Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: "Hviezdou" bol, ako inak, Matovič, ale aj návrat 90-tych rokov na východe
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: "Hviezdou" bol, ako inak, Matovič, ale aj návrat 90-tych rokov na východe

BRATISLAVA / V uplynulom týždni prelomil parlament NR SR veto prezidentky Zuzany Čaputovej. Vládna koalícia, ktorej chýbali hlasy strany SaS, ale aj štyroch nezaradených poslancov strany Za ľudí, sa spojila s pravicovými extrémistami z opozície. Podľa politológa Radoslava Štefančíka to pre Matoviča muselo byť veľké poníženie.

Politológ Radoslav Štefančík zhodnotil pre Noviny PLUS uplynulý týždeň v politike. Pozrel sa nielen na prelomenie veta, ale aj na pokánie, ktoré na sobotňajšej tlačovej konferencii predviedol minister financií Igor Matovič a to spolu s predsedom vlády Eduardom Hegerom. 

Pozor, padá hviezda

"Hviezdou tohto týždňa bol, ako inak, Igor Matovič. Jeho snahu oznamovanú už niekoľko dní na straníckych bilbordoch mu pani prezidentka zahatala, preto musel opäť počítať s pravicovými extrémistami. Musí to byť veľké poníženie pre človeka, ktorý nevedel extrémistom v opozičnom období prísť na meno a dnes s nimi vytvára hlasovaciu koalíciu," poznamenal kriticky politológ. 

Pokánie bude trvať len chvíľu, nanajvýš dve

Štefančík uviedol, že to vyzerá tak, že koaličná zmluva je už dávno len zdrapom papiera. "Jediné, čo drží túto družinu po kope, je strach z revanšu revolučne naladeného Smeru. Igor Matovič poprosil o odpustenie. Aké kresťanské. Keby sme ho nepoznali, aj by sme mu uverili. Lenže šéf OĽaNO je známa firma. Pokánie bude dozaista trvať iba chvíľu a všetko sa vráti do starých koľají. Ku konfliktom, vzájomnému osočovaniu, k podrazom. A takto si tu budeme spolunažívať až do momentu, keď si nezvolíme iných, možno podobných," doplnil ďalej  a upozornil, že slovenský volič je totiž večný idealista, rojko, naivka. "Vždy sa nechá obalamutiť niekým novým, na koho potom nasledujúce štyri roky hromží," uzavrel Štefančík. 

Tie "zlaté deväťdesiate" 

Radoslav Štefančík označil za udalosť týždňa aj to, že aktivistovi a kandidátovi na primátora Michaloviec podpálili auto. "V deň narodenín jeho dcéry. Akosi sme si už zvykli, že mafia na Slovensku síce existuje, dokonca má priame väzby na niektorých politikov, ale podpaľovanie áut je predsa len obdobie divokých deväťdesiatych rokov," poznamenal s tým, že sa zdá, že toto smutné obdobie sa vracia späť. "Tento prípad ale zároveň dokazuje, aké dôležité je sledovať aj komunálnu politiku a svojim záujmom nedať mafii šancu," zakončil politológ pre Noviny PLUS TV JOJ. 

V súvislosti s útokom strana Sloboda a Solidarita (SaS) uviedla, že bude žiadať o zvolanie mimoriadneho bezpečnostného výboru parlamentu. Dôvodom je práve podpálenie auta Milana Kaplana, ktorý je aktivistom a kandidátom na post primátora Michaloviec. Informoval o tom Tomáš Kottra z komunikačného oddelenia SaS.

Podľa okresného predsedu SaS v Michalovciach Radovana Geciho bola motívom s najväčšou pravdepodobnosťou politická práca Kaplana. "Podpáliť auto komunálnemu politikovi, v deň narodenín jeho dcérky, je jasný odkaz s cieľom zastrašiť každého, kto bude bojovať za spravodlivosť," uviedla SaS. Na mimoriadnom bezpečnostnom výbore parlamentu by sa mal podľa SaS zúčastniť aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a prezident policajného zboru Štefan Hamran.

"Milan Kaplan je aktivista a regionálny politik známy tým, že dlhé roky odvážne poukazuje na porušovanie zákonov, klientelizmus a korupciu v regióne. Je to slušný človek, ktorý si zaslúži plnú podporu nás všetkých," povedala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová a dodala, že bude na ministra vnútra a policajného prezidenta apelovať, aby vyšetrenie tohoto prípadu patrilo medzi priority.

Súvisiace články

Najčítanejšie