali," uviedli v stanovisku. 

Najčítanejšie