Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SND nemalo už ani na platy zamestnancov: Ministerka Milanová konečne podnikla potrebný krok
Zdielať na

SND nemalo už ani na platy zamestnancov: Ministerka Milanová konečne podnikla potrebný krok

BRATISLAVA / Nemali už pomaly ani na platy. Pandémia zasiahla kultúrny sektor naprieč profesiami. Nedotknutí nezostali ani giganti ako Slovenské národné divadlo. Prvá kultúrna scéna na tom bola tak zle, že pred mesiacom jej generálny riaditeľ hovoril o bankrote.

"Keď nebudem mať na výplaty odídem," hovoril verejne nový generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička ešte pred cca dvoma mesiacmi. Práve v tom čase začal komentovať finančné problémy divadla verejne. 

"Od môjho nástupu na pozíciu generálneho riaditeľa SND som avizoval, že stav nášho financovania je veľmi vážny. Tá informácia spred pár dní teda nie je v ničom novátorská. Nové a veľmi dôležité je to, že spolupráca s ministerstvom kultúry sa z môjho pohľadu vyvíja veľmi dobre," poznamenal ešte začiatkom mája s tým, že v polke apríla bol prezentovať ozdravný plán. "Gro toho materiálu tvorí rozpočtovanie a financovanie do konca tejto sezóny, ale aj výhľadovo do budúcich sezón," vravel v tom čase Matej Drlička a netajil, že lopta je na strane ministerstva financií.

Chybička sa vlúdila... 

Problém v SND nastal však aj v momente, kedy ešte exminister financií a aktuálny premiér nariadil 10 % šetrenie v štátnej správe. V SND sa pri škrtoch nevychádzalo zo spotrebovaných financií z konca sezóny, ale zo začiatku. V poslednej sezóne pred pandémiou však divadlu ministerstvo kultúry schválilo dve rozpočtové opatrenia. 
"SND na začiatku roka 2019 malo nejakú sumu na kontrakte - myslím, že to bolo 19 miliónov plus – mínus, neberte ma úplne za slovo, pretože v tom čase som tu nebol. Z tých 19 miliónov sa škrtlo 10 %. Problém nastal v tom, že tých 19 miliónov neboli reálne náklady divadla, pretože v tom roku 2019 urobilo SND niekoľko rozpočtových opatrení, ktorým ministerstvo vyhovelo. Na konci roka bol teda ten súčet podstatne vyšší. Mohol sa dostať až na výšku 22 miliónov, hoci to neviem úplne presne povedať. Správne sa teda malo 10 % rezať zo sumy, ktorá bola na konci roka. Tým pádom sa rozpočet neškrtol o 10 %, ale bolo to viac," vyjadril sa v tom čase Matej Drlička pre portál Topky. 

Zachránené SND?

Ministerka kultúry Natália Milanová na sociálnej sieti zverejnila, že do divadla mieria prvý balík financií nevyhnutných pre jeho chod. "Dnes som informovala riaditeľa Mateja Drličku, že sme zabezpečili financovanie pre naštartovanie ozdravného plánu Slovenského národného divadla," napísala ministerka Milanová, ktorá zdôraznila, že SND sa nachádza v neľahkej situácii aj kvôli dlhoročnému nehospodárnemu riadeniu bývalého vedenia.
"Preto som pri vymenovaní poverila nového riaditeľa vypracovaním ozdravného plánu. Naďalej pokračujeme v rokovaniach s ministerstvom financií a realizujeme potrebné kroky pre skoré zabezpečenie dofinancovania SND, aby jeho finančná a vnútorná stabilita nebola ohrozená," uzavrela ministerka. 

Ministerka kultúry Natália Milanová/FB MK SR

​"Samozrejme, že máme radosť, ale tak ako napísala ministerka kultúry verím, že aj naďalej sa bude naše dofinancovanie takto aktívne riešiť,"  vyjadril sa generálny riaditeľ SND Matej Drlička pre Noviny PLUS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie