Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo financií: Opatrenia vlády by v ďalších dvoch rokoch mali domácnostiam ušetriť tri milióny eur
Zdielať na

Ministerstvo financií: Opatrenia vlády by v ďalších dvoch rokoch mali domácnostiam ušetriť tri milióny eur

BRATISLAVA / Eurozóna má síce rovnaké problémy s energiami, ako Slovenská republika, ale očakáva sa ekonomický pozitívny rast. Na tlačovom brífingu to povedali zástupcovia ministerstva financií počas predstavovania makroekonomickej pronózy.

"Energie sú vysoké a stále rastú," povedal Juraj Valachy s tým, že sa očakávalo, že budúci rok budú klesať. Tieto predstavy sa však medzičasom zhoršili a zostanú na tom istom horizonte až do roka 2024. V makroekonomickej prognóze zohľadňovali aj mzdové obálky. Tie sú nižšie než dohoda so Slovenskými elektrárňami a ďalšie opatrenia. 

840 miliónov je úspora z ponuky, ktorú robí SPP slovenským domácnostiam. Veľkú úsporu domácnostiam prinesie aj spomínané nastavenie cien elektriny. Pre štvorčlennú domácnosť bude táto úspora okolo 2-tisíc eur. "Toto je bezprecedentná pomoc domácnostiam zo strany vlády," uviedol štátny tajomník Klimek. 

"Vláda v roku 2023 a 2024 priniesla domácnostiam úsporu 3 miliardy," pokračoval štátny tajomník ministerstva financií. Ceny energií by mali mať v nadchádzajúcich rokoch teda nulový rast a inflácia by sa mala pohybovať okolo 11,5 %. Podľa Valachyho by sa mala menej dotknúť domácností. Na budúci rok by mali vzrásť aj mzdy a to o 10 % a rast cien by mal byť normálnejší. 

​Napriek tomu Valachy uviedol, že aktuálne mzdy poklesnú o cca 3 %. "Nemôžeme očakávať, že domácnosti si budú môcť vyskakovať," pokračoval Valachy a dodal, že v aktuálnej situácii sa nič iné ani nedalo očakávať. S ekonomikou a výberom daní nám pomáhajú aj utečenci, ktorí sa zamestnávajú na pozíciách, ktoré nechceli byť Slováci a platia dane a odvody. "Zamestnávajú sa na pozíciách, kde bolo najviac voľných miest," poznamenal Valachy. 

Plán obnovy sa podľa odborníkov z MF musí naplniť do poslednej body, hoci jeho efekt na ekonomiku sa prejaví o niečo neskôr. "Plán obnovy by mal byť kotvou pre ekonomiku rovnako, ako eurofondy," uzavrel Juraj Valachy. 

V rozpočte o 900 miliónov viac

Daňové príjmy by mali byť v tomto roku o 900 miliónov eur vyššie, ako sa očakávalo v marci tohto roka. Na tlačovej besede to uviedol riaditeľ Inštitútu finančnej politiky rezortu financií Juraj Valachy. Oproti rozpočtu na tento rok by mali byť daňové príjmy vyššie o necelé dve miliardy eur. Vychádza z odhadu Inštitútu finančnej politiky v novej daňovej prognóze rezortu financií.

„Inflácia dáva, aj berie," povedal. Na jednej strane inflácia podľa neho zlepšuje výber daní, na strane druhej si však žiada vyššie kompenzácie v súvislosti so zvyšovaním cien energií a tovarov, či rastom miezd. „Nemôžeme z tých dvoch miliárd eur hneď porcovať, sú to príjmy, ktoré budeme musieť použiť na kompenzáciu vyšších cien a vyšších miezd vo verejnom sektore," upozornil Valachy.

Pozornosť tiež upriamil na dôchodky, ktoré sa budú podľa vývoja inflácie v rokoch 2023 a 2024 výrazne valorizovať. V roku 2024 by mali výdavky na penzie stúpnuť o 1,6 miliardy eur. Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Marcela Klimeka by sa mali dôchodky od budúceho roka zvýšiť o 11 percent. „Aj po zohľadnení rodinného balíka bude príjem samospráv a žúp vyšší, ako bol rozpočtovaný, v tomto aj budúcom roku," povedal Klimek.

Rezort financií pritom prekvapil výber daní z príjmov právnických osôb, ktorý sa za rok 2021 medziročne zvýšil o 19 percent. Štátny tajomník rezortu financií upozornil na to, že vďaka vyššej efektivite finančnej správy pri výbere daní dokáže štát inkasovať vyššie daňové príjmy.

Súvisiace články

Najčítanejšie