Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na hrane s Pellegrinim a Remišovou: To, čo robí Igor Matovič je odporné, poznamenal Pellegrini
Zdielať na

Na hrane s Pellegrinim a Remišovou: To, čo robí Igor Matovič je odporné, poznamenal Pellegrini

BRATISLAVA / Relácia Na hrane TV JOJ mala byť pôvodne venovaná rozprave o rozpočte, predčasných voľbách a súčasnej vláde. Pred tým všetkým ale stoja ľudské životy. Slovensko v stredu večer zažilo zločin z nenávisti voči LGBTQI+ komunite. Dnes s ministerkou pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu a šéfkou stany Za ľudí Veronikou Remišovou a s poslancom parlamentu a predsedom strany Hlas Petrom Pellegrinim.

Na margo zločinu z nenávisti Remišová reagovala tým, že ide o následok nenávisti a polarizácie. "Je to pre nás, čas kedy by sme sa mali všetci zamyslieť a dať stopku nenávistným prejavom," uviedla ministerka s tým, že Bratislava bola vždy kosmopolitným miestom, kde panovala sloboda. 

"Nikdy som si nemyslel, že sa tohto u nás v Slovenskej republike dožijeme," povedal Pellegrini s tým, že rovnako ako Remišová vyjadril sústrasť pozostalým a blízkym. "Ak to s nami nezatrasie, tak sme ako spoločnosť stratení," uviedol Pellegrini s tým, že takejto debaty sme mali byť schopní aj za normálnych okolností a nie až pod tlakom dvoch zmarených životov. Pellegrini uviedol, že mu to je celé ľúto. 

Pellegrini nechcel ukazovať na poslancov ako sú Kuffovci, na Gyimesiho či Tarabu, ale zdôraznil, že musí priznať, že v parlamente sú zoskupenia, ktoré majú od tolerancie ďalej. "Prinášajú do parlamentu témy, ktoré rozdeľujú," poznamenal Pellegrini s tým, že to čo bolo v spoločnosti dobré, sa začalo opäť obracať na zlú stranu. "Ide o rôzne skupiny ľudí. Čo nabudúce? Zbijú dieťa s downovým syndrómom, lebo je iné, alebo zdravotnú sestru, lebo je Aziatka?" rozhorčil sa expremiér. 

Remišová tvrdí, že voči nenávistným prejavom sa vždy ohradila a to nielen v opozícii, ale aj v koalícii. Remišová z polarizácie obvinila opozíciu, a to vrátane Hlasu-SD a pripomenula aj pandémiu, kedy opozícia polarizovala občanov nielen, čo sa týkalo rúšok, ale aj vakcín. "Jeho okresný predseda má pravidelné videá, v ktorých hovorí, že mám zomrieť a zhniť," pokračovala Remišová na konto Hlasu-SD. Pellegrini sľúbil, že toto konanie preverí a postará sa o nápravu. "Musíme prestať robiť tú politiku proti niečomu, ale za niečo, pre tento štát," pokračoval Pellegrini. 

Pomôžu politici LGBTQI+ komunite?

Peter Pellegrini si vie predstaviť, že by sa uznalo spolužitie na úrovni partnerstva aj pre LGBTQI+ komunitu, ale aj ďalšie páry, ktoré žijú v spoločnej domácnosti. "Návrh v parlamente bol, poslanci za to slobodne hlasovali. My máme v strane zásady, že kultúrne vojny nebudeme prinášať," uviedla Remišová, a to spôsobom, akoby základne práva boli kultúrnou vojnou. 

"Samozrejme, je jasnou výzvou odmietnuť to, čo sa stalo," reagoval expremiér na status Maroša Žilinku, ktorý odsúdil nenávistné prejavy, no s oveľa menšou vervou, než tomu bolo v prípade kauzy Martuasovej či prokremeľske propagandy. 

Pellegrini by chcel, aby rovnaké pravidlá, ako v reálnom svete platili aj v online prostredí. "Nie, že na ulici hovoríte niečo ako pani Dibáková, ale na internete ste Mačička 328," argumentoval Pellegrini. Podľa Remišovej je pekné, že Žilinka odsúdil nenávisť, ale páchateľ veril absurdným konšpiráciám a hoaxom. "Sám tie hoaxy šíri," reagovala Remišová. 

Igor Matovič urobil zo seba znova obeť

"To je fakt až smiešne a odporné," povedal Pellegrini s tým, že sa odvolal na Igora Matoviča, ktorý sa vyjadril, že bude dávať novinárov dole. Tých v manifeste spomínal aj strojca teroristického útoku. Pellegrini zdôraznil, že dúfa, že sa takéto útoky nebudú opakovať a nebude to ako v prípade tragédie zo Zochovej. Expremiér zdôraznil, že práve po tom sa vyrojili ďalšie prípady, kedy vodiči sadali za volant pod vplyvom. 

Pellegrini zároveň zdôraznil, aby občania neobviňovali políciu či SIS, lebo práve individuálny útok sa odhaľuje najťažšie. Na záver relácie sa hostia venovali aj rozpočtu, ktorý sa bude prerokovávať na vláde. Ministerka Remišová uviedla, akú pomoc vláda pripravila pre občanov, ale aj firmy. Čo na to Pellegrini? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie