Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Heger oznámil, že z Plánu obnovy vyčlenia 192 miliónov eur na stavbu a rekonštrukciu zariadení sociálnych služieb
Zdielať na

Heger oznámil, že z Plánu obnovy vyčlenia 192 miliónov eur na stavbu a rekonštrukciu zariadení sociálnych služieb

BRATISLAVA / Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), generálna riaditeľka sekcie Plánu obnovy na Úrade vlády Lívia Vašáková a predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) predstavili výzvu na stavbu a rekonštrukciu zariadení sociálnych služieb.

"Pre starších máme veľmi dobrú správu, ktorá vyplýva z Plánu obnovy," povedal na úvod Heger s tým, že poďakoval aj poslancom, ktorí v utorok (4.9.) schválili posledný legislatívny míľnik pre vyžiadanie ďalších financií z Plánu obnovy. Za hlasovalo 88 poslancov.

"Práve na tomto príklade môžete vidieť, že Plán obnovy myslí na každú kategóriu občanov," dodal Heger s tým, že pre starších občanov chcú zabezpečiť opatrovateľskú i paliatívnu starostlivosť.

"Preto práve dnes spúšťame výzvu z Plánu obnovy na 192 miliónov eur, ktorá bude na výstavbu nových zariadení sociálnych služieb aj na ich rekonštrukciu," predstavil Heger s tým, že takto sa niektorí zo seniorov budú môcť presunúť do tzv. zariadení rodinného typu. "Nové budovy budú spĺňať požiadavky energickej efektívnosti," dodal.

​Cieľom je vytvoriť 67 nových ambulantných zariadení, 43 nízkokapacitných zariadení (do 12 miest) a 16 zariadení s kapacitou do 30 miest. Spolu ide o približne 126 nových zariadení. V spolupráci s STU tatiež pripravili katalógy, z ktorých si žiadatelia budú môcť vybrať to, čo potrebujú. "Každý žiadateľ si môže vybrať a nakombinovať také zariadenie, aké potrebuje," vysvetlil Krajniak.

"Slovensko ide podľa harmonogramu tak, ako sme avizovali," vysvetlila Vašáková. V účasnosti majú vyhlásených alebo ukončených viac ako 40 výziev. "Tento projekt má byť jednoduchý a dostupný aj pre malé obce," dodal štátny tajomník ministerstva práce Juraj Káčer.

Súvisiace články

Najčítanejšie