Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
NR SR: Vraciame sa do temných čias 'mečiarizmu', myslí si Števulová z PS
Zdielať na

NR SR: Vraciame sa do temných čias 'mečiarizmu', myslí si Števulová z PS

BRATISLAVA / Poslanci pokračujú v rokovaní parlamentu bez hlasovania. To by malo NR SR čakať až ďalší utorok o 11:00. Pozmeňujúci návrh podal minulý týždeň šéf parlamentu Peter Pellegrini. Poslanci rokovali aj o zákone o preukazovaní pôvodu majetku.

Vláda chce obísť prezidentku pri otázke šéfa SIS

Predseda vlády Robert Fico kritizoval v parlamente prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá oddiaľuje vymenovanie Gašpara mladšieho za šéfa SIS. Premiér zároveň vyhlásil, že do niekoľkých dní bude mať SIS riadne vedenie.

Opozičná poslankyňa Národnej rady Zuzana Števulová sa obáva, že vláda by chcela otázku vedenia Slovenskej informačnej služby vyriešiť zmenou štatútu tajnej služby a nie zmenou zákona. Upozorňuje na riziko, že by vláda mohla takto obísť kompetencie prezidenta krajiny vymenovať riaditeľa SIS.

Poslankyňa poukázala na to, že sa vláda vo štvrtok ráno zaoberala štatútom SIS a priblížila, že sa na to pýtali aj v parlamentnom výbore na kontrolu činnosti SIS. "V kombinácii s tým, čo dnes premiér Fico povedal, mám vážne obavy, že sa vládna koalícia v tomto procese bude snažiť obísť prezidentku a zákonom predpokladaný postup, kde šéfa SIS musí menovať prezidentka. Ak sa tak udeje, tak ide o návrat do temných čias 'mečiarizmu'," podotkla. Upozornila na riziko, že vládna koalícia našla možnosť, ako obísť zákon bez toho, aby ho menila.

Uznesenie k Ukrajine a Izraelu

Pred obedňajšou prestávku poslanci začali debatu nielen o uznesení k odsúdeniu ruskej agresie na Ukrajine, ale aj o uznesení o odsúdení teroristických útokov zo strany Hamasu na Izrael a jeho civilné obyvateľstvo. Uznesenie bolo predložené ešte v novembri minulého roka, ale na prerokovanie sa dostalo až dnes. Poslanci opozície sa opierali najmä o to, že oba názory zastal predseda vlády Robert Fico na samite EÚ. 

Marian Kéry za Smer-SD sa ohradil len v prípade útokov na Izrael. Argumentoval najmä tým, že ja ne mieste položiť si otázku, či Izrael reaguje primerane. 

Uznesenie o menšinách

Na plošnú diskrimináciu poukázal aj ďalší zástupca rómskej komunity v parlamente - poslanec Lukáš Bužó. Akcentoval, že kvôli jednitlivcom nie je možné "hádzať celú komunitu do jedného vreca". Upozornil, že neporiadnych ľudí má v sebe každá spoločnosť. Zdôraznil, že ani oni nechcú, aby rómska komuita dostávala niečo zadarmo, ale štát by mal byť shopný vytvoriť pre Rómov podmienky. 

S návrhom uznesenia súhlasí aj Progresívne Slovensko. Poslankyňa Viera Kalmárová uviedla, ž je presvedčená, že poslanci by mali toto uznesenie podporiť. Zdôraznila aj to, že v našej spoločnosti to rómske komunita vôbec nemá jednoduchá. 

Do rozpravy sa zapojila poslankyňa Anežka Škopová, ktorá pochádza z rómskej komunity. Upozorňovala nielen na nerovný prístup, ale aj na segregáciu, či už rómskych detí, ale aj rómskych žien v pôrodniciach. Tie majú byť umiestňované na samostatné izby, ktoré sú určené len pre zástupcov minority. 

Uznesenie predkladá skupina poslancov na čele s Petrom Pollákom ml. z Matovičovho hnutia. Zákon sa týka diskriminácie menšín a porušovania ich práv. K rovnakému zaobchádzaniu nás zaväzujú aj medzinárodné pakty. Peter Pollák ml. sa odvolával na medzinárodný dohovor o rasovej diskriminácii. 

Štvrtkové rokovanie

Poslanci Národnej rady (NR) SR otvorili 14. rokovací deň aktuálnej 9. schôdze diskusiou o opätovnom znížení správnych poplatkov v oblasti dopravy, ktoré sa zvyšujú v tomto roku v súvislosti s konsolidáciou verejných financií. Návrh novely zákona o správnych poplatkoch predložil do Národnej rady (NR) SR opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS).

Poplatok súvisiaci s evidenčným číslom vozidla (EČV) aj ďalšie poplatky v oblasti dopravy by tak mohli od júna klesnúť na pôvodnú úroveň, teda na úroveň pred účinnosťou novely zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií (tzv. lex konsolidácia). Následne majú poslanci v programe ďalšie návrhy, ktoré predložil Viskupič a jeho kolegovia z SaS. Ide o návrh novely Zákonníka práce či zákona o dani z príjmov. Vo štvrtok popoludní čaká zákonodarcov tradičná Hodina otázok na členov vlády.

Poslancov bolo v pléne ako šafranu

Na včerajšom rokovaní boli prítomné asi dve desiatky zákonodarcov. Účasť bola teda vysoko podpriemerná. Rokovania sa zúčasťňujú najmä poslenci opozície. 

Súvisiace články