Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Generálny riaditeľ Matej Drlička: V SND funguje veľká nespravodlivosť. Na platy zrejme nebude opäť a už od októbra
Zdielať na

Generálny riaditeľ Matej Drlička: V SND funguje veľká nespravodlivosť. Na platy zrejme nebude opäť a už od októbra

BRATISLAVA / Po zatvorení historickej budovy Slovenského národného divadla došlo k prepusteniu niekoľkých desiatok zamestnancov. Pred pár dňami ohlásil svoj odchod aj umelecký riaditeľ Opery SND Dalibor Jenis. Zároveň sa z kuloárov ozývajú hlasy, že ambícia rekonštruovať "Staré SND" nie je až tak horúca a v divadle panuje mimoriadne zlá atmosféra. Ako sa SND vyrovnáva s aktuálnou situáciou sme sa spýtali generálneho riaditeľa Mateja Drličku.

Ešte pred koncom 101 sezóny Slovenského národného divadla upozorňoval nový generálny riaditeľ na to, že v prípade 10 % škrtu rozpočtu sa prvá scéna dostane do obrovských problémov. Ako sa v tom čase vyjadril, škrt urobilo ministerstvo kultúry pod vedením Natálie Milanovej (OĽaNO) z pôvodného rozpočtu inštitúcie.

Predchádzajúce vedenie ministerstva kultúry však úvodný rozpočet dorovnalo dvoma rozpočtovými opatreniami. Suma, s ktorou operovalo aktuálne vedenie rezortu, sa teda nezakladala na pravde a SND sa pred koncom sezóny dostalo do stavu, že nebude mať ani na platy zamesnancov. Drlička sa v tom období vyjadril, že ak nepríde k dorovnaniu rozpočtu, bude nútený rezignovať na svoju funkciu. Riaditeľom SND sa pritom stal v januári 2021. Ako sa situácia vyvíja dnes? Matej Drlička tvrdí, že financie aktuálne podľa jeho informácie stoja u ministra financií Igora Matoviča.

Okrem finančných problémov však divadlo niekoľko rokov zápasí aj so zlým technickým stavom oboch budov. Na konci minulej sezóny došlo k uzavretiu historickej budovy SND na Hviezdoslavovom námesti, ktorá bude aktuálne určená len na prenájmy. Zároveń však Matej Drlička odmieta, že by nebol záujem ju rekonštruovať. Použitie výlučne na komerčné účely pre redakciu Novín PLUS poprel. Uzavretím budovy sa však inštitúcia nevyhla ani prepúšťaniu zamestnancov, čo náladu v divadle zásadne zhoršilo.

​​Generálny riaditeľ sa nevyhol ani ostro sledovanej téme, ktorá vo verejnosti vyvolala značnú nevôľu - električke pred novou budovou SND na ktorej trvá magistrát a primátor Matúš Vallo. Drlička zverejnil aké podmienky musí magistrát splniť ak bude chcieť pred divadlom električku skutočne mať. Viac sa dozviete v ďalšej časti rozhovoru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie