Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Igor Matovič a Eduard Heger chcú rozdať 200 miliónov. Zatiaľ sa nevie, kde ich vezmú
Zdielať na

Igor Matovič a Eduard Heger chcú rozdať 200 miliónov. Zatiaľ sa nevie, kde ich vezmú

BRATISLAVA / Približne 400-tisíc zamestnancom štátnej a verejnej správy štát ponúkne 500 eur na osobu v tomto roku ako jednorazovú pomoc. Celkovo pôjde o sumu 200 miliónov eur. Na tlačovej besede to dnes povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO). Podľa neho ide o ponuku na rokovania s Konfederáciou odborových zväzov (KOZ).

"To, čo vieme dnes ponúknuť, je jednorazová pomoc v tomto roku a nezaväzuje vládu na výdavky v ďalších rokoch. Chceme pomôcť ľuďom, lebo chceme pomáhať, ale musíme to robiť v rámci svojich možností," uviedol premiér na tlačovej konferencii v sobotu. 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dlhodobo bojuje za vyššie platy nielen pre zamestnancov škôl, zdravotníkov, ale aj pre iné oblasti štátnej a verejnej správy. Ak minister financií dokáže nájsť kryté zdroje z tohtoročného rozpočtu, tak si vieme po oboznámení sa s celým návrhom predstaviť podporu spomínanej jednorazovej pomoci. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Nepočítame so zvýšením daní. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) takto reagoval v relácii Sobotné dialógy v RTVS na otázku, kde bude hľadať zdroje na plánované vyplatenie 500 eur v hrubom v tomto roku pre 400-tisíc zamestnancov štátnej a verejnej správy. Celkovo má ísť o sumu 200 miliónov eur.

Šéf rezortu financií v relácii povedal, že zdroje na vyplatenie peňazí nájde a jeden je taký, ktorý nemôže menovať, ale bude to pozitívne prekvapenie pre všetkých. O zdrojoch z daňových nadpríjmov poznamenal, že tam je veľa ľudí v rade.

Podľa Matoviča koaličných partnerov oboznámili s návrhom na vyplatenie 500 eur. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dnes uviedla, že ak minister financií dokáže nájsť kryté zdroje z tohtoročného rozpočtu, tak si vie po oboznámení sa s celým návrhom predstaviť podporu spomínanej jednorazovej pomoci. Matovič k tomu poznamenal, že "my tie zdroje nájdeme a budeme si za to niesť pozitívne či negatívne emócie". Kde konkrétne ich nájde, nepovedal.

Hlas-SD zámer kritizuje

Návrh Igora Matoviča a Eduarda Hegera (obaja OĽaNO) na jednorazovú pomoc zamestnancom verejnej správy je len ďalšou dymovou clonou, ktorá dobre vyzerá na tlačovej konferencii, ale ako pomoc pri zdražovaní je nedostatočná. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas – SD) Patrícia Medveď Macíková.

"Skutočný a formálny predseda vlády veľkolepo predstavili návrh, s ktorým ešte len odchádzajú na rokovanie s odborármi. Nevieme, z čoho bude krytý. Nevieme, či je na ňom dohoda v koalícii. Stále pritom ostávajú obrovské skupiny ohrozených ľudí, ktoré márne čakajú na pomoc vlády," vyhlásil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Hlas-SD pripomenul, že keď dôchodcovia žiadajú zvýšenie dôchodkov a učitelia, lekári a sestry vyššie platy, vždy dostanú odpoveď, že štát na to nemá peniaze. "Igor Matovič používa verejné financie výlučne ako osobný politický a marketingový nástroj. Na jednej strane celé mesiace podmieňuje pomoc zvyšovaním daní, lebo vraj bez toho sa pomáhať nedá a potom zrazu nájde 200 miliónov eur na svoju novú prioritu," poznamenal Pellegrini.

Matoviča s Hegerom sa podľa neho oprávnene zmocňuje panika. "V uliciach bolo 15-tisíc učiteľov, ktorí žiadajú 10-percentný rast platov ako za mojej vlády. Lekári a sestry hrozia hádzaním svojich plášťov a tisíckami výpovedí. V štrajkovej pohotovosti sú odbory i samosprávy. Jednorazová pomoc približne 350 eur v čistom v septembri, teda po roku zdražovania, je síce vítaným krokom, no určite nezalepí oči všetkým, ktorí žiadajú systémové kroky," upozornil Pellegrini. Podľa Hlasu-SD vládna koalícia v pomoci ľuďom absolútne zlyháva a jej výkon je v porovnaní s inými európskymi štátmi čistým prepadákom.

"Ľuďom na Slovensku spôsobuje zdražovanie čoraz väčšiu katastrofu v ich peňaženkách. Od piatka tankujú palivo drahšie ako dve eurá na liter, plyn môže zdražieť až o dvojnásobok, drasticky rastú ceny potravín i bývania. Po desiatich mesiacoch hádok a žiadnej skutočnej pomoci preto čakáme od vlády komplexný zákon Lex Slovensko, ktorý tu a teraz pomôže najviac postihnutým skupinám ľudí," dodal líder Hlasu-SD.

Súvisiace články

Najčítanejšie