Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Koalícia sa chce zbaviť Kolíkovej. Gašpar tvrdí, že exministerka zavádzala verejnosť
Zdielať na

Koalícia sa chce zbaviť Kolíkovej. Gašpar tvrdí, že exministerka zavádzala verejnosť

BRATISLAVA / V štúdiu na spravodajskej televízii JOJ 24 sa počas vysielanie z NR SR stretla predsedníčka výboru na kontrolu SIS Mária Kolíková (SaS) a člen výboru Tibor Gašpar (Smer-SD). Koalícia chce pre podanie na GP SR odvolanie poslankyne z čela predmetného výboru. Kolíková sa bráni, že argumenty vládnej väčšiny sú postavené na vode.

Gašpar sa v úvode relácie vyjadril, že pomyselnou kvapkou bolo zrušené zasadnutie výboru pre kontrolu SIS. "Pani poslankyňa zvolala výbor ako predsedníčka riadnym zasadnutím, kde mali preberať dôležité body a tesne predtým ho zrušila, pretože si išla sadnúť na ústavnoprávny výbor ako nečlen výboru," hovoril Gašpar, ktorý uviedol, že hoci, chápe, že poslankyňa chcela byť na inom výbore, ale v tom prípade si podľa poslanca treba určiť priority. 

Kolíková mu argumentovala tým, že výbor mal k predmetným bodom zasadať už dávnejšie, ale vtedy tomu zabránila práve koaličná väčšina. "Body mohli byť oveľa skôr prerokované. Neboli preto, lebo vy ste sa ako koalícia rozhodli, že ste proste ten výbor skôr nechceli. A treba povedať, že asi preto, že v tých pár dňoch, kedy ste raz zablokovali výbor a potom ste ho už chceli mať, tak ste poslali členom výboru list, ktorý sa týkal mňa," reagovala Kolíková, ktorá akcentovala aj to, že práve na ústavnoprávnom výbore bolo verejné vypočutie. Zároveň poprela, že by výbor rušila na poslednú chvíľu, ale poslancov kontaktovala deň vopred. 

"Potom, čo som sa oboznámila s tým, že je tu kolízia s vypočutím členov Súdnej rady. Čiže šlo o to vypočúvanie, vypočutie áno, čo je proste neopakovateľný úkon, ku ktorému potom malo byť plénum. A mali sme rozhodovať o tom, či odvoláme Jána Mazáka. Neodvolala Jána Mazáka, Andreja Majerníka. Takže je zrejmé, že každý poslanec má právo tam byť prítomný, klásť otázky, čo sa aj stalo," dodala.

Podanie na Generálnu prokuratúru SR

Tibor Gašpar, ktorý v minulosti viedol políciu v čase vraždy novinára Jána Kuciaka, ale aj v čase, keď dochádzalo k lustrácii novinárov a prípady dodnes nie sú uzavreté, pokračoval s argumentáciou, že Mária Kolíková sa pre zmenu štatútu SIS obrátila na generálnu prokuratúru ako predsedníčka výboru. Odmietol, aby takto konala proti vôli zvyšku výboru, ktorý k zmene štatútu SIS zaujal stanovisko.

"Napriek tomu predsedníčka výboru v rozpore s tým, ako kolektívny orgán rozhodol, ten podnet na Generálnu prokuratúru podala a podala a to aj ako predsedníčka toho výboru. Je to podľa mňa v rozpore s rokovacím poriadkom, a s tým, ako rozhodol výbor," pokračoval Gašpar s tým, že išlo o svojvoľné konanie a na tlačovej konferencii exministerka "zavádzala verejnosť".

Kolíková sa bránila tým, že za výbor nevystupovala. "Podala som podnet ako Mária Kolíková a upozorňovala som na viaceré prešľapy, ktoré sú podľa mňa nezákonné a je dôležité, aby tak urobil každý, kto si myslí, že  k takým okolnostiam dochádza. Osobitne ak to má byť vláda. Ak to má byť Slovenská informačná služba a všetci, čo im napomáhajú," dôvodila Kolíková, ktorá akcentovala, že jej podnet smeroval k viacerým skutočnostiam. 

"Jednak k tomu, že samotné uznesenie vlády je v rozpore so zákonom, ktoré umožnilo tú zmenu štatútu, na základe ktorej sa váš syn stal nakoniec tým, čo teraz vedie Slovenskú informačnú službu. Preto mi príde aj trošku trápne, že práve vy tu ste, a kritizujete ma za to, že som si dovolila kritizovať postup, že sa váš syn dostal do vedenia Slovenskej informačnej služby," zdôraznila poslankyňa. 

Súvisiace články