Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sulík bude návrh Igora Matoviča o zvýšení daní vetovať. Matovič ho obviňuje z vlastizrady
Zdielať na

Sulík bude návrh Igora Matoviča o zvýšení daní vetovať. Matovič ho obviňuje z vlastizrady

BRATISLAVA / Na rokovaní vlády v stredu (18.5.2022) sa situácia medzi dvoma ministrami opäť vyostrila. Zatiaľ čo minister hospodárstva Richard Sulík pred médiami uviedol, že návrh obsahujúci zvýšenie daní vetovať, minister financií ho obviňuje z vlastizrady.

Podľa ministerky MIRRI Veroniky Remišovej by sa mali upratať všetci, pretože občania nemôžu byť rukojemníkmi koaličných sporov. Zároveň však potvrdila, že veto zo strany SaS bude rešpektovať. "Takto sa nedá pracovať," uviedla Remišová s tým, že je nevyhnutné nájsť kompromis. Absolútne diametrálny názor má však expremiér a minister financií Igor Matovič. 

Sulík potvrdil veto

Richard Sulík potvrdil, že návrh dostali včera večer o deviatej. "Je to rozsiahli návrh," povedal Sulík a dodal, že stále platí, že bude veto zo strany SaS platí. "Predstavte si, že v tomto štáte žijú ľudia, ktorí tvoria hodnoty a nechcú, aby z toho štát stále niečo bral a rozdával tak, ako sa práve niekto vyspal," zaútočil líder ekonomických liberálov a dodal, že vetovať budú aj návrh Igora Matoviča, ktorý sa týka zdanenie ropy. Sulík poznamenal, že Slovnaft sa vyjadril, že majú vlastný návrh cenotvorby a to podľa trhových princípov. "Žiadna dohoda, že by oni následne ceny nezvýšili neexistuje," povedal Sulík a uviedol, že zavedenie takejto dane, by opäť zaplatili ľudia za naftu a benzín. "Takto sa verejné financie neriadia," uzavrel Sulík. 

Podľa Gröhlinga sú preukazy nezmysel

Minister školstva Branislav Gröhling má problém s návrhom o voľnočasových poukazoch. "Nevieme ich realizovať, pretože by sme museli novelizovať ďalších osem zákonov, ktoré nie sú obsahom tohto zákona. Na základe tohoto zákona by mohol ktokoľvek deti po škole čokoľvek a štát to bude financovať. Nie sú tam žiadne kritéria, ani kvalitatívne požiadavky," poznamenal Branislav Gröhling s dôrazom na to, že návrh je nezmyslený. Podľa Márie Kolíkovej je toto znásilnenie legislatívneho návrhu s tým, že dopady sú neakceptovateľné. "Celý právny štát sa nám rúti," rozhorčila sa SaS. 

Matovič obviňuje z vlastizrady

Igor Matovič pred zástupcami médií nešetril emóciami. Branislav Gröhling podľa Matoviča bohapusto klamal, pretože ministerstvo školstva musí zriadiť register poskytovateľov krúžkov. "Berú si za rukojemníkov deti len preto, že návrh podal Matovič," pokračoval s tým, že minister školstva zakázal štátnym zamestnancom pracovať spolu s ministerstvom financií. 

"Slovnaft, aby ste vedeli, dnes zarába viac ako 100 miliónov eur iba na tom diskonte. V kasičke tak môžeme mať 1 milión eur. Sulík sa teraz rozhoduje, či ho budeme mať v našej kasičke, alebo ho doprajeme maďarským oligarchom," pokračoval Matovič, podľa ktorého Sulík kope za oligarchov a to spôsobom, že by Danko, Počiatek a ďalší mohli blednúť závisťou.

"Takéto veci sa nerobia zadarmo a hraničí to s vlastizradou," pokračoval Matovič. SaS podľa neho všetko vetuje a v kritických chvíľach sa ukazuje, za koho SaS kope. "Ľudia nech si urobia obraz sami," reagoval šéf financií s tým, že Sulík háji záujem svojho blízkeho priateľa, ktorý je najväčším výrobcom alkoholu a svoje záujmy má podľa neho aj v Slovnafte. 

Sulík podľa neho ešte na koaličnej rade s daňou z ropy súhlasí. "Čo sa stalo za tých 24 hodín a koho záujmy háji?" uzavrel líder OĽaNO. 

Súvisiace články

Najčítanejšie