Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Koaliční poslanci sa pustili do svojich oponentov z NR SR. Presvedčia vás ich argumenty?
Zdielať na

Koaliční poslanci sa pustili do svojich oponentov z NR SR. Presvedčia vás ich argumenty?

BRATISLAVA / Od piatka do nedele (25.7.2021) sa poslanci v parlamente venovali očkovaciemu zákonu. Nielen okolo zákona, ale aj okolo očkovania sa šíri množstvo zavádzajúcich informácií a neprávd. S jednou prišla na sociálnej sieti aj bývalá ministerka za Smer-SD a aktuálna podpredsedníčka strany Hlas-SD Denisa Saková. Jana Bittó Cigániková sa nepravdy rozhodla vyvrátiť priamo v pléne, Ondrej Dostál zasa na sociálnej sieti.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) bola spravodajkyňou vládneho zákona, ktorý do parlamentu predložil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). Zákon sa podarilo schváliť s tým, že neočkovaným občanom bude štát preplácať testy. Výnimiek sa dočkajú aj pendleri. 

Diskusia zo strany opozície bola mimoriadne búrlivá a zo strany opozície sa nie vždy zakladala na reálnych faktoch. Svojsky sa s tým vyrovnala práve predsedníčka zdravotníckeho výboru, ktorá na každú otázku, ktorá v pléne zaznela odpovedala spoza rečníckeho pultu. 

K poslancom, ktorí sa vo svojich tvrdeniach pošmykli patrí aj exministerka vnútra a aktuálna podpredsedníčka Hlasu Denisa Saková. "Vďaka vládnej koalícii do supermarketu iba s testom​," napísala na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti. 

Po jej zverejnenom statuse ju z klamstva obvinil poslanecký kolega Ondrej Dostál (SaS). "Nie je pravda, že dôsledkom dnes prijatého zákona z dielne ministra Lengvarského bude, že sa do supermarketu dostanú ľudia iba s testom. Nie je pravda dokonca ani to, že by také niečo kedykoľvek bolo zámerom zákona," uviedol Dostál s tým, že poslankyňa Saková bohorovne prehliada tých ľudí, ktorí sa správajú zodpovedne a sú zaočkovaní.

"A nebudú – práve v dôsledku tohto zákona - potrebovať test ani tam, kde ho možno niekedy v budúcnosti budú potrebovať neočkovaní. Ale nie je pravda ani to, že sa bez testu nedostanú do supermarketu neočkovaní," uviedol a dodal, že supermarkety, ani iné predajne potravín neboli zavreté ani počas najhorších chvíľ druhej vlny.

"Ani sa nikdy žiadny test na vstup do nich nevyžadoval. Dokonca istý čas vyhláška Úradu verejného zdravotníctva umožňovala vstup do potravín aj ľuďom pozitívne testovaným, či v povinnej karanténe v prípade, že nemali možnosť zabezpečiť si nákup iným spôsobom," pokračoval vo vyvracaní tvrdenia poslanec s tým, že prevádzkami, do ktorých bude možné podmieniť vstup dokladom o zaočkovaní, o negatívnom teste, alebo o prekonaní ochorenia COVID-19, určite nebudú supermarkety, ani iné predajne potravín. "Rovnako ani lekárne, drogérie, či predajne s potrebami pre zvieratá. A ani to tak nikdy nebolo myslené," dodal Dostál. 

Diskusia má zmysel, reaguje Řádek

Podľa politológa Trenčianskej univerzity Miroslava Řádka by si politici mali svoje výroky o pandémii zvážiť. "Netreba zabúdať na to, že verejnosť je informáciami už presýtená," poznamenal na margo aktuálnej situácie. 

Napriek tomu tvrdí, že argumentačný boj s oponentmi má zmysel. "Nehovoríme totiž o abstraktných veciach, ktorým nemusí rozumieť každý človek v spoločnosti" zdôraznil s tým, že rozhodnutia a opatrenia majú dopad na celú krajinu. "Výmeny názorov zo strany pána Dostála, ale aj pani Cigánikovej majú zmysel, pretože ide o každodenné reálie a náš život v najbližších mesiacoch," dodal Řádek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie