Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čo sa stalo doma: Zelenského volanie po slobode, aj výzva ministrovi vnútra
Zdielať na

Čo sa stalo doma: Zelenského volanie po slobode, aj výzva ministrovi vnútra

BRATISLAVA / Príhovor prezidenta zelenského, ale aj schválená dôchodková reforma, či nový zákon týkajúci sa policajného zboru. Dnešným správam dominovalo najmä dianie v parlamente. Mimoparlamentné KDH smerovalo výzvu ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi.

Policajti budú bez menoviek

Príslušníci Policajného zboru SR (PZ) nebudú nosiť na rovnošatách menovky, ktoré obsahovali meno a priezvisko, prípadne akademický titul. Služobná rovnošata bude naďalej obsahovať identifikačné číslo policajta. Vyplýva to z novely zákona o Policajnom zbore, ktorú dnes schválil parlament 88 hlasmi. Novela by mala nadobudnúť účinnosť 1. júla 2022.

Rezort vnútra argumentoval, že v mnohých prípadoch pri výkone služobných zákrokov dochádza k osočovaniu a vyhrážaniu sa zakročujúcim policajtom a ich rodinným príslušníkom, ako aj k zaznamenávaniu si osobných údajov policajtov. Novela zákona tiež definuje organizáciu PZ. Člení sa na službu kriminálnej polície, službu finančnej polície, službu poriadkovej polície, službu dopravnej polície, službu železničnej polície, službu ochrany objektov, službu hraničnej a cudzineckej polície, službu osobitného určenia, službu ochrany určených osôb a inšpekčnú službu. Jednotlivé služby pôsobia v rámci útvarov PZ, ktoré na návrh prezidenta PZ zriaďuje a zrušuje minister vnútra. Ten zároveň na návrh prezidenta PZ určuje náplň ich činností a vnútornú organizáciu.

V rámci novely rezort vnútra zaviedol napríklad oprávnenie policajta vyzvať osobu, napríklad svedka, aby sa podrobil vyšetreniu, či nie je ovplyvnený alkoholom, alebo inou návykovou látkou, ak je dôvodný predpoklad, že by intoxikácia mohla zmariť alebo podstatne sťažiť vykonávanie úkonu orgánov činných v trestnom konaní. Policajti dostanú možnosť namiesto do cely umiestniť osoby do takzvaného určeného priestoru, ak je takýto priestor na útvare PZ vytvorený a nie je účelné osobu umiestniť do cely. Osoba môže byť v určenom priestore umiestnená len na nevyhnutne potrebný čas. O umiestnení osoby do určeného priestoru spíše policajt úradný záznam, v ktorom uvedie dôvod a presný čas umiestnenia.

Novela upravuje aj niektoré podmienky používania dronov. Činnosť lietadla spôsobilého lietať bez pilota je zakázaná do výšky 120 metrov nad úrovňou zeme nad pracoviskom, bydliskom alebo rezidenciou prezidenta SR, predsedu Národnej rady SR, predsedu vlády a predsedu Ústavného súdu SR. Používanie dronov je obmedzené aj nad objektom, v ktorom sa konajú pravidelné rokovania pléna Národnej rady SR, vlády alebo zasadnutia pléna Ústavného súdu SR.

Parlament opäť odsúdil ruskú agresiu

Národná rada SR prijala uznesenie, ktorým odsudzuje činy Ruskej federácie, prezidenta a hlavného veliteľa ozbrojených síl Ruskej federácie Vladimíra Putina, ozbrojených síl Ruskej federácie a jej veliteľov voči zvrchovanému a demokratickému štátu Ukrajina, ako akt bezdôvodnej vojenskej agresie vrátane zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. Za prijatie uznesenia hlasovalo 98 poslancov zo 124 prítomných.

V dokumente sa hovorí, že slovenský parlament vyzýva Rusko k okamžitému zastaveniu bojov, stiahnutiu všetkých ozbrojených síl z územia Ukrajiny a rešpektovaniu jej územnej celistvosti v medzinárodne uznaných hraniciach. Slovenský parlament v uznesení podporuje a oceňuje vyjadrenia a činy predstaviteľov organizácií ruského verejného a spoločenského života, mimovládnych organizácií a jednotlivcov odsudzujúce vojenskú agresiu Ruska a vyzýva štátne orgány Ruska vrátane prezidenta Putina, aby zastavili represiu voči týmto osobám a rešpektovali ľudské práva a slobody.

Národná rada SR na návrh vládnych poslancov doplnila do uznesenia text, že sa pozastavuje činnosť Skupiny priateľstva s Ruskou federáciou a Skupiny priateľstva s Bieloruskou republikou v rámci Slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie, a to až do skončenia vojenskej prítomnosti Ruskej federácie na území Ukrajiny.

Parlamentný výbor vyšetruje Pellegriniho

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcii začal konanie voči nezaradenému poslancovi Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) pre podozrivé užívanie auta so šoférom. Pre agentúru SITA to povedal predseda parlamentného výboru Boris Susko (Smer-SD). S podnetom sa na výbor obrátilo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Susko priblížil, že výbor najskôr vyzve verejného funkcionára, aby sa vyjadril a potom bude konanie pokračovať.

Poslanci OĽaNO v marci vyzvali predsedu strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD), aby zverejnil všetky zmluvy, faktúry a výpisy z účtu, ktoré preukazujú, za akú sumu si od spoločnosti SAD Zvolen prenajíma luxusný automobil so šoférom. Podľa medializovaných informácií, ktoré priniesol Denník N, si predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Pellegrini vybavil u svojho kamaráta a šéfa SAD Zvolen automobil Volkswagen Touareg spolu so šoférom, ktorého má platiť SAD Zvolen.

Parlamentný výbor riešil aj prípad ministerky Veroniky Remišovej (Za ľudí). Podľa Suska výbor konal voči Remišovej ako štatutárke ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie za to, že neoznamuje údaje o verejných funkcionároch v lehotách a v potrebnej kvalite. Remišovej hrozila pokuta vo výške jedného mesačného platu. Konanie sa voči nej zastavilo, pretože poslanci nezahlasovali za uloženie pokuty. Nenašli sa tri pätiny hlasov.

Do konca apríla mali verejní funkcionári doručiť parlamentnému výboru oznámenia o majetkových pomeroch za rok 2021. Podľa Suska to vyzerá tak, že oznámenie neposlalo okolo 100 verejných funkcionárov.

Situácia na hraniciach

Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe do SR v pondelok prekročilo takmer 2 200 osôb. Z toho bolo 698 mužov, 1 165 žien a 329 detí. O dočasné útočisko požiadalo 327 žiadateľov. Na Ukrajinu cez spoločné hranice prešlo v pondelok 2 085 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 56 policajtov, 69 hasičov, 86 colníkov, 151 vojakov, 62 dobrovoľníkov a 20 zamestnancov migračného úradu. Zároveň bolo vypravených 13 autobusov, ktoré prepravili 117 osôb na rôzne miesta na Slovensku. Vlakovou dopravou bolo prepravených 124 osôb.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice od začiatku konfliktu na Ukrajine na vstupe do SR prekročilo viac ako 410-tisíc osôb, takmer 75-tisíc ich požiadalo o dočasné útočisko. Na Ukrajinu prešlo cez slovensko-ukrajinské hranice viac ako 150-tisíc osôb.

Výzva ministrovi Mikulcovi

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyzýva ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), aby dôsledne vyšetril skartácie osobných spisov príslušníkov bezpečnostných zložiek narodených v rokoch 1931 až 1937 vrátane príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Skartácie prebiehali v rokoch 2017 a 2018, teda v čase, keď rezort vnútra viedol Robert Kaliňák (Smer-SD). V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

Polícia už v minulosti v tejto veci odmietla trestné oznámenie, ktoré podal Ústav pamäti národa (ÚPN). Ústav neuspel ani so sťažnosťou voči rozhodnutiu. Podľa predsedu KDH Milana Majerského to vyzerá tak, že sa Ministerstvo vnútra SR (MV SR) zbavuje akejkoľvek zodpovednosti v tejto veci. „Skartácie dokumentov, ktorých súčasťou boli aj osobné spisy bývalých príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti zaradených v ŠtB, odobril príslušný odbor MV SR. Išlo pritom o dokumenty, ktoré od rezortu vnútra dlhodobo a neúspešne žiada ÚPN,“ vyhlásil Majerský.

Rezort vnútra sa s ÚPN o vydanie zväzkov dohaduje už roky. Medzi dokumenty, ktoré mali byť ústavu odovzdané, patrili aj osobné (kádrové) spisy a osobné evidenčné karty príslušníkov ŠtB, ktoré sú predmetom zverejnenia alebo sprístupňovania podľa zákona o pamäti národa. Hnutie vyzvalo k vyšetreniu skartácie ešte v januári. „To, ako sa dnes nakladá so spismi z čias komunizmu, je dôležité pre odhalenie pravdy, ale aj pre budúcnosť našej spoločnosti. Závažne vedome a cielene zahmlievať pravdu by znamenalo pošliapať princípy spravodlivosti, teda ísť proti základom vyspelej demokratickej krajiny,“ uzavrela europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann.

Zelenského volanie po slobode

Každá krajina chce žiť slobodne a samostatne rozhodovať o svojej budúcnosti. Pred poslancami Národnej rady SR to dnes prostredníctvom telemosta povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezident sa tiež poďakoval za solidaritu a pomoc, ktorú Slovensko poskytuje Ukrajine. Jeho vystúpenie si v pléne vypočuli aj členovia slovenskej vlády. V rokovacej sále, naopak, nebola prítomná väčšina opozičných poslancov.

„Som nesmierne rád, že sa prihovoríte poslancom a poslankyniam Národnej rady SR. Som si plne vedomý toho, aké ťažké chvíle prežívate, a o to viac si preto vaše vystúpenie vážime. Slovensko prejavuje voči Ukrajine vysokú dávku solidarity a budeme v tom pokračovať," uviedol na úvod predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Zelenskyj zdôraznil, že snahou Ruska je zničiť slobodnú Ukrajinu, ktorá si chcela sama riadiť svoju budúcnosť. „Chceli zničiť všetko, čo je spojené s ukrajinskou národnou ideou,“ vyhlásil a dodal, že výsledok vyčíňania Rusov v Buči mohol ako jeden z prvých vidieť aj slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Ak by ruské vojská neboli zastavené, mohli by sa podľa ukrajinskej hlavy štátu dostať aj na Slovensko. „Hlavným nástrojom na ich porazenie sú zbrane. Ukrajinci si budú pamätať, ako Slovensko poskytlo to, čo sme naozaj potrebovali," vyjadril sa Zelenskyj a dodal, že si vie predstaviť, že dodávky zbraní budú pokračovať.

Heger sľubuje Ukrajine všetko pre víťazstvo

Slovensko aj naďalej urobí všetko, čo je v jeho silách, aby Ukrajina vyšla z vojny ako víťaz a Rusko bolo porazené. SR bude tiež podporovať európsku perspektívu Ukrajiny. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) takto vo svojom profile na sociálnej sieti zareagoval na prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý sa dnes prostredníctvom telemostu prihovoril poslancom a ministrom v Národnej rade SR.

Premiér zdôraznil, že stále nevie uveriť, ako môže niekto stále schvaľovať ruskú agresiu, zapchávať si uši a zatvárať oči pred zverstvami ruských vojakov. „Absencia ľudskosti a súcitu u týchto ľudí pre mňa znamená výstrahu, že by sa neštítili dopustiť ohavných činov aj na vlastnom národe. Mali sme tu arizátorov, ktorí sa zasadili za slovenský holokaust, a mali sme tu aj mučiteľov a katov v komunistických žalároch, ktorí kántrili triednych nepriateľov. Zlo je stále prítomné medzi nami,“ vyhlásil.

Heger pripomenul, že ak demokratické krajiny nepoľavia v pomoci Ukrajine a ak tá dostane potrebné zbraňové systémy, podarí sa jej zahnať ruskú armádu tam, kde bola pred 24. februárom 2022.

Slovensko bude Ukrajine pomáhať aj naďalej

Zelenskyj uznal, že pre Slovensko je určite ťažké nahradiť energetické suroviny z Ruska, teda najmä ropu a plyn, no doplnil, že práve tento balík sankcií voči Moskve, ktorý sa týka zákazu ruských energií, je mimoriadne dôležitý.Ukrajinský prezident Slovensko poprosil, aby sa stalo hlasom Ukrajiny v Európskej únii a aby Ukrajinu chránili od tých, ktorí si slobodu nevedia natoľko vážiť.

Ukrajina dostane akúkoľvek pomoc zo Slovenska, ktorú vieme poskytnúť. Zdôraznil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po príhovore ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Národnej rade SR. Šéf rezortu obrany sa netají tým, že rokuje s Ukrajinou o rôznych alternatívach vojenskej pomoci. „Riešime so spojencami to, akým spôsobom môžeme Ukrajine pomôcť. Napríklad tým, že by sme našu techniku dali na Ukrajinu, pokiaľ by sme dostali techniku zo západu,“ povedal. Ide napríklad o slovenské tanky T-72 či bojové vozidlá pechoty. Rokovania o dodávkach húfnic Zuzana 2 sú vo finálnej fáze. Štátne podniky a niektoré súkromné spoločnosti tiež opravujú poškodenú ukrajinskú techniku.

Ako ďalej Naď skonštatoval, diskusia o možnom predaní stíhačiek MiG-29 Ukrajine neprebieha. „Ukrajinci majú v tomto momente iné priority, ako je letectvo. Oni sa pozerajú po pozemných silách. Tá vojna teraz prebieha medzi delostrelectvom,“ vysvetlil.

Korčok považuje ĽSNS za zbabelcov

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) považuje za zbabelé, že si dnešný prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Národnej rade SR (NR SR) nevypočula časť poslancov strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a „fašistov“, ktorí z rokovacej sály odišli.

„Považujem to za zbabelé a hanebné. Ale zo strany členov týchto strán to nie je nič prekvapujúce. Celý čas hovoria, že agresia Ruska na Ukrajine sa nás netýka a hľadajú výhovorky, hovoria inými slovami presne to, čo hovorí Ruská federácia,“ povedal.

Korčok ocenil príhovor prezidenta Ukrajiny a jeho jasné posolstvo. Dáva podľa neho nielen ukrajinskému národu vedieť, že táto vojna bude mať za víťaza práve Ukrajinu. „Ukrajine je potrebné dať štatút kandidátskej krajiny na vstup do Európskej únie,“ vyhlásil. Zároveň poďakoval NR SR za to, že vystúpenie Zelenského umožnila.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) označil Zelenského prejav za jeden z najsilnejších, aké v parlamente počul. „Agresia musí byť odsúdená, nie ospravedlňovaná či ticho tolerovaná. Stojím na strane Ukrajiny. Volodymyr Zelenskyj je hrdinom dnešných dní,“ vyhlásil.

Deratizácia Národnej rady

Dnes vďaka prejavu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prebehla v slovenskom parlamente „deratizácia politických krýs. Ľudí, ktorí zrádzajú Slovensko, nestoja na jeho strane a na strane demokratickej Európy ale Vladimira Putina a jeho vojnových zločinov. Tliachajú sprostosti, kto všetko za to môže a ignorujú fakty“. Na tlačovej besede hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) to vyhlásil predseda brannobezpečnostného výboru parlamentu Juraj Krúpa (OĽaNO). Koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na prejav vyhlásila, že bol silným momentom pre spolupatričnosť Slovenska s Ukrajinou. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) povedal, že v parlamente bolo počuť hlas slobodného sveta. „Počuli sme hlas odporu voči tyranii a neslobode,“ uviedol poslanec. Poukázal na slová Zelenského, ktorý vyjadril pochopenie, že Slovensko je závislé na ruskom plyne a rope, a takáto závislosť sa nedá zrušiť zo dňa na deň. Ako ďalej uviedol Stančík, bývalé vlády zo Slovenska urobili energetického vazala Ruskej federácie. Stančík upozornil, že Robert Fico (Smer-SD) na prejav neprišiel, fašisti demonštratívne opustili rokovaciu sálu a doslova „odišli ako krysy“. „Medzi Smerom a extrémom nie je žiadny rozdiel. Smer a fašisti je prakticky to isté,“ mienil Stančík. Takúto alternatívu pre Slovensko označil za „čiernu perspektívu a nemôžeme ju dopustiť“. Poslanec doplnil, že pokiaľ ruského prezidenta Vladimira Putina nezastavia hrdinskí Ukrajinci, ktovie, kam sa až ruské vojská dostanú.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová povedala, že silným signálom zo strany Zelenského bolo vyzdvihnutie pomoci slovenskej vlády a podpory občanov, pričom ich rozhodnosť dal za príklad celému svetu. „Napriek tomu, že ukrajinský prezident rozumie nášmu postoju k ruskej rope a plynu, vnímame aj my ich volanie po odstrihnutí sa od energetických zdrojov z Ruska,“ uviedla Zemanová.

Podľa podpredsedu parlamentu Milana Laurenčíka (SaS) bol prejav Zelenského jeden z najsilnejších v parlamente. „Standing ovation poslancov neznamenal len ocenenie a poďakovanie ukrajinskému prezidentovi za jeho príhovor, ale celému národu za obranu ich vlasti a hodnôt Európy,“ povedal Laurenčík. Poslanci strany SaS sú odhodlaní byť hlasom Ukrajiny na pôde Európskej únie, ako apeloval Zelenskyj. „Našou odpoveďou je ochrana slobody a pomoc ukrajinskému ľudu. Stojíme na strane mieru a na strane Ukrajiny. Ďakovné slová ukrajinského prezidenta sú jasný signál, že nie sme pre Ukrajinu len susedia, ale aj ich najbližší spojenec. Veríme, že Ukrajina zvíťazí,“ doplnil podpredseda poslaneckého klubu SaS Roman Foltin.

Hlas-SD o príhovore

Nezaradení poslanci parlamentu za stranu Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) sa zúčastnili na dnešnom prejave ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý napoludnie prostredníctvom telemosta vystúpil pred poslancami Národnej rady SR. Líder Hlasu-SD to odôvodnil tým, že išlo o príhovor prezidenta krajiny, ktorá susedí so Slovenskom a momentálne čelí vojenskej agresii.

„Bolo teda našou povinnosťou sa na jeho vystúpení zúčastniť, lebo sa to sluší a patrí," uviedol Pellegrini. Slovensko by podľa jeho slov malo plne podporovať integráciu Ukrajiny do Európskej únie, lebo to v konečnom dôsledku zlepší situáciu na našej východnej hranici.

Zelenskyj v dnešnom prejave uznal, že pre Slovensko je určite ťažké nahradiť energetické suroviny z Ruska, teda najmä ropu a plyn, no doplnil, že práve tento balík sankcií voči Moskve, ktorý sa týka zákazu ruských energií, je mimoriadne dôležitý. Líder Hlasu-SD ocenil tento prístup ukrajinského prezidenta. „Dúfam, že ho pozorne počúval aj prítomný predseda vlády, utlmí to jeho vášne a prestane blúzniť o prerušení dodávok ropy a uhlia z Ruskej federácie," dodal Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie