Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mesežnikov o rezolúcii Európskeho parlamentu: Matovičove slová o buzerácii nie sú na mieste
Zdielať na

Mesežnikov o rezolúcii Európskeho parlamentu: Matovičove slová o buzerácii nie sú na mieste

BRATISLAVA / Európsky parlament vyzval vo štvrtok slovenskú vládu, aby dosiahla zmysluplný pokrok pri ochrane LGBTIQ+ osôb pred trestnými činmi z nenávisti. V uznesení schválenom v reakcii na nedávnu tragickú streľbu v Bratislave ju tiež žiada, aby zaujala rázny verejný postoj proti porušovaniu ľudských práv týchto osôb. Zároveň má prísť na Slovensko skupina jeho zástupcov, ktorá sa bude zaoberať teroristickým útokom, ktorý sa odohral na Zámockej ulici v Bratislave.

Podľa politicého analytika Grigoriho Mesežnikova je rezolúcia EP pochopiteľným a očakávaným dôsledkom otrasného ćčinu, ktorý sa stal. "Je pochopiteľné, že túto vraždu odsúdili a tu by som podotkol, že obrovskou väčšinou poslancov," zdôraznil odborník, ktorý ďalej poznamenal, že vláda musí prestať diskriminovať práva aj sexuálnych menšín.

"Je to výzva pre slovenskú vládu, aby učinila zmysluplný pokrok v otázke ochrany sexuálnych menšín. Nastavuje to zrkadlo tomu, ako zareagovala vláda na to, čo sa stalo," pokračoval Mesežnikov a poznamenal, že odsúdenie je len polovicou toho, čo by vláda a parlament mali urobiť. 

Odborník ďalej zdôraznil, že výrok Igora Matoviča o buzerácii by nehovoril. "Toto je zásadné nepochopenie funkcie Európskeho parlamentu, veď my tam volíme zástupcov, tak aká buzerácia," pýta sa politický analytik, ktorý označil predmetný výrok za odsúdeniahodný. 

Vysvetlil aj to, že ide o jednu z najdôležitejších inštitúcií Európy. "Ja by som si to slovo buzerácia určite odpustil," dodal Mesežnikov s tým, že je to ekvivalent toho, ako by sa slovenská vláda rozčuľovala, že jej slovenský parlament niečo ukladá. 

Minister Igor Matovič o "buzerácii z Bruselu"

Zatiaľ čo minister zahraničných vecí Rastislav Káčer hovoril o "našej hanbe", jeho vládny kolega a bývalý premiér za OĽaNO znova nevážil slová. Podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča sme samostatná zvrchovaná krajina a buzeráciu by si Brusel mohol odpustiť. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) na uznesenie EP reagoval tým, že netreba zo Slovenska robiť "čiernu dieru" v otázke ochrany LGBTI+ komunity.

Poukázal na podobné prípady prejavov nenávisti v iných krajinách. Čo sa týka odsúdenia niektorých vyjadrení našich politikov zo strany EP poznamenal, že neregistruje nadmieru sa vyskytujúce podobné prejavy. Matovič zároveň tvrdí, že sa snaží vážiť slová a uviedol aj to, že atmosféra je vybičovaná. 

Predseda vlády Eduard Heger nechcel rezolúciu komentovať, pretože podľa jeho slov už zadal ministrovi spravodlivosti Viliamovi Karasovi, aby promptne zhotovil legislatívny návrh napĺňajúci programové vyhlásenie vlády. 

Snažilka Andrejuvová?

Poslankyňa Národnej rady SR Anna Andrejuvová (OĽANO) uviedla, že navrhne kolegom v koalícii, aby zvážili prijatie oficiálnej reakcie snemovne na uznesenie Európskeho parlamentu (EP). O možnostiach a forme reakcie chce s partnermi hovoriť na koaličnej rade.

"Dôrazne sa ohradzujem voči uzneseniu Európskeho parlamentu. Jedným z pilierov, na ktorých stojí Európska únia, je princíp subsidiarity. Časť poslancov Európskeho parlamentu, medzi nimi aj štyria zo Slovenska, podkopala tento pilier svojím hlasovaním," uviedla Andrejuvová. Ocenila postoj tých slovenských europoslancov, ktorí návrh nepodporili. Hovorí o neprijateľnom zasahovaní do výlučných právomocí členských štátov.

Európsky parlament vyzval vládu

Rezolúciu inicioval podpredseda EP Michal Šimečka (PS). Parlament zároveň vyjadril "vážne znepokojenie nad častým používaním urážlivého, agresívneho a homofóbneho jazyka voči komunite LGBTIQ+ na Slovensku, a to aj bývalými a súčasnými členmi vlády".

Poslanci vyzvali na odmietnutie akejkoľvek formy spolupráce s krajne pravicovými extrémistickými silami. Poslanci EP vyzvali tiež Radu EÚ, aby rozšírila zoznam trestných činov EÚ o prejavy a trestné činy z nenávisti, a vyzvali Maďarsko a Poľsko, aby prestali blokovať prijatie tohto rozhodnutia.

Poslanci sa obávajú, že mladšie generácie sa čoraz menej zaujímajú o dejiny fašizmu, vrátane "nenávisti voči LGBTIQ+ osobám, etnickým menšinám a židovskému obyvateľstvu". Zdôraznili, že je preto potrebné, aby školské osnovy venovali väčší priestor učeniu o rôznych ideológiách a ich dôsledkoch.

"Nerobím si ilúzie, že situácia sa zmení okamžite. Mnohé z práv, ktoré dnes LGBTI ľuďom na Slovensku chýbajú, sú vo výhradnej kompetencii národných štátov a mnohí domáci politici, žiaľ, stále vytĺkajú kapitál zo šírenia strachu a nenávisti," zdôraznil Šimečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie