Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rokovania koalície pokračujú: Karas dôvody na odchod nevidí, Milanová pripomína vojnu na Ukrajine
Zdielať na

Rokovania koalície pokračujú: Karas dôvody na odchod nevidí, Milanová pripomína vojnu na Ukrajine

BRATISLAVA / Ani deň pred posunutým hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde nie je jasné, či sa politici blížia k dohode.

Na Úrade vlády bol počas rokovania prítomný aj šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Podľa jeho slov to však nebolo kvôli rokovaniu o budúcnosti koalície. "Prišiel som za jedným kolegom," povedal.

Do termínu hlasovania o páde vlády ostáva len niekoľko hodín. Aj v utorok (13.12.) popoludní preto rokoval poslanecký klub OĽaNO, ktorý požiadal o presunutie návrhu o dva dni. "Rokovania sa začali, pokračovať budú dnes," reagoval Šipoš s tým, že verejnosť budú informovať v prípade definitívneho výsledku. 

​Polanec nechcel komentovať požiadavky opozície ani koalície. Zopakoval, že pre OĽaNO je prioritou dovládnutie vlády Eduarda Hegera. V kuloároch sa hovorí aj o požiadavke demokraticko-občianske platformy klubu na rekonštrukcii vlády.

"Neviem o žiadnom konflikte. Myslím si, že každý príčetný demokratický poslanec si musí vedieť predstaviť nejaký ústupok," reagoval na údajné napäatie medzi lídrom nutia Igorom Matovičo a ministrom životného prostredia Jánom Budajom zo spomínanej platformy. Viac vo videu:

​Predseda vlády Eduard Heger sa zároveň v utorok (13.12.) stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ešte v utorok to spomenul poslanec SaS Branislav Gröhling v diskusii Analýzy Na hrane, neskôr to potvrdila aj samotná hlava štátu.

"Stretnutie sa uskutočnilo z iniciatívy predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý si ho vyžiadal," povedala hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. Dodala, že premiér si s hlavou štátu vymenil pohľady na súčasnú politickú situáciu a jej možné riešenia.

Karas odchod nechystá

V kuloároch sa hovorí aj o požiadavkách na odchod ministra spravodlivosti Viliama Karasa. "Ja sa sústredím na konkrétnu prácu," povedal s tým, že má výborný tím, s ktorým spravil dobrú robotu.

Podľa svojich svlo nezaznamenal žiadnu kritiku z opozičných ani odborných kruhov. "Myslím si, že je tu ešte kopec roboty... samozrejme, budem rešpektovať ako sa vyvinie situácia," dodal.

​Ministerka kultúry Natália Milanová hovorí, že v súčasnosti existuje viacero možností riešení, o ktorých mimo prostredia vlády nechce filozofovať. V prípade predčasných volieb je podľa nej otázne, v aký dátum by bola.

"Situácia, v ktorej sa nachádzame, nie je jednoduchá," povedala Milanová a pripomenula energatickú krízu i vojnu na Ukrajine. "Stále sú veci otvorené, diskutuje sa o nich," dodala.

Súvisiace články