Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Roman Mikulec zostáva ministrom vnútra. Národná rada mu dôveruje naďalej
Zdielať na

Roman Mikulec zostáva ministrom vnútra. Národná rada mu dôveruje naďalej

BRATISLAVA / Ďalšie odvolávanie ministra vnútra za OĽaNO Romana Mikulca iniciovali poslanci okolo opozičného Smeru-SD. Podporu však ešte minulý týždeň deklarovala aj ďalšia opozičná strana Hlas-SD na čele s Petrom Pellegrinim. Národná rada schôdzu otvorila bez obštrukcií. Rokovalo sa do večera. Poslanci mu dali svoju dôveru.

SaS hlasovala proti, okrem Vladimíry Marcinkovej. Sme rodina do sály neprišla. Zdržalo sa 5 poslancov, proti bolo 51 a za vyslovenie nedôvery 46.

Ľudia, ktorí rozkrádali, ako po nebohom

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) poznamenal, že Smer-SD, ale aj Hlas-SD rozkrádali, ako po nebohom a ich kamaráti mali trezory plné zlatých tehál. Fašisti podľa neho kradli iba v Banskobystrickej župe. "Drž hubu," reagoval Kotleba. Igor Matovič zároveň použil v súvislosti s Petrom Pellegrinim a jeho okolím spojenie "buzerant posratý". Igor Matovič na tlačovej konferencii uviedol, že toto pejoratívne spojenie myslel na Kajetána Kičuru. 

Denisa Saková podľa neho nastavila objednávku na policajné opasky a rukavice tak, aby vyšla konkrétna firma Rempo. Matovič poznamenal, že návrh urobili tak, aby to ušili na mieru danej spoločnosti. "Kaliňákových poskokov" mal Mikulec, podľa Matoviča "vykopať lopatou". Stany a podobné príslušenstvo sa malo nachádzať v štátnych hmotných rezervách, ktoré za vlády Smeru-SD viedol Kajetán Kičura.

Že Vám nie je hanba, začal Mikulec

Obrátil sa tak na expremiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica. "Nenájdete v zmluvách nič, čo by sme zo zákona porušili," uviedol Mikulec s tým, že rešpektuje, že Robert Fico je v opozícii a tak sa aj správa. "Využívali ste trestné konania na to, aby ste umlčali ľudí," pokračoval Mikulec s tým, že Robert Fico opakovane klame. 

"Ja nepoznám jednu krajinu, kde by opozícia tak hnusne zneužívala ľudí utekajúcich do bezpečia," pokračoval Mikulec a doplnil, že Fico ho viní zo všetkého v minulosti. "Slovenská republika vie veľmi dobre, kto prechádza cez jej hranicu a vy to veľmi dobre viete. Napriek tomu to zneužívate a je to nechutné. Je nechutné, čo robíte," pokračoval ďalej s dôrazom na to, že Slovenská republika rieši krízu od začiatku a nikdy sa zodpovednosti nezbavovala. 

Heger za Mikulcom stojí

Predseda vlády Eduard Heger uviedol, že návrh na odvolanie je fakticky a argumentačne zle pripravený. Heger sa vyjadril, že plány na vnútre zostali ešte z času Hlasu a Smeru, a Roman Mikulec chyby postupne napravoval. "Nikto nečelil takým výzvam, ako minister Mikulec," uviedol Heger vo svojom príhovore. 

"Oháňanie sa zmluvou v hodnote 2,5 milióna eur je zavádzajúce," poznamenal Heger s tým, že všetky rámcové zmluvy sa zverejňujú, čo má byť dôkazom, že štát nemá čo skrývať. Fico podľa premiéra svojimi naratívami len podkopáva dôveru vlády. Poslancov vyzval, aby dôveru ministrovi Mikulcovi dokázali, lebo on sám mu v manažovaní krízy verí. 

Poslanec Igor Hus (OĽaNO) ako spravodajca predniesol správu za výbor pred obranu a bezpečnosť. Návrh výbor prerokoval a v správe sa vyjadril, že jednotlivé výbory NR SR neprijali uznesenie, pretože s návrhom Smeru-SD nesúhlasila nadpolovičná väčšina poslancov. 

Robert Fico nevynechal ani nebezpečenstvo z Ukrajiny

"Keď nepriateľ robí chyby, nemali by sme ho vyrušovať," poznamenal Robert Fico vo svojom príhovore a dodal, že koalícia musí trpieť nielen slabého premiéra, ale ešte aj člena vlády. "Chcem Vám ponúknuť seriózny a slušný odchod," uviedol Fico smerom k ministrovi Mikulcovi, ktorý by sa mal podľa neho zamyslieť či je jeho pôsobenie dobré pre Slovenskú republiku a vnímanie Slovenska. 

"Keď Vás už ani vlastní poslanci nechcú, ako Vás majú chcieť občania. Ste nahraditeľný. Každý z nás je nahraditeľný," pokračoval ďalej predseda opozičného Smeru-SD a zdôraznil, že s ohľadom na jeho postoj k štátnemu majetku, ale aj to, ako viedol vojenské spravodajstvo, ho malo na post ministra vnútra diskvalifikovať len v úvode. Fico sa tak vrátil k predmetu jedného z predchádzajúcich odvolávaní, kedy Mikulcovi vyčítal, že zadával "kšefty" svojmu otcovi a bratovi. 

Robert Fico povedal aj to, že namiesto toho, aby štát spolupracoval s dobrovoľníkmi a pomohol im finančným príspevkom a materiálom, vykašľal sa na nich a ich doterajšiu prácu. 

Na margo ľudí utekajúcich pred ruskou agresiou z Ukrajiny poznamenal, že sa medzi nimi nájdu aj trestanci a ľudia, ktorí dovolia, aby sa opäť rozmohol organizovaný zločin. 

Poslanecké grémium rozhodlo, že parlament bude rokovať bez obedňajšej prestávky do 19:00. Pokiaľ schôdza o odvolávaní do siedmej večer neskončí, pokračovať sa bude zajtra ráno o 9:00. Roman Mikulec, ktorý je najčastejšie odvolávaným ministrom, musí svoju ministerskú stoličku obhájiť na schôdzi číslo 63. Je však zrejmé, že koalícia ministra vnútra neodvolá, hoci hnutie Sme rodina sa zrejme zdrží.

Odvolávanie pre klientelizmus

Predseda strany Smer-SD Robert Fico k návrhu na odvolanie uviedol, že minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) je „kšeftár, podvodník a zločinec“ a najlepšie riešenie pre Slovensko bude, keď odíde z funkcie. Fico zdôraznil, že minister Mikulec musí skončiť, pretože rezort vnútra podpísal rámcovú zmluvu za 2,5 milióna eur s firmou Dustream production. Tá má zabezpečiť manažment procesu evidencie, transportu a starostlivosti o utečencov. Odporučiť firmu mal Július Slovák, ktorý je blízky hnutiu OĽaNO a premiérovi Eduardovi Hegerovi z charizmatického hnutia. 

„Toto je typický stranícky klientelizmus ako vyšitý. Toto je prípad, kde je preukázateľné prepojenie firiem na predsedu vlády Hegera, alebo keď poskytovali služby OĽaNO,“ povedal šéf Smeru-SD. Podľa neho išlo vďaka vyhlásenej mimoriadnej situácii o priame zadávanie zákaziek, „vyhadzovanie peňazí do luftu“ a „osobný kšeft“ ministra vnútra.

Predseda Smeru-SD uviedol, že minister Mikulec má vážny problém, keď koaliční partneri hovoria, že ho nebudú obhajovať a že budúcnosť ministra je v rukách premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) a hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Fico dodal, že je veľmi zvedavý, kto z koalície bude Mikulca ochraňovať.

Parlament má na budúci týždeň v stredu na mimoriadnej schôdzi odvolávať Mikulca na návrh Smeru-SD. Dôvodom sú zmluvy štátu pre firmy, ktoré riešia manažment utečeneckej krízy v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Mikulec čelil odvolávaniu v parlamente naposledy minulý mesiac vo februári.

Nakúpené za 12,5 milióna, vyrátala Nadácia Zastavme korupciu

V súvislosti s utečeneckou krízou spôsobenou vojnou na Ukrajine ministerstvo vnútra doteraz priamo a bez súťaže nakúpilo tovary a služby spolu za 12, 5 milióna eur. V tlačovej správe to uviedla Nadácia Zastavme korupciu. Pripomína pritom, že výber dodávateľov priamym rokovacím konaním je zo zákona možný, pokiaľ sú splnené tri podmienky.

„Ak ide o mimoriadnu udalosť, čo vojna na Ukrajine je, nákupom sa rieši humanitárna kríza a obstarávateľ je v časovej tiesni. Aj tu by však mal dávať pozor na hospodárnosť vynakladaných prostriedkov," skonštatovala šéfka nadácie Zuzana Petková. Pozor si podľa nej treba dávať aj na konflikt záujmov, teda aby predstaviteľ štátu nedohadzoval zákazky svojim kamarátom.

Pri porovnaní objemu tržieb k získaným zákazkám najväčší biznis so štátom podľa nadácie urobili tri súkromné firmy. „Globalgastro (dodáva stravu), ktorý mal za posledné účtovné obdobie tržby len okolo stotisíc eur, pričom zákazky na ministerstve vnútra získal až za 1,6 milióna," povedala Petková. Ďalšou firmou je podľa nej TwoF. „Štát ju zazmluvnil na dodávku potravinového balíčka na 693-tisíc eur s tržbami 100-tisíc eur. Spoločnosť Sawbac má dodať hygienické balíčky za 1,6 milióna eur, čo prevyšuje jej tržby o pol milióna eur," vysvetlila Petková.

Nadácia tiež poukazuje na príklad živnostníka zo Sniny, ktorý má rezortu dodať skladové stany. „Ten je zaujímavý aj preto, že jeho podnikanie je zamerané na predaj maliarskych potrieb a s dodávkou skladových stanov nemá žiadne skúsenosti. Pri priamom rokovacom konaní sa očakáva, že budú oslovené firmy, ktoré sa predmetu zákazky profesionálne venujú," uviedla Petková. Zároveň pripomenula, že najviac kritizovanou je zmluva so spoločnosťou Dustream production za 2,5 milióna eur s DPH na „Komplexný manažment procesu evidencie, transportu a starostlivosti o utečencov.”

„Minister vnútra Roman Mikulec má dnes kvôli nej čeliť odvolávaniu. Firmu mu totiž poradil premiérov známy Július Slovák. Jeho firma GD Identitity v minulosti pracovala pre OĽaNO, ozvučovala volebnú noc," dodala Petková.

Súvisiace články

Najčítanejšie