Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šéf výboru pre financie a rozpočet: Nasadli sme na kolotoč a zostane nám po ňom len bolesť hlavy a žalúdka
Zdielať na

Šéf výboru pre financie a rozpočet: Nasadli sme na kolotoč a zostane nám po ňom len bolesť hlavy a žalúdka

BRATISLAVA / Za avizovanými 500 eurami pre zamestnancov štátu vidí predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet len jediné riešenie- Marián Viskupič (SaS) argumentuje, že 200 miliónov sa dá získať jedine zvýšeným výberom daní od občanov a spomínané rébusy neexistujú.

Viskupič tvrdí, že jediným spôsobom, ako získať 200 miliónov bez zadĺženia je vysoký výber daní od občanov a od firiem v tomto roku. "Nie, štát nerieši pri správe financií žiadne rébusy a nerieši žiadne hádanky. Už vôbec nemôže byť okolo témy výberu daní a návrhov pomoci rúško tajomnosti, nemôže to byť neverejná téma, a nemôže to byť tak, že niekto má taký zdroj," poznamenal kriticky poslanec za SaS.

Šéf výboru pre financie a rozpočet zároveň zdôraznil, že financie nezháňa minister financií. "Jediní, ktorí zháňajú peniaze na nápady ministra financií nie je on, ale ľudia - zamestnanci, živnostníci a firmy. Tí jediní nakupujú a spotrebúvajú, investujú a šetria. A pri svojich aktivitách platia dane, tu spotrebnú, tu DPH, tu poplatok, tu daň z príjmu - platu, tu daň zo zisku," poznamenal Marián Viskupič kriticky. 

Viskupič uviedol, že tri mesiace po poslednej daňovej prognóze od makroekonómov bolo veľmi pravdepodobne tento týždeň rokovanie daňového výboru na Ministerstve financií. "Verím, že už existuje aktuálny návrh prognózy výberu daní a vývoja výdavkov štátu, prezentovaný na Ministerstve financií. Verím, že analytici a ekonómovia prezentovali dáta, predikcie a prognózami a pán minister videl a počúval ich výstupy," dodal Viskupič ďalej s tým, že  v materiáli novej daňovej prognózy sú určite ďaleko vyššie príjmy ako je hodnota v schválenom rozpočte a aj ďaleko vyššie ako je prognóza daňového výboru z marca 2022.

Čo je problém?

"Problémom je, že nejde o verejné dáta a čísla a dokonca nejde ani o dáta, ku ktorým by mal v tomto momente prístup ktorýkoľvek koaličný partner, členovia Výboru pre rozpočet a financie v Národnej rade. K dátam nemám prístup ani ja ako predseda tohto výboru," pokračoval Viskupič s tým, že problém má len v jednej veci. 

Minister financií podľa šéfa finančného výboru vyrazí na tlačovku s tvrdením, že o svojej iniciatíve informoval koaličných partnerov a všetkým vyrazí dych. "Minister na otázku: Odkiaľ zoberie zdroje 200 miliónov eur na svoj najnovší nápad a iniciatívu odpovie: nebudem z toho robiť tému verejnú, ľudia si nezaslúžia byť rukojemníkom," dodal Viskupič ďalej s tým, že dobrou správou je, že minister Matovič zasvietil svetlo vo svojej špajzi a našiel na poličkách nové zásoby. 

Vadia ďalšie plošné riešenia

"Pamätáte si tie slová z minulej krízy? Pamätáte si z doby kovidovej slová plošne, všetci, celoslovensky a opakovane?Dávajme si pozor. Okrem veľmi vysokých daňových príjmov je veľmi pravdepodobné, že štát sa tento rok vyhne aj mnohým výdavkom, ktoré plánoval, lebo nie je schopný urobiť ani to, čo si naplánoval," zhodnotil saskár a dodal, že rovnako je veľmi pravdepodobné, že mnohé už realizované a aj plánované výdavky nám preplatí Európska Únia.

"A zrátané v tabuľke príjmov a výdavkov to ministrovi financií vnukne možnosť rozdávať ako Mikuláš. A bojím sa, že sa mu bude veľmi ťažko odolávať a nenájde správnu mieru. "Helicopter money" nápadov asi bude do konca roka viac a prídu opakovane. Nasadli sme do kolotoča a v kabíne sedí za pákou minister financií. Ak sa vám bude krútiť hlava a bude Vám zle, tak si na to spomeňte pri najbližších voľbách. Aj tento kolotoč zastane, lebo všetkým a každému raz dôjdu zdroje a peniaze na rozdávanie. Zostane bolenie hlavy a žalúdka," uzavrel šéf výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie