Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Analýzy Na hrane s Majerom a Kmecom: Zajatie Zelenského by bolo silným politickým signálom
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Majerom a Kmecom: Zajatie Zelenského by bolo silným politickým signálom

BRATISLAVA / O aktuálnej situácii v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ diskutoval štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer a Peter Kmec (Hlas-SD). Témou bol aj najväčšia obava, a to či Európe skutočne hrozí jadrová vojna.

Rusku sa podľa štátneho tajomníka obrany nedarí napĺňať to, čo si predsavzalo. Dokazuje to podľa Majera nielen zlá logistika, ale aj nedostatok paliva a potravín. "Pre budúcnosť Kyjeva bude najbližších 48 kľúčových," uviedol štátny tajomník rezortu obrany úvodom relácie Analýzy Na hrane TV JOJ. Pripustil aj to, že Rusko sa utieka aj k útokom na civilné ciele:"Rusko argumentuje, že Ukrajina robí z civilistov živé terče, ale tá realita je úplne iná."

Kmec na základe vizualizovanej mapy potvrdil, že ide o útok v dvoch líniách. "Cieľom je aj odrezať Ukrajinu od prístupu k moru," poznamenal Kmec s dodal, že cieľom je aj získať Kyjev a ovládnuť štátne inštitúcie," poznamenal bývalý veľvyslanec v USA Peter Kmec (Hlas-SD). 

To, či sa Kremeľ bude snažiť prezidenta Volodymyra Zelenského zavraždiť si Kmec netrúfol odhadnúť, ale poznamenal: "Skôr si myslím, že snaha bude čo najskôr zatknúť prezidenta Zelenského a začať s ním vyjednávať." Kmec upozornil aj na to, že bez Kyjeva bude pozícia Ruska veľmi oslabená.

"Súhlasím s tým, že je ťažké predvídať, aký je konkrétny cieľ ohľadom Zelenského zo strany Ruska," súhlasil štátny tajomník Majer a dodal, že Zelenský odmietol odcestovať a udržiava morálku. "Cieľom je určite eliminovať ukrajinské vedenie," pokračoval Majer a doplnil, že výhodnejšie je vyjednávať so zajatým prezidentom. 

Správy z frontu však hovoria aj o tom, že ruskí vojaci pomerne často nevedia kam idú, ani na čo vlastne na Ukrajine sú. Zároveň zisťujú, že tá situácia je úplne iná, než ako im to bolo prezentované. 

Zlomilo by zajatie prezidenta Zelenského odpor Ukrajiny? 

​Rétorika sa mení, kurzy sa otáčajú

Ukrajinský prezident sa dnes (1.2.2022) emotívne prihovoril poslancom Európskeho parlamentu. Vstup Ukrajiny do ÉU nepodporuje len Slovensko, ale viacero štátov Európskej únie. "Cez víkend sa situácia diametrálne zmenila. Nemecko zmenilo kurz svojej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktorá platila už od druhej svetovej vojny," poznamenal Majer s akcentom na to, že prezident Zelensky nemotivuje len vlastných občanov, ale aj ostatných lídrov Európy. 

Kurz však zmenili aj tváre a hlasy z lavíc opozície. "Do poslednej chvíle sme trvali na tom, aby sa dal priestor mierovým rokovaniam a plne sme podporovali aktivity francúzskeho prezidenta Macrona a nemeckého kancelára Scholtza," uviedol Kmec s tým, že práve Putinova zrada spôsobila mimoriadne tvrdé sankcie. "Podľa našich postojov bolo oveľa výhodnejšie, keď mal za sebou ukrajinský prezident Nemecko a Francúzsko v rámci Normandského formátu," začal Kmec a dodal, že aktuálne bude musieť Zelensky rokovať s pištoľou pri hlave. 

​Témou je aj vyhrážka, ktorú prezident Vladimir Putin adresoval západu, keď uviedol do pohotovosti jadrové zbrane. Zároveň dnes použil vákuovú bombu. Podľa Majera by takéto použitie znamenalo tretiu svetovú vojnu, pretože ide o zbrane hromadného ničenia. "Rozumiem výzvam prezidenta Zelenského, ale tá zodpovednosť na strane Európskej únie, ale aj USA je veľká," vysvetlil štátny tajomník. Peter Kmec je presvedčený, že jadrové zbrane si Putin netrúfne použiť. 

Ani štátny tajomník, ani zástupca opozície Peter Kmec (Hlas-SD) však nevylúčili, že v prípade použitia jadrových zbraní, by určitá časť radiácie mohla prísť aj na Slovensko. Zároveň sa však nevylučuje ani to, že by niektorá zo striel mohla zablúdiť aj na Slovensko. Peter Kmec týmto výrokom dal za pravdu výroku ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorý túto možnosť pripustil už pred niečo vyše dvoma týždňami. 

​Obrana Slovenska sa posilní v priebehu týždňa až dvoch

Práve v takom prípade je podľa Kmeca na mieste obrana a preto potvrdil, že strana Hlas-SD vládu v zvýšenej obrane podporí. "Treba občanom vysvetliť, že ide o obranné zbrane a môže sa stať, že aj dáka zblúdilá raketa sa môže dostať k nám a v tom prípade treba byť pripravený brániť naše územie. Veľmi vítame túto inciatívu Holandska a Nemecka a v parlamente ju podporíme," uviedol bývalý veľvyslanec v USA Peter Kmec (Hlas-SD). Štátny tajomník Marian Majer neverí, že rakety by zablúdili náhodou. Vie si to predstaviť maximálne v pohraničnej oblasti. 

Situácia sa v prípade ruskej agresie na Ukrajine tak zmenila, že podľa Petra Kmeca je dôležité aby ÉU ponúkla Ukrajine štatút kandidáta. "Z vstupu Ukrajiny do Európskej únie by profitovalo aj Slovensko," vysvetlil bývalý diplomat s tým, že prosperovať by z tejto akcie mohlo výraznou mierou práve východné Slovensko a to podobne, ako v minulosti Rakúsku prospel vstup Slovenska. Obrovský prospech by z otvorenia našich trhov by mala aj samotná Ukrajina. 

"Čo sa týka rozširovania NATO, tam si budeme musieť počkať, pretože niekoľkokrát sa ozvali hlasy o neutralite Ukrajiny. Ukrajina musí mať právo si slobodne vybrať," zdôraznil ďalej Kmec. "Rusko musí dostať jasný signál, že s Ukrajinou v Európe počítame," zhodnotil Kmec. 

Najčítanejšie