Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Kryptomeny lákajú Slovákov, no aj podvodníkov. Od budúceho roka ich však čaká zmena
Zdielať na

Kryptomeny lákajú Slovákov, no aj podvodníkov. Od budúceho roka ich však čaká zmena

BRATISLAVA / Slovákov lákajú stále viac kryptomeny, so záujmom ľudí však rastie aj záujem podvodníkov, ako z nich vytĺcť podvodom ich peniaze. Finty sa v podstate nemenia stáročiami. Klamári pracujú s ľudskou chamtivosťou, strachom, ale aj romantikou. Internet a kryptoaktíva im len dávajú krídla. Ročne sa obeťou kryptopodvodov stanú tisícky Slovákov. Najväčším problémom je, že je pri nich minimálna šanca návratu prostriedkov. To si podvodníci uvedomujú a v priestore virtuality internetu majú zároveň vyššiu mieru anonymity a je tu aj minimálna regulácia. Práve to sa má od budúceho roka zmeniť.

​Našinci si začali kryptomeny obľubovať čoraz viac a ich počet za posledné dva roky stúpol o tretinu. "Podľa tých čísel, ktoré nám vyšli z prieskumu, by mohlo mať praktické skúsenosti s kryptoaktívami do 12 %Slovákov," hovorí Daniel Ďuriač, hlavný metodik regulácie NBS.

Typov podvodov je viacero

Typy podvodov

TV JOJ

​Jeden overený je takzvaný romantický. Snaží sa z danej obete potom vylákať nejaké financie prostredníctvom kryptoaktív. Chce nejaký obnos, lebo je v ťažkej finančnej situácii a podobne.

Národná banka zároveň upozorňuje, že pri kryptomenovom podvode je de facto nulová šanca, že sa vám peniaze jedného dňa vrátia. "Akonáhle sa transakcia udeje, a teda daná transakcia je zapísaná v blockchaine, tak s tými prostriedkami sa často nedá už nijako operovať. Jediný spôsob, ako sa k nim dá dostať, vtedy býva práve dolapenie páchateľa, čo býva náročné," ozrejmil hlavný metodik inovácií NBS Marek Feder.

​Národná banka nemá možnosť zastaviť podvodníkov a špekulantov v kryptosvete úplne, ale od budúceho roka bude tento trh aspoň regulovaný. Klesne počet kryptosubjektov. "Klient môže skontrolovať si, či ten, kto mu ponúka tú službu spojenú s kryptoaktívami je na to licencovaný," povedala Júlia Čillíková, riaditeľka ochrany spotrebiteľa NBS.

Máme teda osem základných kryptomenových podvodov, z toho niektoré sú staré ako civilizácia sama, najmä ten romantický, po ktorom vám neostane len nula na účte, ale aj zlomené srdce.

Stačí používať rozum

Ak chcete takýmto bránam vo svojom živote predísť, stačí rovnako ako po tisícročia fínt podvodníkov aj momentálne virtuálne používať rozum. "Pokiaľ mi niekto ponúka niečo zadarmo alebo s brutálnym výnosom alebo strašne rýchlo, tak okamžite cítim, že si to treba skontrolovať a nie je to v poriadku," dodala Čillíková.

"Je to riziková investícia a my dávame takú radu - neinvestuje do toho viac, ako môžete stratiť," tvrdí riaditeľ finančných technológií a inovácií Martin Budaj.

Súvisiace články

Najčítanejšie