Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Eduard Heger prehovoril po včerajšom koaličnom debakli: Nevzdávam to, ideme ďalej
Zdielať na

Eduard Heger prehovoril po včerajšom koaličnom debakli: Nevzdávam to, ideme ďalej

archívna reportáž z roku 2021, kde premiér Heger hovorí o Ústave SR

BRATISLAVA / Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) vstrebával včerajšie hlasovanie parlamentu o vydaní Roberta Fica (Smer-SD) do väzby pomerne dlhý čas. Dokonca priznal, že je z výsledku sklamaný a poslanci nedokázali, že žiaden z nich si nezaslúži privilégiá.

"Títo poslanci nechceli pochopiť, že ústavná poistka, ktorá hovorí o súhlase parlamentu s vydaním poslanca do väzby, platí len pre naozaj extrémne prípady, keď sa demokracia zvrháva na totalitu a štátne orgány konajú protizákonne. Toto však nie je náš prípad, sme demokratická krajina, upevňujeme právny štát a tak nás vnímajú aj naši partneri v Európskej únii," začal svoje vyjadrenie pre médiá. 

Voči Tabák a Hatrákovej sa vyvodili všetky dôsledky

Premiér sa nevyhol ani vylúčeniu dvoch poslankýň z poslaneckého klubu hnutie OĽaNO. "Panie poslankyne Hatráková a Tabák už nie sú členkami poslaneckého klubu OĽaNO. Toto je jediný dôsledok, ktorý sme mohli voči nim uplatniť, a ten sme aj urobili," pokračoval a zdôraznil, že OĽaNO naďalej zostáva protikorupčným hnutím a ten, ktorý tvrdí opak, klame.

"Z 50-tich poslancov OĽaNO za vydanie Roberta Fica na väzobné trestné stíhanie hlasovalo 48 poslancov. Dnes už vieme, že to nestačilo, ale napriek tomuto hlasovaniu v parlamente sa nič neskončilo a spravodlivosť má naďalej slobodu v rozhodovaní. Robert Fico bude trestne stíhaný na slobode," pokračoval Heger a zdôraznil, že orgány činné v trestnom konaní majú naďalej priestor vykonávať profesionálnu prácu tak, ako voči ostatným nominantom a oligarchom Smeru, ktorí sa zaplietli do korupcie, rozkrádania a zneužívania právomocí verejného činiteľa a mnohí z nich sa už aj priznali.

Orgány činné v trestnom konaní majú, podľa premiéra, slobodu výkonu spravodlivosti a rozhodovania a je to práve táto vláda, ktorá im túto slobodu dala. "To je jeden z dôvodov, prečo som rozhodnutý naďalej stáť na čele vlády a neustupovať mafii. Tým druhým dôvodom sú reformy. Osobitne reformy z plánu obnovy, ktorý má stále dôveru vládnej koalície i Európskej komisie," dodal predseda vlády Eduard Heger a priznal, že to niekedy ide pomaly, občas to niekde viazne, zadrháva sa, ale berie to ako súčasť zápasu o lepšie Slovensko.

"A tento zápas stále vyhrávame. Tak ako reformné plány, aj ich realizácia sa rodí ťažko. Dokazuje to posledných 30 rokov vývoja na Slovensku. Nikdy sa zmeny nedosiahli bez siahodlhých diskusií a konfliktov. Ale tie reformy, čo sa nakoniec podarilo presadiť, posunuli Slovensko výrazne dopredu. Preto ani dnes nie je žiadny dôvod sa vzdať," dodal s tým, že už len to, čo je za nimi, čo sa tejto vládnej koalícii podarilo doteraz presadiť, opodstatňuje jej existenciu.

"Za dva roky sme zažili momenty, že v kľúčových situáciách sme sa nemohli spoľahnúť na koaličného partnera, ale dokázali sme presadiť správne veci. Moja vláda musí byť reformná, nie udržiavacia, musí meniť Slovensko k lepšiemu, nie kúriť a svietiť. Iba vtedy to má pre mňa ešte zmysel. Nie je to ľahké, ale ideme ďalej," uzavrel predseda vlády Edurad Heger. 

Poradí si s koaličnou búrkou?

Zdá sa však, že krušné chvíle Eduarda Hegera v najbližších dňoch neopustia. Ako predseda vlády sa musí vyrovnať nielen s útokmi ministra financií Igora Matoviča na koaličnú stranu SaS, ale aj na jeho ataky smerom k ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskom, ktorý je nominantom hnutia OĽaNO. Matovič sa na tlačovej konferencii po rokovaní vlády v stredu (4.5.2022) vyjadril, že jeho odvolávanie navrhol premiérovi už niekoľkokrát. 

Súvisiace články

Najčítanejšie