Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sulíkovci sa pustili do OĽaNO: Nachytali sme Matoviča, ako mení svoje vyjadrenia
Zdielať na

Sulíkovci sa pustili do OĽaNO: Nachytali sme Matoviča, ako mení svoje vyjadrenia

BRATISLAVA / Vojna medzi SaS a OĽaNO sa, zdá sa, nekončí. Po nedávnych odkazoch medzi vládnymi stranami, prišla SaS s ďalším vyhlásením. Tentokrát sa pustili do slov šéfa OĽaNO Igora Matoviča spred pár mesiacov. Tie podľa nich usvedčujú ministra financií z klamstva.

Medzi oboma stranami sa v pondelok (15.8.) strhla hádka o tom, či liberáli mohli alebo nemohli použiť veto v prípade prorodinného balíčka ministerstva financií a šéfa OĽaNO Igora Matoviča. 

"Jediné, čo koaliční partneri uznali, bolo naše veto na vyššie dane," vysvetľoval člen podpredsedníctva SaS Branislav Gröhling s tým, že Matovič tvrdil, že prorodinný balíček je v súlade s Programovým vyhlásením vlády, teda právo veta naň neplatí. SaS tiež malo Matoviča informovať o tom, že prípadná spolupráca s ĽSNS bude mať následky. OĽaNO však so slovami liberálov nesúhlasí a vysvetľuje, že slová o odchode SaS z vlády prišli bez akéhokoľvek varovania.

Najnovšie prišla SaS s vyjadrením, ktoré by do sporu oboch strán mohlo vniesť viac svetla. Liberáli reagovali práve na pondelkové stanovisko OĽaNO. "Vypovedania koaličnej zmluvy a hrozba rozbitia vlády zo strany SaS prišla bez varovania pred hlasovaním o rodinnom balíčku," píše sa v ňom.

"Opäť sme Igora Matoviča nachytali, ako v rozmedzí pár mesiacov mení svoje vyjadrenia v prípade rodinného balíka a konania SaS, tak, ako mu to akurát vyhovuje," napísali liberáli na sociálnej sieti.

​Ako dôkaz použili slová šéfa OĽaNO z mája tohto roku. Práve v tom období sa v priestoroch Národnej rady živo diskutovalo o budúcnosti rodinného balíčka. "Postavia sa na tlačovku a povedia - ak toto predložíme na vláde, budeme ignorovať ich veto a predložíme to do parlamentu. SaS odchádza z koalície," povedal na začiatku mája Matovič v relácii Braňo Závodský naživo. Neskôr dodal, že návrhy, ktoré sú v súlade s Programovým vyhlásením vlády, nemusia byť prvotne predložené na rokované vlády. 

Riešenie krízy je v nedohľadne

Koaličnú krízu spustil protiinflačný balíček z dielne ministerstva financií. SaS ho nepodporila a koaličnému partnerovi vyčítala, že pri jeho schvaľovaní spolupracoval s poslancami z ĽSNS. Matovič zas liberálom vyčítal, že sa spojili s odídencami z ĽSNS z hnutia Republika.

Krátko po prelomení prezidentkinho veta liberáli vypovedali koaličnú zmluvu. Zvyšku koaličného štvortlístka dali čas do konca augusta. Výmenou za zotrvanie v koalícii požadujú novú koaličnú zmluvu, z ktorej bude vyplývať, že Matovič stratí miesto ministra financií. Ak ultimátum nesplnia, ministri za SaS podajú demisie, čím dokončia svoj odchod z koalície. OĽaNO zas vyhlásilo, že Matovič ostane na svojom mieste aj 1. septembra.

Zástupcovia vládnych strán sa preto stretli v piatok (12.8.) v hoteli Bôrik, kde sa snažili nájsť spoločné riešenie. To však neprišlo a čoraz viac sa začína hovoriť okrem iného aj o menšinovej vláde. V pondelok (15.8.) ju pripustil aj šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). "Menšinová vláda je faktom. Bude záležať, akým spôsobom sa bude chovať k tejto menšinovej vláde SaS," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie