Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: SaS sa bojí aj Dzurindovho projektu, preto im predčasné voľby vyhovujú
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: SaS sa bojí aj Dzurindovho projektu, preto im predčasné voľby vyhovujú

BRATISLAVA / Druhý decembrový týždeň v slovenskej politike dominovali viaceré udalosti, medzi nimi napríklad začiatok rokovania o vyslovení nedôvery vláde či Správa o stave generálnej prokuratúry. Politológ Radoslav Štefančík vybral tri, ktoré sú podľa neho najdôležitejšie.

Ako najdôležitejšiu udalosť týždňa odborník považuje sobotný (10.12.) snem mimoparlamentnej strany Spolu-OD. Ako vysvetlil, nejde ani tak o samotný snem ako o to, že počas neho sa jej líder a nezaradený poslanec Miroslav Kollár rozhodoval, ako bude hlasovať počas odvolávania vlády. Zdôraznil, že na snem prišlo taktiež viacero politických hostí.

"Prítomnosť Dzurindu a jeho rada, aby vládu šéf Spolu Miroslav Kollár ešte podržal, je zároveň dôkazom toho, prečo tento humbuk vlastne vznikol. SaS sa bojí nových projektov, vrátane toho Dzurindovho. Skoršie predčasné voľby by SaS pomohli, aby sa zas a znovu nemusela počas volebnej noci obávať toho, či prekročí päťpercentné kvórum potrebné na vstup do parlamentu," tvrdí Štefančík.

"Pretože konkurencia nespí a práve tieto nové strany budú SaS znižovať tie percentná, ktoré strana získala, keď vo vláde Igora Matoviča pôsobila ako jediný rozumný a racionálny subjekt," dodal.

Prezidentka ukazuje iný prístup k politike

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas víkendu stretla s pápežom. "Hlavy štátov bežne cestujú do Vatikánu, takže na prvý pohľad nejde o nič dôležité. Lenže táto cesta mala pridanú hodnotu tým, koho so sebou Zuzana Čaputová k hlave katolíckej cirkvi zobrala," povedal politológ.

Štefančík vyzdvihol najmä prítomnosť Radoslavy, ktorá prežila teroristický útok na Zámockej ulici a koordinátorku centra pomoci utečencom z Ukrajiny Martinu Ďurčovú.

"Zatiaľ čo mnohí politici vidia v utečencoch a homosexuáloch hrozbu, aby tým naháňali stranícke preferencie, prezidentka ukazuje iný prístup k politike. Prístup, ktorý je založený na ľudskosti, tolerancii a možno aj láske, ktorá je tak dôležitá pre šéfa Svätej stolice," vysvetlil.

Nielen voličom Sme rodina konflikt záujmov nič nehovorí, tvrdí Štefančík

"Boris Kollár a ďalší vlekári sa potešia. Parlament im totiž schválil polovičnú DPH. A nielen vlekárom, ale aj gastrosektoru. Má to však háčik. Je to len na tri mesiace. Inak povedané, až do momentu, keď sa začne topiť prvý sneh," tvrdí politológ. Poslanci zmenu schválili pomocou pozmeňovacieho návrhu pri schvaľovaní jedného z daňových zákonov.

Štefančík dodal, že dočasná pomoc padne vhod najmä vlekárom, keďže gastrosektor má najvyššiie tržby v lete. "V tomto prípade ale zrejme nejde o gastro, ale v prvom rade o vleky. Lebo jedno také lyžiarske stredisko je spojené s menom šéfa parlamentu," dodal.

"V civilizovaných demokraciách by k niečomu podobnému zrejme dôjsť nemohlo, v tom horšom prípade by ľudia vyšli do ulíc. Nielen voličom Sme rodina však konflikt záujmov nič nehovorí, a preto môže predsa Kollár aj naďalej dobre spávať," zakončil Štefančík.

Súvisiace články

Najčítanejšie