Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EXKLUZÍVNE ZÁBERY: Norberta Bödöra pustili z väzby, znova zadržali a nechali v CPZ
Zdielať na

EXKLUZÍVNE ZÁBERY: Norberta Bödöra pustili z väzby, znova zadržali a nechali v CPZ

Archívna reportáž: Obvinený Norbert Bödör žiadal o prepustenie z väzby viackrát

BRATISLAVA / Stíhaný nitriansky podnikateľ Norbert Bödör bol prepustený na slobodu. Z väzenia v Ilave ho prepustili dnes, 13. januára, po rozhodnutí súdu. Portál Aktuality.sk ako prvý informoval, že po niekoľkých hodinách ho polícia opäť zadržala.

Potom ako Norberta Bödöra popoludní zadržali, previezliho na policajné prezídium do Bratislavy. Podľa najnovších informácií ho vyšetrovatelia nechali v cele policaného zaistenia. Podľa jeho advokáta Mareka Paru je jeho ponechanie v CPZ nezákonné. Bödörovi nebolo ani odôvodnené, prečo v CPZ zostáva. 

"Namietali sme, že nám neposkytli žiadne informácie... Zároveň nám neumožnili ani nahliadnuť do spisu. Nie je možné, že nám neumožnili nahliadnúť do spisu z dôvodu, že je príliš krátka lehota. Pošliapali základné práva a právo na nahliadnutie do spisu," uviedol vo štvrtok večer Marek Para. 

Norberta Bödöra zadržala polícia

Ako prvý o zadržaní nitrianskeho podnikateľa informoval portál Aktuality.sk. Polícia Bödöra zadržala v inej trestnej činnosti. Informáciu potvrdila hovorkyňa ministerstva vnútra, Andrea Dobiášová: "v tejto chvíli môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zadržal Norberta B. obvineného v inej trestnej činnosti. Zatiaľ nemôžeme poskytnúť iné ďalšie informácie."

Zadržanie by malo súvisieť s kauzou Judáš

Pre TV JOJ sa k prípadu vyjadril advokát Marek Para. Podľa jeho slov zatiaľ nepozná detaily, ale malo by to súvisieť s prípadom známym verejnosti ako kauza Judáš. "Bol už riadne doma so svojou rodinou," odpovedal Para na otázku, kde sa v čase zadržania nachádzal jeho klient Norbert Bödör. 

Doobeda bol prepustený na slobodu

"Rešpektujúc právny názor ÚS plynúci z jeho nálezu zo 16.12.2021 Najvyšší súd rozhodujúci o sťažnosti obžalovaného Ing. Norberta B. proti rozhodnutiu ŠTS o jeho väzbe zohľadnil zrušenie uznesenia ŠTS sp. zn. 3Tp 3/2020 z 15. 3.2021 na pokyn ÚS a z toho plynúce dôsledky v podobe zániku právneho titulu na pozbavenie osobnej slobody obžalovaného, ktoré v súlade s judikatúrou ÚS nie je možné napraviť ďalším rozhodnutím súdu, čo nevyhnutne muselo viesť k jeho prepusteniu z väzby na slobodu," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu SR, Alexandra Važanová. 

Norbert Bödör o pobyte vo väzbe: Nebolo to nič príjemné

Dnes však zjavne poznačený osemnástimi mesiacmi strávenými vo vyšetrovacej väzbe ho štáb televízie JOJ stretol krátko po tom, ako opustil brány Ilavskej väznice. Na pohľad o tretinu menší muž, bez veľkých svalov ako kedysi. Mimo kameru povedal, že za to môže nie najlepšia väzenská strava. Nepomohlo ani to, že dvakrát do dňa cvičil. Pre TV JOJ poskytol rozhovor čerstvo prepustený Norbert Bödör. "Nebolo to nič príjemné, ale som rád, že idem domov," boli jeho prvé slová na slobode. 

Na otázky týkajúce sa káuz Dobytkár a Očistec, v ktorých je obvinený, odpovedať nechcel. "Nebudem sa vyjadrovať, ku všetkému sa bude vyjadrovať môj právnik. Ďakujem pekne," reagoval nitriansky podnikateľ. 

​Po obvineného nitrianskeho podnikateľa prišiel jeho advokát Marek Para spolu so synom policajného exprezidenta Gašpara, Pavlom.

​SMER SD: Prepustenie Bödöra nie je senzácia

Na prepustenie podnikateľa reagovali viacerí politici. "Prepustenie Norberta Bödöra z väzby je ďalším dôkazom o zneužívaní dôkazov orgánov činných v trestnom konaní súčasnou vládou," vyjadril sa poslanec NR SR Šutaj Eštok. Minister financií Igor Matovič nemá dobrý pocit z toho, že "behá" po slobode. "Mám obavy o spravodlivosť na Slovensku, ak hlava mafie zrazu sa pohybuje po Slovensku. Uvidíme. Držím palce Slovensku a spravodlivosti," konštatoval Matovič. Hovorca politickej strany SMER-SD, ktorej predsedom je Robert Fico, povedal, že to nepovažujú za senzáciu. "Prepustenie Ing. N. Bödöra nie je žiadna senzácia. Naopak je škandalózne, že sa tak stalo až po roku a pol jeho neoprávneného väznenia," uviedol hovorca Ján Mažgút.

 

Miliónové úplatky v PPA

Norbert Bödör čelí obvineniu v kauze Dobytkár a tiež Očistec. Vo väzbe je pre kauzu Dobytkár od júla 2020. Kauza Dobytkár súvisí s podozreniami na korupciu v prostredí Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Polícia hodnotu poskytnutých úplatkov v rámci tejto kauzy vyčíslila na 10,5 milióna eur.

Obhajcovia podali trestné oznámenie na sudcov Najvyššieho súdu SR

Obhajcovia stíhaného podnikateľa Norberta Bödöra podali pre jeho väzobné stíhanie trestné oznámenie na dvoch sudcov Najvyššieho súdu SR (NS SR). Ako uviedli na tlačovej konferencii, dôvodom je rozhodnutie Ústavného súdu SR (ÚS SR), podľa ktorého je väzba obvineného nezákonná. Keď mal po doručení rozhodnutia ÚS SR najvyšší súd opätovne rozhodovať o jeho väzbe, sudcovia Pavol Farkaš a Martina Zeleňáková namietli, čím podľa obhajcov celý proces zdržali. Podľa advokáta Mareka Paru nadobudlo rozhodnutie ÚS SR účinnosť ešte pred Vianocami. "Z tohto dôvodu sme hneď na NS SR iniciovali vydanie príkazu na prepustenie nášho mandanta, nakoľko prepustenie z väzby bolo jediným možným následkom rozhodnutia Ústavného súdu SR," povedal Para s tým, že ÚS SR v prípade Norberta Bödöra konštatoval porušenie práva na zákonného sudcu, ako aj porušenie prezumpcie neviny.

Obhajca Pavol Gašpar: Svedčí na Bödöra jeden nepriamy svedok

Obhajca Pavol Gašpar doplnil, že Norbert Bödör je momentálne obžalovaný pre 83 čiastkových skutkov jedného pokračovacieho trestného činu. V podanej obžalobe podľa neho nie je uvedené, akým spôsobom mal skutky spáchať. "Svedčí na neho jeden nepriamy svedok od začiatku celého konania," povedal Gašpar s tým, že Norbert Bödör je vo väzbe už viac ako 18 mesiacov. Ústavný súd v tejto súvislosti podľa Gašpara konštatoval nezákonnosť a bezdôvodnosť jeho väzby. "Nikto sa dodnes neopýtal sudcov Najvyššieho súdu SR prečo porušujú zákon. Prečo za posledný rok sa systémom ich práce stalo porušovanie práv," dodal Gašpar.

V kauze je obvinený aj bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomír Partika, ktorý už vyše dvoch rokov sedí vo väzbe. Je obvinený z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Podľa polície bol súčasťou korupčnej schémy pri udeľovaní pôdohospodárskych dotácií. Profitovať z nej mali aj finančník Martin Kvietik či oligarcha Norbert Bödör, ktorí majú mať prsty v praní špinavých peňazí.

​Hrozí mu až 20 rokov

V prípade preukázania viny hrozí ako právnickým, tak aj fyzickým osobám trest prepadnutia majetku. "U niektorých stíhaných fyzických osôb hrozia vysoké tresty odňatia slobody, ktoré sa blížia až k hranici 20 rokov," vyjadril sa riaditeľ odboru všeobecnej kriminality ÚŠP Vladimír Kuruc.

Kauza je od počiatku aj politickou. Jeden zo svedkov totiž prstom ukázal na vedenie agrorezortu

V čase, keď agrorezort ovládala SNS, mala ísť podľa tejto výpovede časť úplatkov do straníckej peňaženky. Predseda Andrej Danko v relácii Analýzy na Hrane televízie JOJ opäť vážne podozrenia poprel. "Samozrejme, že sme boli aj dopytovaní a naše účtovníctvo aj auditori jednoznačne potvrdili, že žiadne iné zdroje vo financovaní SNS neboli," vyjadril sa predseda strany SNS, Andrej Danko. 

"Táto vec nie je predmetom obžaloby, ale samozrejme, že prebiehajú ďalšie trestné stíhania, ktoré sa týkajú korupcie vo všeobecnosti na ministerstve pôdohospodárstva," povedal Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie