Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dzurindovo stranícke spasenie slovenskej politiky? Výťah do nášho alebo europarlamentu, kritizuje politológ Lenč
Zdielať na

Dzurindovo stranícke spasenie slovenskej politiky? Výťah do nášho alebo europarlamentu, kritizuje politológ Lenč

BRATISLAVA / Projekt expremiéra Mikuláša Dzurindu, o ktorom sa šepká už mesiace označil odborník za Colombovu ženu. Zároveň odsúdil aj to, že politici k parlamentným voľbám pristupujú vždy fatalisticky a takýto dojem pretrváv a aj v spoločnosti. Terčom jeho kritiky sa stala Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá mesiace otvára diskusiu o tom, že Slovensko treba politicky zachrániť.

"S blížiacim sa supervolebným rokom, pod ťarchou traumy zo smerovania štátu a s veľkou dávkou neistoty, čo so životom po politickej kariére, začínajú sa nám objavovať hmlisté kontúry toho, kto by mal byť nový straníckym "spasiteľom" volieb 2024," začal politológ Jozef Lenč na sociálnej sieti, pričom reagoval na rozhovor Lucie Ďuriš Nicholsonovej pre

;t=910s" target="_blank">HN

Výťah k dobrému platu?

Politológ zároveň zdôraznil, že nový politický subjekt by bol trasou k funkciám. "Pre skromnejších aspoň výťahom do národného alebo európskeho parlamentu. Po minulých skúsenostiach s SOP, ANO, SaS, Sieťou a duom Za ľudí a Progresívne Slovensko, so zabudnutým Spolu, by mal byť volič opatrný. Lenže nie je. A tak sa nám tu zas a znovu rozohráva hra o to, že už naozaj potrebujeme zmenu, že niečo už naozaj musí vzniknúť – inak nám niet pomoci a "posledný zhasne svetlo"," poznamenal sarkasticky odborník.

"Aktuálne hru na budúcu (bez)nádej slovenskej straníckej politiky aktívne hrajú "projekt" Colombova žena Mikuláša Dzurindu (a omnoho ostýchavejšieho Ivana Mikloša, počítajúci so smutným Jurkom Šeligom a zvyškom bez ľudí), občianski demokrati generála Macka, inak rozhovor v Pravde bol jeden z tých racionálnejších, ktoré rozoberali budúcnosť straníckeho planktónu a vo "veľkom" aj sieť osobností, ktoré obiehajú okolo Lucie Ďuriš Nicholsonovej," pokračoval ďalej a zdôraznil niekoľko skutočností. 

Lucia Ďuriš Nicholsonová podľa Lenča uchopila v ostatných dňoch kormidlo aktivít a v rozhovore pre Hospodárske noviny, okrem "insitných analýz komunálnych volieb a väčšiny súčasných parlamentných strán, načrtla kontúry jej predstavy o „zázračnom“ lieku pre chorľavú slovenskú zastupiteľskú demokraciu.

Bludišťák za snahu?

Politička si, podľa odborníka, spolu s ostatnými zaslúži malého "bludišťáka", no zdôraznil, že to je tak asi všetko, čo by stálo za pochvalu. "Pre tých, ktorí nemali času a síl pozrieť si jej ostatné interview, niekoľko poznámok o tom, čo nás v najbližšom období na poli „je treba naozaj zmeniť túto krajinu“, čaká. “Ak by takáto strana vznikla s nejakým programom, ktorý už máme zadefinovaný,“ mala by vyplniť vákuum, o ktoré sa nezaujímajú, alebo nevedia zaujímať existujúce strany. Tie nie sú schopné osloviť voliča a to z rôznych dôvodov.

"Fico reálne nie je sociálny demokrat a mal by si zmeniť heslo na wikipedii, pričom Lucia Ďuriš Nicholsonová žijúc v Bruseli, presne vie, ako má vyzerať sociálna demokracia. Pellegrini a Hlas je znôška oportunistov, nemajú jasne ukotvené názory, raz tak a inokedy tak, a podľa nej "budú mať veľký problém sa vyhrotiť, aby zanechali nejakú pachovú stopu". Progresívne Slovensko je podľa Ďuriš Nicholsonovej vyslovene mestská strana, ktorá nevie osloviť rurálneho voliča. SaS sa na míle "vzdialila od tradičných liberálnych hodnôt"," citoval Jozef Lenč výroky odídenkyne z SaS. 

Bruselsko-vidiecky hybrid sociálnej demokracie?

Zároveň dodal, že jeden by si myslel, resp. nadobudol istotu, "že Lucia Ďuriš Nicholsonová zakladá bruselsko-vidiecky hybrid sociálnej demokracie, stojacej na odídencoch z SaS. Zvláštne? Bizarné? Všade inde áno, no na Slovensku nie," pokračoval Lenč a odvolal sa na ďalší výrok europoslankyne, ktorá uviedla, že "my sme sa chceli etablovať akoby ten tím ľudí toho zdravého rozumu, hej, ktorý chce riešiť najmä to, čo nás najviac páli".

Ďuriš Nicholsonová sa vyjadrila, že na Slovensku je neporiadok, že "máme miš-maš, ktorým zavádzame toho voliča. Ja si myslím, že tu vznikol obrovský dopyt po strane, ktorá bude riešiť, a ktorá bude prinášať riešenia pre reálne problémy tých ľudí."

"Onoho neporiadku nás má zbaviť ona, Lucia, spolu s tímom, ktorý tu doposiaľ nebol. Musí to byť ona, pretože "okolo mňa sa sieťujú desiatky ľudí“ a ja som unavená z hľadania lídra, spomenula dokonca, že oslovila Mira Šatana a keďže muži nemajú odvahu, ona odvahu má. A má ho aj jej tím desiatok ľudí, ktorí sú inteligentní, vzdelaní, častokrát so zahraničnými skúsenosťami," uťahoval si politológ a zdôraznil, že politička defetisticky dodala, že ak sa už toto nepodarí, tak všetci tí úžasní ľudia, vrátane nej, odídu zo Slovenska, ktoré si ich neváži a veľmi veľa z tých ľudí má mať zbalené kufre, a ak sa projekt nepodarí, tak posledný má zhasnúť svetlo.

Súhlasím s vami, reagovala Lucia Ďuriš Nicholsonová

"Vždy som veľmi rada čítala vaše postrehy a v mnohom sa s vami aj zhodnem. Možno budete prekvapený, ale aj v tomto. Myslím, že je to dobré zhrnutie toho, ako ten rozhovor vypálil. Iba jednu vec chcem pripomenúť, takú, ktorú som spomenula v tom rozhovore, ale vám vypadla zo zhrnutia. Spolu s mojim tímom ideme do veľkého prieskumu, ktorý bude robiť veľká zahraničná agentúra," reagovala Lucia Ďuriš Nicholsonová na politológovu kritiku. 

"A ak nám - mnohým zvučným menám z nášho tímu, nie mne, a našim programovým tézam namerajú potenciál politického planktónu, žiadnu stranu nezaložíme, len potichu odídeme zo Slovenska. A ok. Nebudeme zhasínať. To prenecháme poslednému," dodala na margo svojho rozhovoru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie