Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Herec poslal prezidentke Čaputovej list. Apeluje na ňu, aby podpísala zákon o verejnom obstarávaní
Zdielať na

Herec poslal prezidentke Čaputovej list. Apeluje na ňu, aby podpísala zákon o verejnom obstarávaní

BRATISLAVA / Podľa herca a režiséra Mila Kráľa, ktorý viedol jedno zo slovenských divadiel je novela zákona o verejnom obstarávaní kľúčovou oblasťou verejného záujmu. Na prezidentku sa obrátil listom s prosbou aby podpísala novelu, ktorá má verejné obstarávanie zjednodušiť.

Milo Kráľ doručil list do podateľne prezidentskej kancelárie ešte 18.10.2021. List sa týka novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý čaká na podpis hlavy štátu.  

„Pani prezidentke som adresoval list, v ktorom som dal najavo, že mi záleží na tom, aby novela zákona o verejnom obstarávaní, bola pani prezidentkou podpísaná,“ uviedol herec, ktorý sám stál v čele jedného zo slovenských divadiel.

Práve verejné obstarávanie vníma ako dôležité, ale práve pre štátne inštitúcie mimoriadne komplikované. "Ak sa vám čosi počas skúšobného procesu pokazí, potrebujete to kúpiť rýchlo," reagoval na to, že zákazky, ktoré nebudú podliehať verejnému obstarávaniu sa zvýšia na 10-tisíc eur. 

Milo Kráľ zastrešil niekoľko iniciatív Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý je spoluautorom spomínanej novely. Tú herec považuje za nevyhnutný kompromis viacerých strán. 

„Ako občanovi mi záležalo na tom, aby neprešla takzvaná revolúcia vo verejnom obstarávaní, ktorú vlani predstavili členovia vlády. Videl som, koľko úsilia stálo, aby sa nakoniec zrodil kompromis, ktorý úrad vicepremiéra pripravil spolu s ÚVO," poznamenal herec. Herec poznamenal, že proces vzniku tohto kompromisu považuje za otvorený a transparentný," povedal a zdôraznil, že takúto otvorenú debatu by kvitoval aj v prípade tvorbe zákonov na ministerstve kultúry. 

"Rovnako ma, ako zástupcu umeleckej obce, oslovilo, že novela prichádza aj s prelomovými prvkami. K nim zo svojej pozície radím Verejnú politiku otvorenej komunikácie kontrolného orgánu, ktorú podporujem a pre ktorú sa na Vás obraciam.Verejná politika otvorenej komunikácie kontrolného orgánu ako prvá zavádza pravidlá komunikácie „štátu“ vo vymedzenej oblasti s občanmi," uviedol v liste hlave štátu a doplnil, že ko zástupcovi umeleckej obce mi veľmi chýba kultúra a vyspelá úroveň komunikácie štátu s verejnosťou.

"Ciele uvedenej verejnej politiky otvorenej komunikácie kontrolného orgánu sú pre spoločnosť veľmi žiaduce a prínosné, keďže medzi ne patrí posilňovanie verejnej kontroly pri nakupovaní za verejné peniaze, zvyšovanie tlaku na odbornú činnosť samotného kontrolného orgánu, boj proti dezinformáciám v tejto oblasti, zvyšovanie povedomia o tejto dôležitej téme, ktorá bola dlhé roky na Slovensku zaznávaná, či zavedenie komunikácie o nej aj na sociálnych sieťach,” pokračovla v liste, ktorého časť poskytol Novinám PLUS TV JOJ. 

 Myslí si herec, že by prezidentka zákon nepodpísala? Viac sa dozviete vo videu:



Súvisiace články

Najčítanejšie