Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
S ministrami SaS balia kufre aj štátni tajomníci a šéf SPP: Odchod Prokypčáka a Sulíka je mimoriadne nezodpovedný, hovorí Naď
Zdielať na

S ministrami SaS balia kufre aj štátni tajomníci a šéf SPP: Odchod Prokypčáka a Sulíka je mimoriadne nezodpovedný, hovorí Naď

BRATISLAVA / Všetko sa schyľuje k tomu, že na konci augusta podajú ministri za SaS demisie, vyhlásil líder strany Richard Sulík. No zdá sa, že si nezbalia kufre len oni, ale na odchod sa chystajú aj viacerí štátni tajomníci či dokonca šéf SPP.

Aj napriek viacerým rokovaniam zástupcov vládnych strán sa v rámci vládnej krízy zatiaľ neschyľuje k spoločnému kompromisu. SaS totiž stále trvá na svojej požiadavke odchodu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), čo financmajster odmieta. Najbližšie spoločné rokovanie je naplánované na piatok (26.8.), no Sulík v posune situácie veľké nádeje nevidí. "Ak minister financií odstúpi, nikam neodídeme a sme pripravení ďalej vykonávať našu prácu," povedal na utorkovej (23.8.) tlačovej konferencii.

To, že zo svojich funkcií neodídu len ministri, ale aj štátni tajomníci, naznačila ešte v pondelok (22.8.) štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová. "Neostanem tu, ak tu nebude minister. A to práve preto, že nevidím priestor na to, aby sme zmeny, pre ktoré sme sem všetci prišli, mohli ďalej robiť," povedala s tým, že odísť sa chystajú aj jej kolegovia.

Kufre balia aj ďalší štátni tajomníci

Podobný scenár sa, zdá sa, odohrá aj na ďalších troch ministerstvách, ktoré v súčasnosti vedie SaS. "Ak sa moja viera vo vyriešenie nenaplní, tak termín môjho odvolania bude na vláde. Som pripravený zotrvať, koľko bude treba na konkrétne odovzdanie agendy," povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus pre Noviny PLUS. Dodal, že po odchode z rezortu si uplatní poslanecký mandát.

Podobný plán má aj štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Ondrej Dostál. "Je mi  jasné, že vo funkcii skončím po tom, ako príde nový minister a nastúpi do úradu. Považujem to za úplne logické, keďže som nominant SaS," reagoval Dostál. "Určite neuvažujem o tom, že budem pokračovať ako štátny tajomník po tom, čo SaS odíde do opozície," dodal s tým, že sa vráti do poslaneckých lavíc. Dostál si uplatňoval poslanecký mandát do marca tohto roku, keď nastúpil na rezort spravodlivosti.

Ako uviedol minister hospodárstva, o zotrvaní štátnych tajomníkov po jeho prípadnej demisii diskutovali aj v jeho úrade. "Neviem ich tam držať proti svojej vôli. Zdôrazňujem, že sám od seba povedal aj generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák, že on so mnou prišiel a so mnou aj odíde," povedal Sulík s tým, že zamestnancov z ich pozícií nebude vyháňať, no nevie ich ani prinútiť ostať tam proti svojej vôli.

"Budem sa snažiť zariadiť, aby tam nejakú dobu ostali. Povedzme týždeň, desať dní," dodal s tým, že nechce, aby bol príchod nového ministra ako "skok do studenej vody"

Prípadný odchod šéfa SPP kritizuje Naď

"Robíme všetko preto, aby štvorkoalícia zostala," vyjadril sa minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) k aktuálnej politickej situácii s tým, že členovia koalície neustále rokujú. Venovať sa majú aj téme obsadenia pozícií ministrov či ďalších nominantov rezortov po prípadnom odchode SaS z vlády.

"Ak by sa takáto vec skutočne udiala, je to nielenže mimoriadne nezodpovedné zo strany ministra Sulíka, že v predvečer vykurovacej sezóny opustí svoju funkciu, ktorá je kriticky dôležitá pre zabezpečenie energií, ale ešte aj štátny manažér, ktorý má mať vo svojom záujem štátu, sa rozhodne politicky odísť kvôli odchodu nejakého politika," povedal Naď k avizovanému odchodu Prokypčáka z funkcie. Dodal, že je to len dôkaz toho, že niektorí ľudia hľadia na svoje záujmy namiesto záujmov občanov. "Pripadá mi to absurdné," dodal Naď.

Celé vyjadrenie Naďa si môžete pozrieť vo videu:

​Členovia vlády aj ministerstvo hospodárstva v súčasnosti riešia okrem vojny na Ukrajine aj energetickú krízu, ktorá sa zrejme prejaví naplno nadchádzajúcu zimu. V súvislosti s tým v minulosti predstavil Sulík dohodu s SPP, podľa ktorej by mali mať odberatelia, ktorí so spoločnosťou podpíšu zmluvu, zvýhodnené ceny plynu. "Budeme sa o tom rozprávať aj na zajtrajšej (24.8.) vláde, nejaké kroky, ktoré sú k tomu potrebné. V deň odovzdania agendy to pán Prokypčák odovzdá svojmu nástupcovi," vysvetlil Sulík.

Súvisiace články

Najčítanejšie