Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
NR SR: Opozícia navrhla zmeniť paragraf 363. Mali ste to meniť za vášho vládnutia, odkázal im Migaľ
Zdielať na

NR SR: Opozícia navrhla zmeniť paragraf 363. Mali ste to meniť za vášho vládnutia, odkázal im Migaľ

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady pokračujú v rokovaní na deviatej schôdzi.

Paragraf 363

V pléne Národnej rady sa rozbehla aj debata o paragrafe 363. Podľa Gábora Grendela je potrebné pozmeniť paragraf, keďže jeho využívanie prinaša množstvo pochybností a vytvára nedôveru v spoločnosti. "Je vôbec otázne, či po schválení Trestného zákona budú ešte vplyvní ľudia na Slovensku potrebovať paragraf 363. Keďže za korupciu, majetkovú trestnú činnosť a ekonomické trestné činy budú hroziť už len symbolické tresty," konštatoval Grendel.

Samuel Migaľ z Hlasu odkázal Grendelovi, že práve ich vládna koalícia sedela v parlamente v čase, keď mali ústavnú väčšinu. "Mohli ste s týmto paragrafom 363 niečo urobiť. Ja sa preto pýtam, kde ste boli to minulé obdobie, keď sa vám nepodarilo tento strašiak zmeniť alebo zrušiť," dodal Migaľ, ktorý opozícii pripomenul, že generálneho prokurátora si zvolila do funkcie tiež ich koalícia.

Výzva od SaS

Opozičná strana SaS navrhla uznesenie, v ktorom vyzýva, aby Rusko povolilo nezávislé a transparentné medzinárodné vyšetrenie smrti Alexeja Navaľného. Zároveň vyzývajú vládu, aby si predvolala ruského veľvyslanca a adresovala mu výzvu na prešetrenie smrti Navaľného. Opozícia rovnako žiada od Ruska, aby prepustili osoby, ktoré boli zadržané v súvislosti s ich účasťou na pietnych spomienkach.

Európska únia zakročí

Podľa Beáty Jurík z Progresívneho Slovenska môžeme kvôli krokom novej vlády prísť o európske peniaze. "Tie peniaze sme mohli využiť na zdravotníctvo, ktoré máme v katastrofálnom stave, na školstvo a diaľnice, ktoré sa tu snažíme postaviť," prízvukovala poslankyňa Jurík, podľa ktorej je novela Trestného zákona neobhajiteľná a Európska únia nám to čoskoro pripomenie.

Zuzana Plevíková zo Smeru upozornila opozičných poslancov, že včera zasadali európski poslanci na výbore pre kontrolu rozpočtu v Európskom parlamente. Podľa poslankyne išlo o stretnutie s komisiou, ktorá sa rozprávala o stave právneho štátu a danej legislatíve. "Traja ľudia z Európskej komisie boli tohto výboru súčasťou a hovorili o veľmi dobrej spolupráci s vládou SR. Povedali, že návrhy, ktoré mali a rozporovali, boli zapracované prostredníctvom pozmeňujúcich návrhov," dodala Plevíková, podľa ktorej sa snažia poslanci opozície docieliť, aby sme o európske peniaze prišli.

Hlasovať sa bude až budúci týždeň

Pätnásty rokovací deň začali návrhom na prijatie uznesenia týkajúceho sa rezolúcie Európskeho parlamentu k plánovanému zrušeniu kľúčových protikorupčných štruktúr. Európsky parlament ešte minulý mesiac vyzval slovenskú vládu na dodržiavanie zásad právneho štátu a zásadu lojálnej spolupráce s inštitúciami Európskej únie. Naráža tým na návrh zrušenia špeciálnej prokuratúry.

Na programe majú zákonodarcovia ešte niekoľko neprerokovaných bodov. Počas dňa by nemali hlasovať. O všetkých prerokovaných bodoch z uplynulého týždňa by mali rozhodnúť v utorok 27. februára.

Súvisiace články

Najčítanejšie