Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Sme krajinou kde už dávno nerozhodujú odborníci
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Sme krajinou kde už dávno nerozhodujú odborníci

BRATISLAVA / Politické dianie, a to najmä v parlamente, bolo pre mnohých ľudí veľkým sklamaním. Na to, čo hýbalo spoločnosťou si posvietil politológ Radoslav Štefančík.

Zásadné hlasovanie v parlamente neprešlo

"Parlament len niekoľko dní po vražde dvoch mladých ľudí len pre ich sexuálnu orientáciu odmietol prijať prvý krok k zrovnoprávneniu príslušníkov LGBTI komunity. Dôvody boli rôzne. Niektorí sa boja, že si homosexuálne páry si budú nárokovať právo adoptovať si deti, iní odmietli tento návrh, lebo vraj manželstvo je ukotvené v ústave, iní za aktivitami LGBTI vidia ideológiu, proti ktorej je potrebné sa postaviť," uviedol politológ pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Zaroveň zdôraznil objektívnu vec. "Nebolo by na tom nič zvláštne, keby sme boli niekde na prelome 19. a 20. storočia, kedy sa určité skupiny ľudí považovali za druhoradé a preto im boli potierané ich práva. Lenže my máme dávno za sebou vstup do tretieho tisícročia," pokračoval ďalej v hodnotení. 

"Slovenská politická elita ukázala, ako veľmi pokrytecky sa vedia správať. Na jednej strane sa tvária, že im je ľúto obetí terorizmu, na strane druhej ale nevedia prekonať obavu zo straty voličov konzervatívneho myslenia. A preto popierajú samých seba. A možno ani nie. Možno fakt zaspali dobu a s úžasom pozerajú po časoch kedy sa na Slovensku upaľovali bosorky," dodal k téme na záver.

Ďalšia atómovka z dielne Igora Matoviča

Politológ za druhú udalosť považuje zákon, ktorý do NR SR predložil Milan Vetrák a Anna Andrejuvová (obaja OĽaNO). "Igor Matovič načrtol, že má v hlave ďalšiu atómovku. Podľa neho by sa zákazníkom mali vracať peniaze za niektoré služby. Zatiaľ je to len v Matovičovej hlave, veď len samotná mobilná aplikácia sa možno bude vyvíjať viac než rok. Zrejme tak prežije vládnu koalíciu a z nápadu napokon nebude nič," uviedol na margo návrhu s tým, že ekonómovia tento návrh odmietajú, ale odborné názory dnes diskusiu neovplyvňujú.

"Dôležití sú voliči. Hoci aj tu sa môžeme pozastaviť nad otázkou, či vratky za služby využívať práve tí Matovičovi obyčajní voliči. Ostáva len veriť, že hlas odborníkov bude vypočutý a pomáhať sa bude hlavne tým, ktorí to skutočne potrebujú," doplnil na konto šialenejšieho ekvivalentu bločkovej lotérie. 

Ruský terorizmus

"Ukrajinský prezident Zelenskyj vyslovil obavu, že Ukrajinu v najbližších týždňoch čaká migračná vlna tsunami. Ruskí teroristi riadení Putinom totiž začali útočiť na ukrajinskú kritickú infraštruktúru. Pre ruských okupantov tak už nie sú dôležité vojenské, ale rovnako civilné ciele," poznamenal odborník s dôarazom na skutočnosť, že to má byť pomsta ukrajinskému národu, ktorý sa bráni pred Putinovými hrdlorezmi.

"Ako susedný štát Ukrajiny by človek možno očakával, že to zasiahne aj verejný diskurz na Slovensku. Minister vnútra by mal predstaviť, aké pokroky sme urobili od 24. februára vo formovaní slovenskej integračnej politiky. Aby sme totiž neostali prekvapení a bezmocní ako pri prvej migračnej vlne bezprostredne po ruskom útoku. Aby štát zas a znovu nemusela zachraňovať občianska spoločnosť," dodal Politológ Radoslav Štefančík na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie