Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úrad pre verejné obstarávanie je stále bez podpredsedníčky. Premiér Heger tvrdí, že koalícia potrebuje diskutovať
Zdielať na

Úrad pre verejné obstarávanie je stále bez podpredsedníčky. Premiér Heger tvrdí, že koalícia potrebuje diskutovať

BRATISLAVA / Hoci má premiér Eduard Heger (OĽaNO) nomináciu na stole už viac ako dva týždne, stále nie je rozhodnuté. Predseda vlády pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že je stále nevyhnutné diskutovať. Zuzana Krajčovičovú, ktorú na post nominoval predseda UVO Miroslav Hlivák je pritom dlhoročnou odborníčkou, ktorá na Úrade pre verejné obstarávanie pôsobí roky. V kuloároch sa pritom hovorí o politických platoch.

Úrad pre verejné obstarávanie je aktuálne čiastočne paralizovaný. V rade už o pár dní končí mandát dvom členom a Úrad je zároveň bez podpredsedníčky. Pri hlasovaní tak chýbajú tri hlasy a tak môže dôjsť aj k patovej situácii. 

Premiér sa pred rokovaním vlády vyjadril, že "tému prebíjajú vyššie karty". Zároveň poznamenal, že o nominácii rozhoduje vláda a preto sa o vhodnosti tejto nominácie potrebujú porozprávať v koalícii. 

Viac sa dozviete vo videu:

​Pritom je práve ÚVO kontrólnym úradom, ktorý dozerá nielen na použitie verejných financií, ale svoje slovo bude mať aj pri čerpaní financií z plánu obnovy. Úrad, ktorý zastrešuje transparentnosť a prehľadnosť narábania s financiami občanov Slovenska, ale aj Európskej únie je však zdanlivo na chvoste vládneho záujmu. Zároveň sa však v zákulisí hovorí aj o istých politických tlakoch a známy je aj prípad z minulosti, kedy podpredseda UVO Holák pripády neriešil, ale "odkladal ich do skrine". 

Viac sa dozviete vo videu:

Nekompletná Rada

Rada ÚVO je aktívne bez podpredsedníčky a mandát sa čochvíľa skončí aj dvom ďalším členom. Zatiaľ čo v minulosti sa na posty v Rade konalo výberové konanie, dnes je však všetko inak a vláda bude meniť podmienky na poslednú chvíľu.  O nefunkčnej rade Úradu pre verejné obstarávanie sa dozviete aj v reportáži reportéra TV JOJ Dáriusa Haraksina. Rada Úvo je aktuálne znefukčnená a viac sa dozviete vo videu:

"Môžem potvrdiť, že som Vláde SR podal návrh na vymenovanie za podpredsedníčku úradu JUDr. Zuzanu Krajčovičovú. Je to dlhoročná zamestnankyňa úradu a kvalitná odborníčka na problematiku verejného obstarávania, ktorá sa plne stotožňuje s filozofiou, s ktorou vykonávam verejnú funkciu predsedu úradu," pokračoval ďalej a zdôraznil, že Zuzana Krajčovičová, ktorá na úrade pôsobí od roku 2005 svoje odborné vedomosti a skúsenosti preukazovala aj počas jeho mandátu, keď bola súčasťou napríklad pracovnej skupiny pripravujúcej legislatívne zmeny v zákone o verejnom obstarávaní.

​​Premiér Heger poznamenal, že o ďalšie stretnutie a diskusiu má záujem aj s predsedom ÚVO Miroslavom Hlivákom. "Môžem potvrdiť, že som sa ohľadom zaradenia bodu, ktorý sa týka mojej nominácie JUDr. Zuzany Krajčovičovej na post podpredsedníčky ÚVO, opakovane dotazoval. Počkám si na rozhodnutie pána premiéra," uviedol predseda ÚVO Miroslav Hlivák pre Noviny PLUS TV JOJ. Nateraz je však zrejmé, že Úrad pre verejné obstarávanie zostane bez podpredsedníčky aj naďalej. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie