Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Súčasný stav v zdravotníctve dosiahol kritickú hranicu a hrozí kolaps. Čo s tým urobí minister a koalícia?
Zdielať na

Súčasný stav v zdravotníctve dosiahol kritickú hranicu a hrozí kolaps. Čo s tým urobí minister a koalícia?

BRATISLAVA / Súčasný stav v zdravotníctve dosiahol kritickú hranicu, ktorá môže čoskoro spôsobiť úplný kolaps celého rezortu a následne mať výrazne negatívne dopady na celú spoločnosť. Uvádza sa to v otvorenom liste, ktorý premiérovi Eduardovi Hegerovi, ministrovi financií Igorovi Matovičovi a ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému zaslala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ).

Asociácia ich v liste žiada žiada o osobne angažovanie sa, aby sa podarilo odvrátiť hroziaci kolaps jedného z najdôležitejších sektorov, ktorý podľa členských zdravotníckych organizácií nastane už od začiatku mája tohto roka. Z dodatočne ohlásených finančných zdrojov podľa AZZZ na zdravotnú starostlivosť je možné dnes použiť len 100 miliónov eur, keďže zvyšok sumy smeruje do základného imania VšZP alebo je len v podobe očakávaných dodatočných príjmov v budúcnosti.

Ako ďalej píše AZZZ, ak chce mat Slovensko minimálne rovnakú dostupnosť liečby ako v okolitých krajinách, musí štát investovať do liekovej politiky aspoň 200 miliónov eur s postupným medziročným zvyšovaním o 3 až 5 percent. Ak sa nič nezmení, viac ako 78 percent moderných onkologických liekov, ktoré má zvyšok Európskej únie k dispozícii už 10 rokov, podľa AZZZ zostane naďalej nedostupných.

Problematické je financovanie

„Na financovanie zdravotníctva sa aj naďalej nahliada výlučne cez prizmu nákladov, " upozorňuje AZZZ a žiada o urgentné stretnutie s adresátmi otvoreného listu. "Pracujeme na reforme nemocníc, reforme ambulantnej siete a urgentnej zdravotnej starostlivosti," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová v reakcii na otvorený list AZZZ a dodala, že do konca júna rezort nastaví aj riešenie a potrebné kroky na zvýšenie platov zdravotníkom na Slovensku.

Ministerstvo dôrazne odmietlo obvinenia z nečinnosti v sektore a vyčíslilo, že do systému verejného zdravotného poistenia príde navyše 365 miliónov eur. Hovorkyňa rezortu zároveň upozornila, že Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorej štát zvýšil základné imanie o 120 miliónov eur, má najväčší podiel na trhu a zabezpečuje zdravotnú starostlivosť viac ako trom miliónom ľudí.

Rezort problémy pripúšťa, odvoláva sa na reformu

Ako podotkol rezort v stanovisku, k zvýšeniu základného imania môžu pristúpiť v prípade potreby aj akcionári súkromných zdravotných poisťovní. Okrem spomenutých 120 miliónov eur ďalších 100 miliónov eur prinesie vyššia platba za štátnych poistencov a 145 miliónov eur vyšší výber poistného. Spolu tak ide o investíciu 365 miliónov eur do systému, pričom nasledovať budú ďalšie opatrenia, aby peniaze, ktoré majú slúžiť pacientom, k nim aj reálne prišli, uzatvára rezort svoje stanovisko.

Téme sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský venoval aj v utorkovej relácii Na Hrane TV JOJ. Zásadným problémom podľa neho je to, že sa do zdravotníctva minimálne 12 rokov neinvestovalo. 

"Za posledných 12 rokov sa pre zdravotníkov neurobilo nič," poznamenal šéf rezortu zdravotníctva s tým, že ambíciou je vrátiť do systému slovenských lekárov a sestry, ktorí odišli do zahraničia. Povedal však, že treba rozlišovať aj jednotlivé krajiny Európy. "Okolité krajiny ako Česko, Poľsko, Maďarsko reagovali rýchlejšie a priznávam, že dobiehame vlak," priznal minister kriticky. Rýchle opatrenie je podľa ministra len zdvihnutie platov. "Ostatné opatrenia nemôžu byť rýchle," poznamenal minister. 

Pochybenie pripúšťa aj opozícia

​Pred približne dvoma týždňami oznámili lekárske odbory vstup do štrajkovej pohotovosti. Nemocnice podľa nich majú iba dve možnosti. Lekári buď zákonne vypovedajú nadlimitné nadčasy, v prospech ktorých sa vyjadrila väčšina nemocničných lekárov podpisom deklarácie, alebo podajú hromadné výpovede.

"Majú pravdu, je to problém. Zdravotníkov máme málo," povedala šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková v relácii Na hrane TV JOJ. "Opakujem, že Smer-SD toto hovoril a nič nerobili," pokračovala ďalej a zároveň zdôraznila, že by ju zaujímalo, že kde bol pán Visolajský celé tie roky a bol proti aj v prípade predchádzajúcej reformy, ktorú priniesol do parlamentu Peter Pellegrini a exministerka Kalavská. 

Podľa Erika Tomáša je príznačné, že lekári sú nespokojní najmä za pravicových vlád. "Tlieskali, ale neurobili pre nich nič," reagoval na margo správania počas pandémie. "Pán Raši navrhoval už dva krát, aby sa 500 miliónov z rezervy vlády presunulo na platy do zdravotníctva," povedal Tomáš. V tomto prípade je však možné, že by to  nevykrylo celé náklady na zvyšovanie platov v zdravotníctve.

Najčítanejšie