Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Matovič: Krúžkovné rodičom zabráni minúť peniaze na rôzne neduhy. Dávate z opice riť a z koláča dieru, kontroval Fico
Zdielať na

Matovič: Krúžkovné rodičom zabráni minúť peniaze na rôzne neduhy. Dávate z opice riť a z koláča dieru, kontroval Fico

BRATISLAVA / Chcem, aby sme si obliekli jeden jediný dres -kopeme za rodiny. Uviedol v pléne NR SR minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽaNO). Skrátenie legislatívneho konania odôvodnil nedostatkom času na doručenie pomoci.

Igor Matovič, ako predkladateľ uviedol dôvody pre ktoré vláda chce schváliť predkladaný balík pomoci občanom v skrátenom legislatívnom konaní. Minister financií a expremiér Igor Matovič zdôraznil, že najzásadnejším z dlvodov je dokázať, že Slovensko je prorodinný štát. "Najviac ohrozené chudobou na Slovensku sú práve rodiny," poznamenal s tým, že pôjde o pomoc v hodnote 100 miliónov mesačne. 

Vyrátal tri spôsoby, akými chce pomôcť rodinám a to prostredníctvom zvýšenia rodinných prídavkov, daňového bonusu, ale aj "krúžkovného". Práve v tomto minister financií vidí priestor na to, aby rodičia nemohli s hotovosťou narábať svojvoľne a míňať ju na "rôzne neduhy".

"Chcem, aby sme si všetci obliekli jedno tričko a kopali za rodiny s deťmi," povedal s tým, že nechce vytvárať rozkol a preto nebude útočiť na predchádzajúcu vládu, ktorá podľa Matoviča rodinám nepomáhala. Minister očakáva, že za zahlasuje všetkých 140 prítomných poslancov.

Fico vracia úder

"Celý poslanecký klub strany Smer-SD tento návrh nepodporí," uviedol Robert Fico s tým, že boli porušené všetky pravidlá skráteného legislatívneho procesu. Smer-SD zároveň navýšenie vníma ako mierne a zároveň je to podľa expremiéra rozvrat samospráv. 

"Dávate z opice riť a z koláča dieru," poznamenal Fico. "Klamete, to žiadnych 300 miliónov nebude," pokračoval Fico k návrhu na zvýšenie dani z ropy a Igora Matoviča obvinil, že uzavrel kšeft s Világhim. Smer-SD v Národnej rade SR namieta skrátené legislatívne konanie. Fico uviedol, že svoju námietku už doručili na sekretariát NR SR."Jasné, prídem v tričku Obyčajní ľudia a budem hlasovať za vaše idiotské návrhy," vysmial sa Matovičovi Fico.

Opozícia bude proti

Hlas-SD návrhu Igora Matoviča vyčíta to, že ide o likvidáciu samospráv. "Igor Matovič si neuvedomuje, že samosprávy nemajú  finančné prostriedky na sponzorovanie jeho nápadov a PR aktivít," uviedol Richard Raši (Hlas-SD) a zdôraznil, že vďaka chýbajúcim 620 miliónom nebudú samosprávy schopné zabezpečiť služby občanom. Erik Tomáš vláde vyčíta, že absolútne odignorovala dôchodcov, ktorí od vlády nedostanú nič. 

Richard Raši uviedol, že skrátenie legislatívne konanie nepodporí ani Hlas-SD. Zdôraznil, že ak by tento návrh zákona prešiel štandardným legislatívnym procesom, odstránili by sa nezmysle. Veroniku Remišovú nazval Raši "nešťastnicou". Igorovi Matovičovi odkázal, aby si tieto výdavky kompenzoval z nadpríjmov štátu, ktoré pochádzajú najmä zo zdražovania.

Opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) predložila do parlamentu návrh uznesenia, podľa ktorého Národná rada SR vyslovuje znepokojenie, že vláda v roku 2022 v súvislosti so zdražovaním nekoná. Žiada vládu, aby konala vo vzťahu k dôchodcom a každá domácnosť dostala aspoň 1 500 eur. Na tlačovej besede to povedal predseda strany Smer-SD Robert Fico. Podľa neho vláda dá rodinám a dôchodcom v roku 2022 „z koláča dieru a z opice riť“.

"Jediné, čoho sa táto vláda bojí, sú ľudia na uliciach. Príde jeden obrovský sociálny výbuch a nie sme ďaleko od tohto okamihu," povedal Fico. Spýtal sa, ako môže „blázon z Trnavy“ hovoriť, že to nie je až také zlé s cenami nafty a benzínu. Podľa neho nemožno pri cenách palív porovnávať sa s Nemeckom, kde sú vyššie príjmy. V Smere-SD sú šokovaní z toho, že sa nič nerobí s týmto problémom. Fico kritizoval postup vládnej koalície, kde „vymysleli“ zdanenie ruskej ropy, ktorú nechcú. Šéf Smeru-SD tvrdí, že Slovensko má vzhľadom na príjmy jedny z najvyšších cien palív na svete. Vládu označil „za bandu neschopných ľudí“, ktorí sa nevedia na ničom dohodnúť.

OĽaNO si na pomoc zavolalo zástupcov konzervatívnych prorodinných organizácii, ktorí sa zhodli na tom, že sociálna politika štátu a prorodinná politika štátu sú dve rozdielne veci. "Je to po prvý raz od vzniku štátu, kedy sa štát takto masívnym spôsobom rozhodol podporiť rodinný," uviedol Juraj Šuc zo spoločenstva  Ladislava Hanusa, ktorý argumentoval aj tým, že prorodinná politika a podpora stabilných zväzkov, a teda manželských spojení muža ženy, vyrieši hrubnutie spoločnosti a vráti výchovu k hrdinstvu a cti. 

SaS tvrdí, že opatrenia Igora Matoviča dajú viac bohatým a chudobným vezmú. "Je z tohto pohľadu správne, že sme vetovali vyššie dane," poznamenal na tlačovej besede predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič. "Igor Matovič znásilňuje demokraciu na Slovensku," pokračoval saskár s tým, že takto na silu pretláčať návrhy parlamentom si nedovolili ani predchádzajúce vlády. 

SaS sa postaví proti skrátenému legislatívnemu konaniu, ale aj proti návrhom Igorom Matoviča. "Ak prejde daň z ropy, predstavíme svoje opatrenia na zníženie daňového zaťaženia," pokračoval Viskupič a doplnil, že ho zarazila nová koalícia s fašistami. 

Richard Sulík poznamenal, že SaS vetovala vyššie, ale aj nové dane a bude tak robiť aj naďalej. "Prikrývaj sa takou perinou, na akú máš," odkázal Sulík Igorovi Matovičovi. SaS je pripravená daň z ropy vetovať. Urobí tak vtedy ak nedôjde k zníženiu daní pre občanov a to napríklad v súvislosti s pohonnými hmotami. "Je to extrémne nezodpovedný prístup k rozpočtu a to, že to prichádza od ministra financií hovorí veľmi veľa o tom, prečo Igor Matovič vložil rodinné financie do rúk svojej manželky Pavlínky," uzavrel Sulík.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) by sa sama vylúčila z koalície, keby koaličná zmluva nebola pre ňu záväzná. Uviedol to minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v reakcii na tvrdenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) o nezáväznosti koaličnej dohody pre SaS v prípade, že by ostatné vládne strany nerešpektovali jej veto pri zavedení mimoriadnej dane pre spoločnosť Slovnaft.

"Oni by sa týmto vylúčili z koalície. To je tak. Poviete, že odteraz nie som tvoj manžel, ale budem bývať v tvojom dome. To je také zvláštne,“ vyjadril sa Matovič. Podľa neho by SaS z koalície neposlali preč. "Osobne si myslím, že by nezvládli pred verejnosťou takú trucovitú, pomstychtivú pozíciu," doplnil s tým, že sa mu páčila "takáto skúška". „Myslím si, že veľmi rýchlo by stiahli chvost a takéto vyhrážky by neaplikovali,"  uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie