Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zbrane, čln či poľovnícke trofeje: Politici v majetkových priznaniach uviedli aj kuriozity
Zdielať na

Zbrane, čln či poľovnícke trofeje: Politici v majetkových priznaniach uviedli aj kuriozity

BRATISLAVA / Koľko zarobili a aké nehnteľnosti vlastnia? Politici každoročne podávajú majetkové priznania, ktoré bežným ľuďom dovolia nahliadnuť do ich súkromia. Viacerí z nich sa tak pravidelne priznávajú k vlastníctvu nehnuteľností, pozemkov či áut. Niektorí prekvapili aj umením, zbraňami či hodinkami.

Verejní funkcionári majú povinnosť každoročne odovzdať svoje majetkové priznanie za predchádzajúci rok. Ako v júni informoval predseda výboru pre nezlúčiteľnosť funkcií Boris Susko (Smer-SD) pre TASR, tento rok si povinnosť včas nesplnilo takmer 100 funkcionárov.

Majetkové priznania tak každoročne umožnia verejnosti nahliadnuť do súkromia politikov. Uvádzajú v nich totiž koľko za predchádzajúci rok zarobili, aké hnuteľnosti či nehnuteľnosti vlastnia ale aj to, či majú na krku úver alebo hypotéku.

Nehnuteľnosti v Thajsku aj Španielsku

Najznámejší slovenský multiotecko a predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) bol už pred vstupom do politiky známy svojimi podnikateľskými aktivitami. Aj v súčasnosti vlastní podiely vo viacerých firmách. Pochváliť sa však môže aj nehnuteľnosťami v zahraničí - v Thajsku, Rakúsku, Dubaji a Španielsku. 12-násobný otecko si zrejme aj na Slovensku potrpí na luxus. Priznal sa totiž aj k zbierke hodiniek a šperkov aj k umeleckým dielam.

​Aj podpredseda hnutia Sme rodina a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak v majetkovom priznaní uviedol umelecké diela. Poslankyňa klubu Sme rodina Petra Krištúfková sa zas môže pochváliť umeleckými dielami zberateľskej hodnoty, luxusným hodinkami a šperkami. Jej poslanecký kolega Martin Borguľa tiež vlastní hodinky, zbierku starožitností ale aj veterána z roku 1971.

Nájdu sa aj milovníci umenia

Podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina) zas v priznaní uviedol, že si prenajíma byt v Londýne. "Je všeobecne známe, že moja rodina žije vo Veľkej Británii," povedal politik koncom roka 2020 pre Denník N, keď vysvetľoval, prečo počas prísnych nariadení kvôli koronavírusu cestoval do zahraničia.

Umeniu, zdá sa, holdujú viacerí politici. O exministrovi financií a poslancovi Ladislavovi Kamenickom (Smer-SD) je známe, že vo voľnom čase maľuje obrazy. "Som nočná sova. Je to pre mňa meditácia, odporúčam to každému vyskúšať," vysvetľoval publiku ešte v roku 2021 počas svojej vernisáže. Podľa majetkového priznania sa môže pochváliť aj hodnotnou zbierkou umenia.

Podobne je na tom napríklad poslankyňa SaS Vladimíra Marcinková či poslanec Boris Susko (Smer-SD). Marián Kéry zo Smeru-SD okrem obrazov vlastní aj hodnotné hodinky a knihy.

Bez zbrane ani na krok

Poslanec Anton Stredák (Smer-SD) v majetkovom priznaní okrem vlasstníctva obrazov uviedol aj hodnotné šperky a zbrane. Jeho bývalá stranícka kolegyňa, teraz už podpredsedníčka Hlasu-SD a poslankyňa Denisa Saková taktiež vlastní obrazy, šperky, no aj zbrane. Či si ich zaobstarala kvôli medializovanému prípadu, keď ju pred vyše 10 rokmi vykradli, nevedmo. Zaujímavosťou tiež je, že aj napriek vlastníctvu viacerých nehnuteľností si prenajíma dom v bratislavskom Ružinove.

Poslanec klubu OĽaNO György Gyimesi je známy vášnivý poľovník. Je to evidentné aj podľa jeho majetkového priznania, v ktorom okrem iného uviedol aj zbierku poľovníckych trofejí. Exminister zdravotníctva a poslanec Marek Krajčí (OĽaNO) a Krajniak sa zas môžu pochváliť investičným zlatom.

Kým viacerí poslanci či ministri priznali vlastníctvo automobilu, niektorí z nich majú aj iné dopravné prostriedky. Motorkou z roku 2014 sa napríklad môže pochváliť minister vnútra Roman Mikulec, dvojkolesového tátoša ale vlastnia aj poslanci Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), Jozef Pročko OĽaNO) či Jozef Kanuščák (SaS), ktorý má aj nákladné vozidlo. Prekvapil aj minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO), ktorý sa priznal k vlastníctvu motorového člna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie