Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Prekvapenie od opozície: Ministerstvo spravodlivosti chcú podrobiť vyšetrovaniu
Zdielať na

Prekvapenie od opozície: Ministerstvo spravodlivosti chcú podrobiť vyšetrovaniu

BRATISLAVA / Poslanci začali s piatkovým rokovaním oneskorene. Zapríčinili to technické problémy. Nosnou témou sú aj v piatok zákony o pôdohospodárstve a životnom prostredí. V piatok poslanci rokujú bez obednej prestávky do 16.00 a bez hlasovania. Prekvapením je aj konanie opozície, ktorá považuje vyšetrenie konania ministerstva spravodlivosti v rámci kontroly na Najvyššom súde.

Opozícia žiada vyšetrenie konania ministerstva spravodlivosti na najvyššom súde

Opoziční poslanci žiadajú zvolanie parlamentného ústavnoprávneho výboru k okolnostiam kontroly ministerstva spravodlivosti na Najvyššom súde SR. Predseda výboru Miroslav Čellár (Hlas-SD) pre TASR reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Člen výboru Rastislav Krátky (Slovensko, Za ľudí, KÚ) ozrejmil, že všetci opoziční poslanci, ktorí sú členmi výboru, pridali podpisy na zvolanie zasadnutia. Hovorí o podozrení zo zasahovania výkonnej moci do nezávislej súdnej moci.

"Budeme žiadať od ministra spravodlivosti Borisa Suska a tiež od predsedu Najvyššieho súdu Jána Šikutu, aby vysvetlili a objasnili dianie na Najvyššom súde v súvislosti s kontrolou z ministerstva spravodlivosti. Máme totiž z medializovaných informácií podozrenie, že mohlo dôjsť až k trestnému činu zneužitia právomocí verejného činiteľa," uviedol Krátky. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyzval Šikutu, aby poskytol informácie, ako prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023.

Zamestnanci NS SR podľa premiéra odmietli rezortu spravodlivosti poskytnúť informácie. MS tvrdí, že nechcelo sprístupniť celú databázu ani konkrétne spisy. Šikuta reagoval, že spisy sú prideľované podľa pravidiel transparentnosti. Voči vyjadreniam premiéra sa ohradil, žiadať všetky spisy podľa neho nemá oporu v zákone.

Poslanci pokračujú v debate o odstrele medveďa

Prvým diskutujúcim bol poslanec za KDH Čaučík, ktorý zdôraznil, že KDH sa venovalo tejto téme aj ako mimoparlamentná strana. Práve KDH na tomto kritizovanom návrhu spolupracovalo s ministerstvom životného prostredia. "Nikto nám za to nič nesľúbil," povedal Čaučík. Zvyšok opozície návrhu vyčíta, že sa medzi šelmy dostal aj chránený vlk a rys a teda celá "Veľká trojka"

O pomoci pôdohospodárom

Parlament v schôdzi pokračuje druhým čítaním k novele zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, o ktorom rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. V rozprave vystúpili zatiaľ dvaja poslanci - Ivan Štefunko (PS) a Alojz Hlina (SaS). 

Štefunko avizoval, že poslanecký klub PS návrh vlády podporí, hoci ho považuje za nedostatočný. Výčitky voči návrhu akcentoval aj Hlina, ktorý hovoril aj o nezodpovednosti. "Z čoho vychádzal zákonodarca, keď toto navrhoval?" pýtal sa s tým, že čo má byť v tomto prípade vlastne pomocou. Spomenul, že vláda o pomoci síce hovorí, ale nekoná. 

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) zaujal nesúhlasné stanovisko smerom k opozičnej argumentácii o vnadiskách. Tie by sa podľa opozície mali zakázať, čo by vyriešilo aj problém s premnoženou raticovou zverou, ale aj s populačným nárastom mláďat Medveďa hnedého.

Zároveň sa zastal zamestnancov na PPA, ktorý podľa ministra vynakladajú maximálne úsilie. Opozícii zdôraznil, že nie je možné, aby zamestnanci dávali interné informácie smerom von a to aj v prípade, že ide o poslancov NR SR. Pritom koalíčné vedenie výboru pre pôdohospodárstvo neumožnilo poslanecký prieskum na PPA. 

Spravodajca Ján Kvorka (Smer-SD) na koniec rozpravy vystúpil s príspevkom, v ktorom akcentoval, že lepšie je "robiť niečo, ako nerobiť nič". "V živote je veľmi potrebné zodpovednosť," poznamenal s tým, že ocenil konštruktivnu debatu a to najmä v období, kedy farmárom a poľnohospodárom treba pomôcť. 

Štvrtku dominovali medvede

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili štvrtkové rokovanie 12. schôdze debatou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane.Novela má podľa envirorezortu uľahčiť reguláciu premnožených medveďov. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v diskusii zdôraznil, že novelou by sa nedával súhlas na plošný odstrel, uznávajú, že medveď je prísne chránený.

Novú legislatívu však musia riešiť cez zákon o civilnej ochrane, aby bolo možné obhájiť dôvody na eliminovanie medveďov, ktoré predstavujú hrozbu, respektíve skôr, ako by mohlo dôjsť k stretu s človekom. Preto treba podľa neho vytvoriť podmienky, aby sa mohol stanoviť režim, podľa ktorého má ochrana života prednosť pred inými záujmami a aj správnymi konaniami.

Poslanec Rastislav Krátky (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí) vyzval poslancov, aby už pristúpili k hlasovaniu o skrátenom legislatívnom konaní, a tak sa urýchli rokovanie o návrhu. Zdôraznil, že opozícia chce riešiť problém s premnoženými medveďmi, no riešenia podľa neho nemá v rukách parlament, ale Taraba.

Súvisiace články

Najčítanejšie