Polojasno
14°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Strieľal som ich ako zajace, hovorí príslušník prepadovej jednotky námornej pechoty na Ukrajine
Zdielať na

Strieľal som ich ako zajace, hovorí príslušník prepadovej jednotky námornej pechoty na Ukrajine

UKRAJINA / Redaktor TV JOJ Rastislav Striško sa na Ukrajine rozprával s 26-ročným ukrajinským vojakom, členom ochrany Makarovskej armády. Slúži v morskej pechote, v prvom batalióne. V armáde slúži už od roku 2016. Rozprával o tom, ako sa cítil, keď mal vystreliť na ruských vojakov aj o tom, prečo sa nedostal do obliehaného Mariupoľa.

"Som z Makarova, mám 26 rokov," začína rozprávať svoj príbeh.

"Ruské vojská brali našich ľudí a zabíjali, to je pravda, ale bolo to na okupovaných teritóriách, v susedných obciach. Do Makarova ani raz neprišli, ani raz. Iba do okolia, tu sa také nedialo, pretože tu Rusi neboli. V susedných obciach, ktoré boli okupované, tam tých ľudí chytali, tam znásilňovali ženy, strieľali ľudí, tam to bolo hrozné, tam to bola hrôza," pokračuje. 

Rusi sa podľa jeho rozprávania pokúšali prísť na miesto približne 200 metrov od miesta, na ktorom sa rozprával Rasťo Striško s ukrajinským vojakom. "My sme ich vyháňali, hádzali po nich granáty, do kontaktu sme sa dostali s nimi asi na vzdialenosť 20 metrov. Boli vyľakaní, demoralizovaní. Už pri prvých kontaktoch s nami, pri prvých výstreloch, hneď utekali. Situácia u ruských vojakov nie je dobrá," prezradil vojak z Ukrajiny.

​Nad výstrelmi nerozmýšľal

Dvadsaťšesťročný vojak nerozmýšľal nad výstreľmi, keď videl prichádzať ruských vojakov. "Keď som ich videl prichádzať, srieľaľ som ich ako zajace. Som na svojej pôde, ochraňujem svoju krajinu, nemám čo rozmýšľať. Ja som s nimi nehovoril, nič som sa ich nepýtal. Jednoducho som strieľal. A zabil. Pre mňa to nebolo ťažké rozhodnúť sa. Ja som jednoducho po nich strieľal," opisuje. 

Podľa neho fakty jasne hovoria, že ruskí vojaci už nemajú motiváciu. Dôkazom sú podľa jeho slov úmrtia na ruskej strane.

"A je fakt, že existujú dôkazy ako rabovali obchody, keďže nemajú čo jesť. Bolo medzi nimi veľa takých, ktorí vyzerali maximálne na 18 rokov, možno 20. Nemali taktické návyky. Špecialisti by vedeli, že sa majú maskovať, a čo majú robiť. Ale u týchto ruských vojakov nič také nefungovalo," povedal.

"Ale podľa medzinárodného práva, to čo urobili našim ľuďom, tie hrozné veci, o tom sa musí svet dozvedieť," apeluje mladý vojak z Ukrajiny.

Ukrajinská armáda sa aj ďalej pripravuje

"Či prídu alebo neprídu, ja neviem. Ale my sa pripravujeme tak, ako je to potrebné," povedal. Dodal, že po druhýkrát sa im už prísť nepodarí. Ukrajinská armáda je podľa jeho slov pripravená a vie, čo má robiť. Vedia, ako bude postupovať.

"A ja si myslím, že Rusi nebudú postupovať inak, ako teraz. Podľa mňa nič nevymyslia. Nič nové. Bude to to isté. Ich spôsob boja sa nezmení, a ako sme už zbadali, navyše im ani nevychádza. Každý vie, ako dopadli niektoré ich veľké operácie," hovorí. 

Vojak hovorí, že je v tejto chvíli v oblasti, v ktorej sa nachádzal, situácia pokojná. Nie sú tam podľa neho žiadni ruskí vojaci.

Vojakom sa stal ešte v roku 2016

Ukrajinec sa stala vojakom ešte v roku 2016. Prišiel na vojenský komisariát a dobrovoľne sa prihlásil. "Všetko som sa naučil za pochodu, v konkrétnych situáciách," priznal vojak. 

Momentálne je členom ochrany Makarovskej armády a slúži v morskej pechote, v prvom batalióne, ktorý sa nachádza v tejto chvíli v Mariupole. "Ale keďže tam je to obkľúčené, ja som sa už k nim nestihol pripojiť a tak pôsobím tu. V Mariupole som nebol, nedošiel som tam, nestihol som," hovorí vojak.

Nemá akýkoľvek kontakt s ľuďmi v Mariupole. Hovorí ale, že vie, že to tam je ťažké. "Veľa ľudí z mojej roty, bataliónu, je mŕtvych, zranených alebo sú zajatí. Je ťažké to prijať, sledovať, sú to moji priatelia. Videl som fotografie niektorých, ktoré zverejnili ruské noviny. Ale sú to neoficiálne správy, nepotvrdené. Jednoducho chcem veriť v to lepšie," uzavrel mladý vojak v prvej línii na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie