Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odborník na extrémizmus: Spoločenská atmoféra je zhrubnutá a prejavy politikov prispievajú k posúvaniu hraníc
Zdielať na

Odborník na extrémizmus: Spoločenská atmoféra je zhrubnutá a prejavy politikov prispievajú k posúvaniu hraníc

BRTISLAVA / Ide nám o život. Tvrdia LGBT+ ľudia a obracajú sa na politikov, aby pre nich na Slovensku vytvorili bezpečné prostredie aj možnosť partnerského spolužitia. Premiér medzitým sľubuje rázne kroky proti extrémizmu a terorizmu. Viac sa dozviete v rozhovore s odborníkom na extrémizmus Danielom Milom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ponúkol premiérovi Hegerovi manuál, akým spôsobom pracujú s problematikou extrémizmu a terorizmu. Mohlo by nám to pomôcť a dá sa to aplikovať na slovenské pomery? 

Francúzsko má väčšie skúsenosti s terorizmom ako my. Preto je dobré, že sa snažíme využívať medzinárodné skúsenosti. Aj keď sú naše právne systémy odlišné, ale niektoré z tých základných princípov sú podobné. 

Máme nejaké spôsoby, ako v tomto prípade postupovať. Prečo ale nefungujú? 

Máme platnú koncepciu boja proti radikalizácii, ktorú schvaľuje vláda na určité obdobie. Tento materiál, ktorý je z dielne ministerstva vnútra, je pomerne komplexný a obsahuje viaceré kroky. Podľa mňa nám ale stále chýba nejaká centrálna koordinácia, ktorá by bola v nadrezortnej úrovni. Uvažovalo sa o nejakom zriadení koordinátora v oblasti boja proti terorizmu a extrémizmu. Ten by koordinoval všetky rezorty a dohliadal by na ne. 

Je to personálne možné? 

V týchto dňoch aj po tej tragédii na Zámockej ulici sa hovorí o posilnení kapacít ako v spravodajskej oblasti, tak aj vo výkonných. 

Na druhej strane by mali byť školení aj policajti. Dokážu títo ľudia rozoznať, čo je extrémizmus a čo nie je? 

Myslím si, že tá miera odbornosti v orgánoch činných v trestnom konaní je na veľmi dobrej úrovni. Osobne sa poznám s mnohými vyšetrovateľmi a nedávno prebehlo školenie pre sudcov a prokurátorov, kde som bol jedným z lektorov. Na tej odbornej znalosti je to naozaj dostačujúce. Momentálne nám chýbajú technické kapacity ale misterstvo vnútra robí nejaké kroky aj v tejto oblasti. Tým by mal byť aj softvérový nástroj, ktorý by analyzoval obsahy v širšom merítku. 

Dá sa oddeliť ten boj proti radikalizácii od toho, akým spôsobom komunikujú politici a akým prezentujú zasiahnutú LGBTI komunitu? 

Celospoločenská atmoféra je veľmi zhrubnutá a niektoré prejavy politikov alebo iných ľudí prispievajú k posúvaní hraníc toho, čo je akceptovateľné a čo nie. Ten vrchol, čo vidíme nad hladinou je prejavom nenávistí alebo násilia. Pod tým je skrytá časť, ktorá vytvára podhubie akceptácie nejakého správania. Toho, že sa po tej tragédii vyrojili názory, kedy ľudia obhajujú tento čin. Presne to ukazuje na to čo, čo naša spoločnosť akceptuje. 

Dá sa s extrémizmom alebo terorizmom bojovať tak, aby sme to vedeli preberať aj s deťmi na školách? 

Radikalizácia je proces, ktorým môžu prejsť niektorí jedinci až do štádia, kedy sa pokúsia o nejaký teroristický čin. Je dôležité rozprávať sa o hodnotách, na ktorých stojí naša spoločnosť aj na školách. Ja hovorím o troch pilieroch. Prvý bod je prevencia, druhý krok je represia a mali by sme sa rozprávať aj o sile sociálnych sieti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie