Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslanci rozhodovali o daňových zákonoch: Viskupič chce znížené DPH pre gastro na rok, cashback opäť presunuli
Zdielať na

Poslanci rozhodovali o daňových zákonoch: Viskupič chce znížené DPH pre gastro na rok, cashback opäť presunuli

BRATISLAVA / Poslanci NR SR počas štvrtého rokovacieho dňa 78. schôdze mali rozhodovať o troch daňových zákonoch. Napokon dopoludnia rozhodli len o jednom z nich, ďalšie dva presunuli na neskôr. Parlamentom sa šírila napätá nálada i nepríjemné poznámky medzi poslancami.

Ranné hlasovanie sa prerušilo pri opätovne otvorenej rozprave v súvislosti s príspevkom ministra financií Igora Matoviča. Ten na pozmeňujúci návrh, pri schválení ktorého by bolo nižšie DPH pre gastro počas celého nasledujúceho roka, reagoval, že v prípade jeho schválenia celý návrh stiahne.

Ekonomickí liberáli na to počas večerného hlasovania povedali, že na mnoho svojich nápadov Matovič financie nájsť vedel. "To, čo navrhujete vy, je krájanie z budúceho roka, na ktorý nechcete schváliť rozpočet," reagoval na kritiku Matovič s tým, že to je dôvod, prečo rezort financií dokáže znížiť DPH maximálne na tri mesiace.

Karol Kučera z klubu OĽaNO v rozprave zdôraznil, že práve niektoré zimné športoviská sú energeticky najviac náročné. Zároveň predstavil pozmeňujúci návrh, ktorý má znížiť DPH aj pre gastro. Dušan Jarjabek zo Smeru vo faktickej poznámke pripomenul, že s financiami bude mať problém aj kultúra. "Tak poďme dávať aj tam, keď ste takí frajeri," povedal.

Plénum NR SR napokon zníženú 10 % DPH na tri mesiace schválilo. Týkať sa bude gastra aj športovísk. Pozmeňujúci návrh Mariána Viskupiča (SaS), ktorý by zníženie DPH pre gastro predĺžil na jeden rok, neprešiel. 

Dopoludnia schválili vyšší daňový bonus

Poslanci v úvode dopoludňajšieho schválili vládny návrh zákona o energetike, ktorý bol prerokovaný v zrýchlenom legislatívnom konaní. Zákon podporilo všetkých 138 poslancov, ktorí boli prítomní v pléne NR SR. 

Hlasovanie sa zvrtlo v rozpravu

Minister financií Igor Matovič v pléne predstúpil pred hlasovaním o vládnej novele zákona o DPH a požiadal o otvorenie rozpravy. ako prvý v nej vystúpil šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS). V úvode povedal, že z návrhu novely zákona, ktorá je do parlamentu každoročne predložená, sa stalo "eldorádo, ktoré je nepodporiteľné".

Na vine sú podľa Viskupiča poslanecké pozmeňujúce návrhy. Koalícia pomocou legislatívy sa totiž podľa poslanca pokúša "opraviť" prorodinný balíček, ktorý pred niekoľkými mesiacmi schválili v parlamente aj napriek vetovaniu prezidentkou a v súčasnosti je časť balíčka na Ústavnom súde. 

Viskupič sa prihovoril aj k občiansko-demokratickej platforme v poslaneckom klube OĽaNO. Povedal, že oceňuje ich iniciatívu, no očakával, že budú presadzovať riešenia, ktoré vyplývajú z jadra problému. Časť poslancov z klubu OĽaNO v súvislosti so schvaľovaním rozpočtu žiada o kompenzáciu výpadkov z rozpočtu obcí a miest. 

​Na Viskupiča reagovala poslankyňa za OĽaNO Monika Kozelová, ktorá patrí medzi platformu poslancov. Povedala, že ako prvé sa im ozvali práve samosprávy. Poslanci v piatok (2.12.) v NR SR oznámili, že do samospráv v nasledujúcom roku pôjde približne 300 miliónov eur naviac.

"Zajtra odchádza lietadlo do Austrálie, celá SaS by sa mala zbaliť a odísť," reagovala poslankyňa klubu Sme rodina Romana Tabák.

Viskupič na záver upozornil, že v prípade, ak sa otvorí rozprava k ďalším dvom predkladaným daňovým zákonom, hlasovanie sa skončí až o niekoľko hodín. "Takto sa to nemôže robiť," povedal s dôrazom na to, že ani v deň hlasovania mezi poslancami nepanuje konečná zhoda.

​Matovič napokon na konci rozpravy v plény vystúpil a ocenil občiansko-demokratickú platformu OĽaNO i prístup samospráv počas rokovaní. "Dnes mám pocit kompromisu, s ktorým je možno nie každá strana spolkojná, ale dá sa s tým žiť," povedal minister financií s tým, že v prípade ak sa vládny návrh zákona schváli, rodinám sa bude ľahšie žiť. Poslanci napoko zmenu zákona schválili. Zo 136 poslancov novelu zákona podporilo 76 poslancov. 

Poslanci schválili aj viacero pozmeňujúcich návrhov. Vyplýva z nich, že daňový bonus sa zvýši na 140 eur mesačne na obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov. Výpadok sa bude samosprávam komprantovať

Na prechodné obdobie dvoch rokov sa na vyživované deti do 18 rokov zvýši daňový bonus na 140 eur mesačne na dieťa. Hovorí o tom pozmeňujúci návrh z parlamentných výborov. Zvýšenie daňového bonusu vo výške 140 eur bude možné uplatniť pri splnení podmienok za kalendárne mesiace január 2023 až december 2024.

​Hlasovať mali o troch daňových novelách

Minister financií opätovne otvoril rozpravu aj v prípade "cashbacku". Poslanci následne vrátil návrh zákona do druhého čítania. Nasledovať však musela dvojminútová prestávka kvôli "zmätočnosti". Po jej ukončení poslanci presunuli hlasovanie o poslanecom návrhu zákona na koniec decembrovej schôdze.

V prípade tretieho daňového zákona, o ktorom poslanci v utorok (6.12.) hlasovali, minister financií opätovne otvoril rozpravu. Počas nej vystúpil Viskupič, ktorý oznámil predloženie pozmeňujúceho návrhu. Podľa neho by 10 % DPH pre gastro platila počas jedného roka nie počas troch mesiacov, ako navrhuje koalícia. Tá navrhuje zníženú DPH počas troch mesiacov aj pre športoviská.

"Zatiaľ čo sezóna koncom marca pri lyžiarskych vlekoch končí, v reštauráciách sa začína," vysvetľoval líder SaS Richard Sulík. Podporu pozmeňujúcemu návrhu vyjadril aj Ladislav Kamenický. "Ak prejde pozmeňujúci návrh pána Viskupiča, zahlasujeme za celý zákon," dodal v mene celého klubu.

"Ak tento pozmeňujúci návrh prejde, stiahnem celý návrh zákona," reagoval následne Matovič. Hlasovanie o treťom návrhu napokon presunuli na 17-tu hodinu.

Pozrite si celé dopoludňajšie hlasovanie:

Súvisiace články

Najčítanejšie