Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Stand-up komik Michael Szatmary o extrémistickom útoku v Bratislave: Tentoraz som mal ja aj moja dcéra šťastie
Zdielať na

Stand-up komik Michael Szatmary o extrémistickom útoku v Bratislave: Tentoraz som mal ja aj moja dcéra šťastie

BRATISLAVA / Slovenskom otriasla nielen streľba, ktorá bola extrémistickým trestným činom, ale zaskočil aj manifest, ktorý útočník zverejnil na sociálnej sieti, kde pravidelne demonštroval znevažovanie etnických skupín či sexuálnych menšín. Vo svojom manifeste znevažoval a obviňoval Židov. Podľa stand-up komika Michaela Szatmaryho mali Židia v Bratislave včera len šťastie.

"Som Žid, nie gay ani lesba. Som Žid a tak ako gay ani lesba nemôžem zato, že sa som taký narodil. Považujem sa za slušného a tolerantného človeka, ktorý dodržuje zákony, neubližuje druhým a snaží sa žiť podľa desiatich prikázaní. Som iný? Možno. Ale ak ma tieto vlastnosti robia iným, tak som na to hrdý," uviedol Szatmary. 

Tentoraz som mal ja aj moja dcéra šťastie, píše stand-up komik

"My Židia sa totiž verejne nestretávame často, máme strach z nenávisti. Minulosť aj prítomnosť nám totiž neustále pripomínajú, že sme najnenávidenejšia menšina na svete," poznamneal s tým, že členovia LGBTI komunity sú tiež iní.

"Sú ale tiež omnoho ľahší cieľ ako my. Slovenský terorista plánoval podľa šialeného manifestu vraždiť Židov, LGBTI ľudí, vládu, jednoducho všetkých, ktorí môžu za jeho zbytočný život. Terorista je mŕtvy. Bude odteraz svet lepší? Jasné, že nebude," zareagoval ďalej s tým, že podobných ako on behá po Slovensku určite ešte mnoho.

"Svet nebude lepší, pokiaľ ľudia zostanú ticho, pokiaľ nepochopia, že rozdiely spájajú. Ak by na Zámockej zomreli bieli heterosexuáli, sociálne siete by vybuchli rovnako, ako pri ožranovi, ktorý zabil päť nevinných študentov. Aj títo chalani mali svoje sny a plány a zaslúžia si rovnaký súcit a žiaľ verejnosti. Lenže to ticho teraz sa dá normálne počuť. A ticho rovná sa smrť," zverejnil ďalej s dôrazom na to, že svet nie je čiernobiely. 

"Je farebný, dúhový a preto je krásny. Nie sú to Židia ani LGBTI ľudia, ktorí ohrozujú Slovensko. Sú to všetci tí, ktorí doteraz len nadávali, kričali, nenávideli, ľudia ako Krajčík, Harman, Brejvik. Alebo ľudia, ktorí čušia ako vši, keď vidia nespravodlivosť, neprávosť. Títo všetci legitimizujú zlo. Moja dcéra a ja sme mali šťastie," pokračoval Michael Szatmary a doplnil, že v čase streľby sa nachádzal len pár 100 metrov od Teplárne. 

"V čase streľby sme boli aj s členmi komunity a oslavovali Sukot len pár stoviek metrov od Teplárne. Sviatok, ktorý oslavuje radosť zo života. Kiež by ho mohli s nami aj zdieľať aj chalani, ktorí nikdy nikomu nič neurobili, len si prišli dať drink do kaviarne. Volali sa Matúš a Juraj a na rozdiel od vraha na nich a ich mená nezabudneme," uzavrel stand-up komik. 

Súvisiace články